Yağlı güreş spor ve medeniyettir
Edirne Belediye Başkanlığı tarafından bu yıl 657'ncisi düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali'nin resmi açılış töreninde konuşma yapan Edirne Valisi Günay Özdemir, yağlı güreşlerin erliğin, insan sevgisinin, kardeşliğin, dostluğun oluşmasına katkı sağlayan bir spor ve medeniyet olayı olduğunu belirterek Avrupa'da ise gladyatörlerin vahşice birbirini öldürdüğünü söyledi.
Edirne Belediye Başkanlığı tarafından bu yıl 657'ncisi düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali'nin resmi açılış töreni, Sarayiçi Er Meydanı'nda gerçekleştirildi. Törene Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türkiye Güreş Federasyon Başkanı Musa Aydın, 657'nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Alpaslan Doğan, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, Kırkpınar eski ağaları ve davetli topluluğu katıldılar.Tören, Edirne Belediye Bandosu eşliğinde bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlarken; Türk bayrağını göndere 656'ncı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri başpehlivanı İsmail Balaban çekti. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Beyazıt Sansı'nın söz ve bestesi olan Kırkpınar Marşı, Edirne Belediye Bandosu'nun eşliğinde söylendi. Törenin açılış konuşmasını 657'nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim yaptı. Selim, konuşmasında 657'nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni gerçekleştirdiklerini söyleyerek; 'Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşler, 657 yıldan beri devam ediyor, yine devam edecek. Pazar günü de 15 Temmuz'a denk geliyor. Bu da bizim için bir onurdur. Bu güreşin, 15 Temmuz şehitlerimize yakışır bir şekilde olacağına inanıyorum' ifadelerine yer verdi.
'Rekor bir katılım sağlandı'
Selim'in konuşmasının ardından bir konuşma da Türkiye Güreş Federasyon Başkanı Musa Aydın yaptı. Aydın, konuşmasında tüm katılımcılara teşekkür ederek; 'Bu yıl Kırkpınar güreşlerine 2 bin 228 güreşçi kayıt yaptırmıştır. 657 yıllık tarihinde rekor bir katılım sağlamıştır' dedi. Aydın, pehlivanlara başarılar diledi.
'1912'den bu yana Sarayiçi'nde yapılıyor'
Aydın'ın konuşmasının ardından bir konuşma da Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan yaptı. Gürkan, konuşmasında 1361'de başlayan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri efsanesinin 657 yaşında olduğunu belirterek; 'Osmanlı İmparatorluğu'nun Rumeli'ye geçişiyle birbirlerine savaşta omuz omuza destek veren, barışta birbirlerine yüreklerinin en ücra köşelerini açan 40 yiğidin dostluk için ama onun ötesinde mertlik, yiğitlik, cesaret, namusiçin tutuştukları o güreşin 657'nci yılındayız. Kırkpınar 1912'ye kadar, Balkan Savaşı'na kadar bugünkü Yunanistan'ın buraya yaklaşık 15 kilometre mesafedeki Simavna Köyü'nde yapılır. 1912'de Balkan Savaşı ile beraber Kırkpınar Yağlı Güreşleri, oradan Edirne'ye, Sarayiçi'ne taşınır. 1912'den bu yana da ara vermeksizin burada yapılmaya devam eder. Kırkpınar'ın olmazsa olmazı yiğitlerimiz, pehlivanlarımızdır. Onlar, Kırkpınar'ı oluşturan o muhteşem çadırın, gelenekselliğin, görenekselliğin, örfün, âdetin ana taşıyıcı unsurudur' sözlerine yer verdi.
Olmazsa olmazlara dikkat çekti
Gürkan, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri çadırının 3 önemli ayağı daha olduğunu söyleyerek; 'Her biri, bir diğeri kadar değerlidir. Hangisini çekerseniz çekin o çadırın devrileceği kadar değerlidir. Bunlar; yeri geldiğinde pehlivana nefeslenmesi için zaman tanıyan, yeri geldiğinde pehlivanı aşka, şevke getirmek, cesaretlendirmek için cenk havası çalan 40 davul zurnamızdır. Hz. Hamza'dan beri süregelen bu geleneğin; o koç yiğitlerini, delikanlılarını, mert civanlarını, bu dualı çayıra salarken önce pehlivanı tanıtan, ardından duasını yapan, ardından salavatlayan ve ondan sonra bu çayıra '˜haydi bakalım' diyerek gönderen olmazsa olmazımız; cazgırlarımız. Elbette Kırkpınar'ın çok önemli bir sembolü, olmazsa olmazı; Kırkpınar deyince o olmadan olmayan, ağamız, ağalarımız, ağaların ağası Seyfettin Selim'e ve geçmiş bütün ağalarımıza da bir alkış istiyorum' dedi.
'Kırkpınar ağalığı adam gibi adam olmaktır'
Gürkan, konuşmasında Kırkpınar ağalığı ihalesi şartnamesinde gerçekleştirilen değişikliklere de dikkat çekerek; 'Bu yıl, geçtiğimiz yıl yaşadığımız bir talihsizlik üzerine, kendimize de ders çıkararak ağalık ihalesindeki şartnamede bazı değişiklikler yaptık. Çünkü biliyoruz ki; ağalık, Kırkpınar ağalığı sadece para vermek değildir. Kırkpınar ağalığı, para vermenin dışında özelliklere sahip olmayı gerektirir. Biz, Kırkpınar ağasının önce insan olmasını, adam olmasını, mert olmasını, yiğit olmasını ve bu güreşi sevmesini bekleriz. Bunu yapamayanlar, beceremeyenler, tıpkı zamanı geldiğinde dökülen ağaçlardaki yapraklar gibi dökülür giderler. Kırkpınar ağalığı, sadece çıkıp bu meydanda en yüksek payı sürmek değildir. Kırkpınar ağalığı, bu ülkenin dört bir köşesindeki her bir pehlivanın adını bilmektir. Kırkpınar ağalığı, sevinenle sevinmek, üzülenle üzülmektir. Kırkpınar ağalığı, sadece burada verdiği sözü değil; yıl boyunca duruşuyla, tavrıyla, konuşmasıyla, edebiyle, adabıyla adam gibi adam olmaktır. Yani Seyfettin Selim gibi olmaktır, Alper Yazoğlu gibi olmaktır, rahmetli Osman Şahin gibi olmaktır. Bizim parayla pulla işimiz yok. O para, sadece buradaki yarışmada birinci olabilmek için geçerlidir' ifadelerine yer verdi.
'3 önemli değişiklik yaptık'
Kırkpınar ağalık şartnamesinde 3 önemli değişiklik yaptıklarını söyleyen Gürkan;'Şimdiden ilan edeyim ki Pazar günü hiç kimse; '˜Ben bilmiyordum' demesin. Birincisi, ağalık ihalesine katılmak için dosya bedelini 25 bin TL'ye çıkardık. Burada, 80 milyonun önünde çıkıp ihaleye girecek arkadaşımız, 25 bin TL dosya bedelini verecek. İkincisi; ihale tarihinden itibaren, ihale üzerine kalan ağamız, 15 gün içinde ileri sürmüş olduğu paranın tamamını yatıracak. Paranın tamamını yatırmadığı takdirde 15 gün içinde hiçbir ihtara, uyarıya gerek kalmadan ihale otomatikman iptal edilecek. Üçüncüsü; ağalık ihalesi onaylanmadan, paranın tamamı yatmadan hiçbir şekilde ağalık unvanı kullanılamayacak. Bu 3 kural, bundan sonra her yıl geçerli olacaktır' dedi.
'Burası bir eğlence yeri değildir'
İnsanlığın en eski organizasyonlarında biri olan ve 657 yıldır kesintisiz sürdürülen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde 2016 yılındaki hain FETÖ darbe girişiminden sonra dahi pehlivanların; '˜Bismillah' diyerek güreşe çıktıklarını hatırlatan Gürkan; 'Bu çayır, bu yıl yine 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'ne denk geldi. O gün, bu vatan için gözünü kırpmadan şehit olan tüm yurttaşlarımız için, demokrasi için, milli birlik için, vatanın bölünmez bütünlüğü için, ezanların dinmemesi için, büyük ve şanlı bayrağımızın hep gönderde çekili kalması için canını feda eden bütün şehitlerimiz, bütün gazilerimiz için pehlivanlarımız kol bağlayacak; '˜Allah Allah' nidalarıyla çayıra çıkacaklardır. Burası, Er Meydanı'dır. Burası bir eğlence yeri değildir. Buradaki davul zurna oyun havası çalmaz, cenk havası çalar. Buradaki davul zurna, askerimizin nasıl savaşa giderken cesaretlenmesi için besmeleler okuyorsa, onları çalarak pehlivanlarımızı çayıra gönderir. O yüzden inanıyorum ki Pazar günü bütün pehlivanlarımız, Kırkpınar'ın şanına, şerefine, onuruna, gururuna yakışır şekilde kıran kırana güreş yapacaklardır' sözlerine yer verdi.
Avrupa gladyatörlerine karşı Türk pehlivanları
Gürkan'ın konuşmasının ardından bir konuşma da Edirne Valisi Günay Özdemir yaptı. Özdemir, konuşmasında Osmanlı medeniyetinin gelişmesinde önemli katkısı olan, yaşam biçimi olarak kökleri Hz. Hamza'ya dayanan, Er Meydanı'nda yapılan Türk güreşinin, Avrupa'nın arenalarında gladyatörlerin vahşice birbirlerini öldürdüğü dönemde erliğin, insan sevgisinin, kardeşliğin, dostluğun oluşmasına katkı sağlayan bir spor ve medeniyet olayı olduğunu belirterek;'Türk milleti olarak sağlam temelleri olan ve kökleri tarihin derinliklerine dayanan bir medeniyetimiz, kültürümüz, geleneklerimiz vardır. Kırkpınar Yağlı Güreşleri de tarihin derinliklerine dayanan, belli kuralları olan, değerleri olan, tarih boyunca değerleri ve kuralları değiştirilmeden günümüze kadar ulaşan ender değerlerimizden birisidir. Kırkpınar, ağasıyla, altın kemeriyle, kispeti, cazgırı, davul zurnası, peşrevi, yağı, yağlanması, pehlivanı ve başpehlivanıyla bizim değerlerimizi ve kimliğimizi yansıtan, kendine has gelenekleriyle UNESCO'nun dünya listesine girmiş marka değerimizdir. Günümüzde bu marka değerini koruyarak ve geliştirerek gelecek nesillere aktarma gayretindeyiz. Dünyanın en eski spor organizasyonlarından birisi olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri, en önemli geleneklerimizden biridir. Yüzlerce yıldan beri ata yadigarı güreşin; emek, sevgi, saygı, inançla, kahramanlığı Er Meydanı'ndan tarihimize adını altın harflerle yazdıran nice pehlivanlar gelip geçmiştir' dedi.
Bayrağı Balaban taşıdı
Özdemir'in konuşmasının ardından pehlivanlar, cazgırlar, hakem heyeti, saha görevlileri, Edirne Belediyesi Bandosu ve Kırkpınar davul zurna ekibinde oluşan kortejin geçit töreni gerçekleştirildi. Kortejde Türk bayrağını ise 656'ncı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri başpehlivanı İsmail Balaban taşıdı. Geçit töreninin tamamlanmasının ardından sabah 09.30'da başlayan güreşlere devam edildi. Güreşler, Pazar günü başpehlivanın belli olmasının ardından sona erecek.