• Haberler
  • Edirne
  • Yaraları daha doğal daha hızlı şekilde iyileştiriyor

Yaraları daha doğal daha hızlı şekilde iyileştiriyor

KOSGEB'e sundukları projeleriyle yola çıkan Edineli akademisyenler yaralanmalardaki tedavi sürecini kısaltacak yara örtüsü geliştirdi.

Yaraları daha doğal daha hızlı şekilde iyileştiriyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirneli akademisyenlerin yapmış olduğu nanoteknolojik ürün yaralarının daha kısa ve daha hızlı olarak iyileşmesini yardımcı oluyor.

Üstelik yaraya uygulanan nanoteknolojik ürün kendiliğinden eriyip kayboluyor.

Ürün mikron boyutunda iplerden oluşuyor, insan vücudunda eriyip yok oluyor. Geliştirilen yara örtüsü, nano gözenekleri sayesinde nefes alabiliyor, antifungal ve mikrobiyal özelliği ile yaranın enfeksiyon kapmasını önlüyor.

Akademisyenler şeker ya da yatağa bağımlı hastaların yaralarını daha hızlı iyileştirecek bir ürün geliştirmeyi düşündüler. KOSGEB’den hibe kredisi alıp projelerine başladılar. Piyasadaki muadillerinin önüne geçmek için çalıştılar.

Yaraları daha hızlı iyileştirecek, doğaya zarar vermeden kendiliğinden yok olacak. Üstelik piyasadaki muadillerine göre çok daha hızlı şifa bulmanızı sağlayacak.

Akademisyenler son aşamaya geldikleri projelerine melek yatırımcı arıyor.

TÜ Arda Meslek Yüksekokulu Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Açık, yapılan ürünün yara bandı örtüsü çeşidi olduğunu ifade etti.

Ürünün farklı teknoloji ve varyasyonlarla daha büyük yaraları kapatabileceğini dile getirdi Açık, “
Bizim burada kullandığımız teknoloji aslında bakarsanız electrospinning İngilizcesi bu. Elektro eğirme, elektro çekim yöntemi yani biz polimerleri iplikler haline getiriyoruz. Son derece üstün özellikleri sahip polimerleri ipliksi yapılarla aslında bakarsanız bir kumaş haline getiriyoruz. Çok hafif. Uygulama süresi yaranın boyutuna göre bir ila 30 dakika arasında değişecek ve aynı zamanda bizim aslında burada en çok ortaya koyduğumuz nokta nanogözeneklere sahip.  Nanogözeneklere sahip olduğu için de aynı zamanda yaranın hava almasını sağlıyor ve mikroorganizma, mikro boyutundaki mikrooranizmanın geçişine izin vermiyor. Böyle olduğu durumda da hem antibakeriyer özellik katmış oluyoruz, hem antifulgan mantarlara karşı da bir etki gözlemlemiş oluyoruz.” Diye konuştu.

Trakya Üniversitesi Kimya Bölümü öğretim üyesi ve bölüm başkanı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz ise projenin detaylarını aktardı.

Ekibin koordine içerisinde çalıştığını dile getiren Türkyılmaz, “Bu proje Elektrosprey yöntemiyle polimerik manofiber yapılara Terapotik ajanlarla yani yarayı iyileştirici maddeler ekleyerek bir yara örtüsü oluşturma projesiydi. Biz beş hoca bir araya gelip, dört hocamız Trakya Üniversitesinden, bir hocamız ise İstanbul Teknik Üniversitesinden olacak şekilde bir ekip oluşturduk. Bu ekiple beraber bu KOSKEP projesine başvurup KOSKEP’ten argenarasyon desteği aldık ve projeye başladık. Yaklaşık, tabi son dönemde projeyi bitirdik. Bir buçuk yıl içerisinde projeyi bitirdik. Sonuçlarını aldık ve sonuçlar gelecek anlamında çok umut verici olduk.”dedi.

 

KUMRU ÖNGÜN

Bakmadan Geçme