• Haberler
  • Edirne
  • 'Yenilenebilir Enerji ve Bilinçli Çiftçi Bilinçli Tarım' projesi semineri gerçekleştirildi

'Yenilenebilir Enerji ve Bilinçli Çiftçi Bilinçli Tarım' projesi semineri gerçekleştirildi

Edirne Sanat Okulu Mezunları ve yetişenler Derneği tarafında hazırlanan 'Yenilenebilir Enerji ve Bilinçli Çiftçi Bilinçli Tarım' projesi tanıtım semineri gerçekleştirildi.

'Yenilenebilir Enerji ve Bilinçli Çiftçi Bilinçli Tarım' projesi semineri gerçekleştirildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“Yenilenebilir Enerji ve Bilinçli Çiftçi Bilinçli Tarım” projesi tanıtım semineri Edirne Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda gerçekleştirildi.

Seminer saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşmalara geçildi.

Edirne Sanat Okulu Mezunları ve Yetişenler Derneği Başkan yardımcısı ve proje koordinatörü Refik Şahin yaptığı açılış konuşmasında, hazırlanan projeyle onur duyduklarını ve gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir dünya bırakmanın temel sorumlulukları olduğunu belirtti.

Şahin, projenin bir denizyıldızı misali, küçük bir bireye dahi dokunmasının çok önemli olduğunu belirterek çevresel farkındalığı arttıran somut bir adımın dünya için çok önemli olduğunu dile getirdi.

“100 ÇİFTÇİYE BİLİNÇLENDİRME SEMİNERLERİ VERİLMESİNİ AMAÇLIYORUZ”

Çiftçileri yenilenebilir enerji kaynakları konusundan bilinçlendirmek için seminer düzenlediklerini aktaran Şahin, “Edirne merkez ilçe, Lalapaşa. Süloğlu ve Havsa’da tarımla uğraşan 100 çiftçimizle buluşmayı planladık. Çiftçilerimizi, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda bilinçlendirmek için seminerler vermeyi; onları, yenilenebilir enerji kaynaklarının tarım sektöründe kullanımına örnek olacak modellemelerle tanıştırmayı hedefledik. Gerçek üretici ve milletin efendisi olan çiftçilerimizin, ancak ve ancak bu bilinçle yeni dünyanın üreticileriyle mücadele edebileceğine inandık.” Dedi.

Projeyle birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarının tarım sektöründe uygun seviyelere inmesi sosyo-ekonomik açıdan ilerleme sağlanacağını belirten Şahin, “Bu projenin merkezinde yer alan "mobil enerji" sistemiyle değerli Çiftçilerimiz, güneşten elde ettikleri elektriği sulamada ve konutlarda kullanabileceklerdir. Kurulacak olan solar sisteminin çalışması için ihtiyaç olan tek şey, güneştir. Kırsal ve uzak bölgeler için uygun sistemi tanıtıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu projeyle yenilenebilir enerji kaynaklarının tarım sektöründe kullanması sonucunda enerji masraflarımın uygun seviyelere inmesi, çevre kirliliğinin en aza indirilebilmesi ve kırsal 'da sosyo-ekonomik açıdan büyük bir düzelme ve ilerleme sağlanabilmesi beklenmektedir.” Şeklinde konuştu.

Tüm dünyada, "sürdürülebilir tarım politikaları oluşturmak" öncelikli konular arasında yer aldığını söyleyen Şahin, bu konuda pek çok çalışmalar yapılmakta olduğunu ve tarımda, sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanımını özendiren projeler ortaya konduğunu vurguladı.

Şahin, sürdürülebilir tarımla, yeterli ve kaliteli gıda maddesinin uygun maliyetlerde üretimi, tarım yapılan arazinin, çiftçilerin ve doğal kaynaklarının korunmasının sağlanacağını aktardı.

Ardından İl Tarım Orman Müdürü Atilla Bayazıt, yenilenebilir enerji kaynaklarının sürdürülebilir tarım açısından oldukça önemli bir kaynak olduğunu belirtti.

Bayazıt, yenilenebilir enerji kaynaklarına destek verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini aktardı.

Birçok üretici ve çiftçinin bu desteklemeden yararlanabileceğini belirten Bayazıt, “Kırsal kalkınma yatırımları desteklemesi 29 Aralık 2023 tarihinde tebliğimiz yayınlandı ve yürürlüğe girdi. 3 Ocak 2024 tarihinde ise müracaatları almaya başladık. Kırsal kalkınma yatırımları desteklemesi 2007 yılından bugüne kadar toplamda yüzde 50 hibe desteği vermişiz ve toplamda verilen miktar 71 milyon 167 bin 992 lira. Sulama destekleriyle bu rakam 1 milyarın üzerinde. Kırsal kalkınma desteklemesi 2 kısımdan oluşuyor bunlardan bir tanesi tarıma dayalı yatırımlar diğeri ise kırsal ekonomik alt yapı yatırımları.

Hibeye esas proje tutarlarımızda proje üst limitlerimiz var. Yeni yatırımlar da proje üst limitimiz 14 milyon, tamamlama yatırımlarında 12 milyon, kapasite arttırma yatırımlarında ve teknoloji yenileme modernizasyon yatırımlarında 10 milyon. Bu desteklemelerde alt limitimiz ise 3 milyon lira. Bireysel sulama desteklemelerinde üst limitimiz 3 milyon lira.” Dedi.

Bayazıt, Tarıma dayalı yapısal ekonomik altyapı yatırımlarında son müracaat tarihinin 19 Şubat 2024, bireysel sulama sistemlerinde ise 22 Şubat 2024 olarak belirlendiğini ve müracaat edecek çiftçilere ve üreticilere geç kalmamaları konusunda uyardı.

Projenin toplam bütçesi 85 bin 100 lira olarak açıklanırken, başlangıç tarihinin 25 Aralık 2023, bitiş tarihinin ise 31 Aralık 2024 olduğu ifade edildi.

Elektrik Elektronik Mühendisi Cüneyt Yılmaz, güneş enerji panellerinin yapıları ve çeşitleri hakkında sunum gerçekleştirdi.  Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN