Yerel Seçim Süreci Şekillendi

Türkiye genelinde yerel seçim hazırlıkları hız kazanıyor. Yerel yönetimlerin belirleneceği önemli bir süreç olan yerel seçimlere sayılı günler kala, adaylar ve vatandaşlar seçim heyecanını yaşamaya başladı.

Yerel Seçim Süreci Şekillendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye genelinde 31 Mart'ta gerçekleşecek olan yerel seçimlere yönelik hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Belediye başkanlıkları, belediye meclis üyelikleri, il genel meclis üyelikleri ve muhtarlık gibi birçok önemli görevin belirleneceği seçim süreci, partilerin ve aday adaylarının çalışmalarına sahne oluyor.

Yerel seçim süreci, aday adaylığı başvurularıyla resmen başlıyor. Partiler ve bağımsız adaylar, yerel yönetim koltukları için yarışacakları sürecin ilk adımını atmaya hazırlanıyor. Aday adaylığı başvurularının ardından, adayların belirlenmesi ve seçim propagandalarının start alması bekleniyor.

“ADAY ADAYLARI SAHNE ALIYOR”

Kentlerde ve ilçelerde vatandaşların beklentilerini karşılayacak ve etkili yönetim anlayışına sahip adaylar, aday adaylığı başvurularını yaparak seçim yarışına girdi. Aday adayları, kentlerin ve ilçelerin sorunlarına yönelik projelerini açıklayarak halkın takdirini kazanmak için çeşitli kampanyalar yürütüyor. Kimi aday adayları radyolarda vaatlerini anlatırken bazıları da billboardlara afiş astırıyor.

“Partiler stratejilerini oluşturuyor”

Yerel seçimler, sadece belediye başkanlıkları değil, aynı zamanda belediye meclis üyelikleri, il genel meclis üyelikleri ve muhtarlık gibi birçok görevin belirlendiği bir süreci kapsıyor. Partiler, kapsamlı stratejiler geliştirerek seçimlere hazırlanıyor ve kendi adaylarını belirlemek üzere çalışmalarını sürdürüyor.

“VATANDAŞLARIN BEKLENTİLERİ ARTIYOR”

Seçim süreci, vatandaşların beklentilerini ve taleplerini ön plana çıkarıyor. Kentlerin ve ilçelerin geleceğini şekillendirecek olan bu süreçte, halkın katılımı ve doğru tercihleri önem taşıyor. Vatandaşlar, adayların projelerini ve vaatlerini dikkatlice değerlendirerek, kendi yaşadıkları bölgeler için en uygun adayı belirlemeye çalışacak.

Yerel seçim sürecinin başlamasıyla birlikte, Türkiye'nin dört bir yanında seçim heyecanı artarken, adaylar ve vatandaşlar, demokratik bir sürecin içinde yer almanın heyecanını yaşıyor.

“SEÇİM TAKVİMİ BELLİ OLDU”

10 Ocak’ta partiler hangi seçim çevrelerinde, hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını mesai bitimine kadar bildirecek.

17 Ocak’ta muhtarlık bölgesi askı listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri askıdan indirilecek. Buna ilişkin itirazlar sona erecek.

Bu tarih bina bazında seçmen kayıtları YSK ve e-Devlet Kapısı'ndan sorgulanmasının son günü.

Seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin bir yakını tarafından seyyar sandık kurulu talep formu ile ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa başvurularının son günü.

27 Ocak’ta siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK tarafından kura çekilecek ve ilan edilecek.

31 Ocak’ta siyasi partiler aday adayı listelerini ilgili seçim kurullarına bildirmesinin son günü.

7 Şubat’ta seçmen kütükleri kesinleştirilecek, seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesine başlanacak.

11 Şubat’ta seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesi tamamlanacak.

16 Şubat’ta il seçim kurullarınca, birleşik oy pusulalarının basım işlemi ile ilgili olarak gerekli ön hazırlıklara başlanacak.

20 Şubat’ta siyasi parti ilçe başkanlıkları belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyelikleri listelerini düzenleyerek 17.00'ye kadar teslim edecek.

Bağımsız aday olacaklar da adaylık için en geç saat 17.00'ye kadar başvuru yapacak.

22 Şubat’ta siyasi partilerin aday listesindeki eksiklikleri tamamlamalarının son günü.

23 Şubat’ta geçici aday listeleri ilan edilecek.

29 Şubat’ta seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanacak.

3 Mart’ta kesin aday listeleri ilan edilecek.

4 Mart’ta sandık kurullarının oluşum işlemleri tamamlanacak.

21 Mart’ta seçim propagandası ve yasakları başlayacak.

24 Mart’ta seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.

30 Mart’ta seçim propagandasının sonu.

Haber Merkezi

HABER MERKEZİ