'Yalıtım, binaları depreme daha dayanıklı hale getiriyor.'

VERİMDER'in 'İklim Değişikliği, Enerji Verimliliği, Sürdürülebilirlik' temalı Anadolu Buluşmaları toplantılarının 29'ncusu Edirne'de gerçekleştirildi. VERİMDER, Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, yapılara uygulanan enerji yalıtımlarının yapı statiğinde yapı fiziğinin devamlılığı konusunda katkı sağladığını bunun da binaları depreme daha dayanıklı hale getirdiğini belirtti.

'Yalıtım, binaları depreme daha dayanıklı hale getiriyor.'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

VERİMDER,  “İklim Değişikliği, Enerji Verimliliği, Sürdürülebilirlik” temalı toplantılarının 29’ncusu kentte bir otelde gerçekleştirildi.

              Düzenlenen toplantı VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Düzenlenen programda VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, enerjinin faydalı kullanılması konusunu vurguladı. Alkin, binalarda enerji verimliliğine uygun finansman kaynağı ve binalara enerji kimlik belgesi uygulamalarının önemine değindi.
              “81 ilde enerji tüketiminde Tekirdağ ve Kırklareli ilk beşe giriyor”
              Dikkat çekici bir konuya da değinmek istediğini belirten Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Şahin, enerji tüketimi konusunda Trakya bölgesinde Kırklareli ve Tekirdağ’ın 81 il içerisinde ilk 5 sırada yer aldığını belirtti.
              Tüm dünyada yaşanan enerji krizine karşı her alanda önlemler alınarak gereksiz enerji tüketiminin önüne geçilebileceğini vurgulayan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu başkanı (ETSO) Başkanı Sezai Irmak, Türkiye’de ki enerji tüketiminin yüzde 41’nin endüstriyel tesislerde, yüzde 31’nin binalarda ve yüzde 20’nin de taşımacılıkta yapılmakta olduğunu ve tesislerde yıllık 3,7 milyon tona eş değer olduğunu söyledi.

                            Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Enerji tüketiminin yıllık 6-7 milyar dolara kadar çıktığını ancak, enerji verimi sadece paradan tasarruf etmek ya da daha az ödemek de değil de kısıtlı kaynakları daha efektif kullanmak, daha rantabl kullanmak anlamına geldiğini söyledi.

              Katılımcıların kürsüde yaptıkları konuşmaların ardından Edirneli vatandaşlara binalarda ki yalıtım ve enerji tasarrufunun röportajlarının cevabı soruldu. Vatandaşların görüşleri katılımcılara video gösterimi olarak sunuldu.

“Yapılarda yalıtım ile Yüzde 60’a varan bir tasarruf elde etme şansı var”
              Video gösteriminin ardından konuşan VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, iklim değişikliği ve enerji tasarrufu konusunda çalışmalar yaptıklarını belirtti.

              VERİMDER Dernek Başkanı Korkmaz, “Biz ağırlıklı olarak yapılarımızda yüzde 80 ısıtma, soğutma amaçlı enerjiler alıyoruz ve bunların da çok büyük bir kısmı yine fosil yakıtlar, doğalgaz, kömür gibi yakıtlar burada başı çekiyor. Ama tüm bağlamlarda en fazla dikkati çeken nokta da tabii ki birazcık daha bu işin yalıtım ayağı, ısı yalıtım ayağı, bunun da altını çizeyim.  Yüzde 60’a varan bir tasarruf elde etme şansı var.” Dedi.

              “Enerji yalıtımı yapıların dayanıklılık seviyesinide arttırıyor”
              Enerji verimliliği için yapılarda uygulanan işlemlerinin yapıların dayanıklılık seviyesinde de etkili olduğunu belirten Korkmaz, şunları kaydetti, “Enerji verimliliği alanında yaptığımız uygulamalar binanın yapısal anlamda dayanıklı ve daha uzun süre sağlam kalması içinde kritik önem taşıyor. Çünkü enerji yönünde güncel bir tasarruftan bahsediyoruz. Ama aynı zamanda depremle ilgili de, özellikle yapı statiğinde yapı fiziğinin devamlılığı konusunda özellikle ısı yalıtımının çok büyük bir katkısı var.”
              “İklim değişikliğiyle mücadele etmek için fosil yakıtlara dikkat etmek zorundasınız”
              İTÜ Meteoroloji ve Afet Yönetim Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sel ve kuraklığın kardeş olduğunu biri yağışların fazla olduğunda biri ise azlığından kaynaklandığını belirterek, iklim değişikliklerinden sel gibi afetlerin beraberinde geldiğini ifade etti.
              Kadıoğlu, enerji verimliliğinin sağlanmaması halinde iklim değişikliklerinin hem sayısının hem de süresinin artacağına dikkat çekti. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, şunları kaydetti; “Enerji verimliliği bir ülkenin beka problemi, büyük bir ekonomi problemi aynı zamanda bu kullandığımız enerjide fosil yakıtları olduğu için biliyorsunuz, yaşlı bir dünyamız var. Bu dünya var olduğundan beri havadaki karbondioksiti ağaçlar alıyor. Kullanılan her fosil yakıt bize iklim değişikliği olarak geri dönüyor. İklim değişikliği bizim mevcut problemlerimizi de arttırıyor.  Yani normalde dünya var olduğunda beri iklim değişikliklerinin var olduğu biliniyor. Kuraklık da vardır. Ama iklim değişikliği bunların sayısını, süresini arttırıyor. Edirne selleri iyi bilen, sel ile başı dertte olan bir şehrimiz.  Sel ve kuraklık kardeş birisi yağışın fazlalığı, birisi azlığı şimdi bu sene Türkiye kurak bir yandan da seller oluyor. Edirne'ler de her an sel haberleri gelebilir. Yani iklim değişikliğine ne kadar mücadele edersek bu afetlerde de mücadele etmiş oluyoruz. İklim değişikliğiyle mücadele etmek istiyorsanız afetlerle de ve etmek istiyorsanız sonuçta kullandığınız fosil yakıtlara dikkat etmek zorundasınız.” Dedi. Barış Karapaça