Yılbaşında Sağlıklı Beslenme Önerisi

Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, yılbaşı akşamında sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu. Başkurt, sağlıklı ve dengeli bir beslenmeyle yeni yıla enerjik ve pozitif bir başlangıç yapmanın mümkün olacağını söyledi.

Yılbaşında Sağlıklı Beslenme Önerisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yılbaşı gecesi, birçok kişi için özel bir kutlama ve keyif anlamına gelirken, sağlıklı beslenin ihmal edilmesi daha sonra çeşitli problemlere yol açabiliyor. Uzmanlar yılbaşı akşamı beslenmeye dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, yeni yıl akşamı sağlıklı beslenmenin önemine değindi.

Kutlamalar da çoğunlukla özenli ve şahane yiyecekler ile dolu sofraların etrafında buluşulduğunu ifade eden Başkurt, “Odağımızı daha fazla eğlenmeye çevirerek yediklerimizin azalacağını kenara koyalım ve 1. Kural olarak kabul edelim. Bunun dışında daha rahat bir geri sayım ve sağlıklı bir yıla girmek için başka nelere dikkat edebiliriz. Gün boyunca ve yeni yılın ilk gününde yeterince su içtiğinizden emin olun. Tüketilen karbonhidrat, şeker yoğunluklu yiyecek ve içecekler ödemli hissettirebilir. Bunu engellemek ve azaltmak için 2,5-3 litre su tüketilmelidir. Yılbaşı akşamı fazla yemenize neden olacak en büyük faktör gün içinde öğünlerinizi atlamak, aç kalmaktır. Protein ve sebze ağırlıklı bir kahvaltı ile güne başlayıp, yeterli lif tüketebilmek adına meyve, kan şekerinizi dengede tutsun, bağırsaklarınızın da beslenebilmesi için yoğurt/kefir gibi besinlerden oluşan bir ara öğün tercih edebilirsiniz.” Dedi.

Yemek öncesi kuruyemiş, şekerli içecekler, kokteyl, atıştırma tabağındaki kurumeyve-peynir-grissini gibi ürünlerin tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Başkurt, salata tüketiminin doygunluğu artıracağını dile getirdi.

Başkurt, ana yemekte, tercih edilecek etin pişimine ve krema soslu olmamasına dikkat edilmesi gerektiğine değinerek şunları kaydetti:

“Yemek yanında yenilen mezelerin de içeriklerini öğrenerek tabağınıza alıp ne kadar tüketeceğinizi görerek yemek göz doygunluğunuz için önemli. Yemek sonrasında tatlı yememek en doğru seçenek. Ama özel günlerde bu kuralı esnetebilir, daha hafif seçimlere yönelebiliriz. Meyve, cevizli kabak tatlısı, ayva tatlısı(kaymaksız), sütlü tatlılar gibi. Geceye devam ederken kuruyemiş, cips, patlamış mısır, şekerli içecekler ve alkol tüketimini sınırlandırmanız ertesi gün oldukça hafif hissetmenize yardım edecektir. Bu atıştırmalıkları sınırlandırmak için salatalık, havuç gibi sebzeleri de yanlarına ekleyebilir, kuruyemişlerden yemek istediklerinizi küçük bir kaseye koyarak gece boyunca tüketebilirsiniz. Hareket edin. Yılbaşı günü vaktinize göre kısa bir yürüyüşü, yılbaşı gecesi dans etmeyi, yeni yılın ilk gününde daha uzun bir yürüyüşü ihmal etmeyiniz. Nasıl başlarsanız öyle devam eder, hareketli, formda, neşeli ve sağlıklı bir yıl sizinle olsun.” Ebru Yıldız Günenç