YAĞIŞLARIN ETKİSİYLE BUĞDAY REKOLTESİNDE ARTIŞ BEKLENİYOR

Ulusal Hububat Konseyi'nin bu yıl buğday rekoltesine ilişkin raporuna göre, Türkiye'nin 2022 yılı buğday rekoltesinin geçen yıla göre 17 milyon tondan 20 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor.

YAĞIŞLARIN ETKİSİYLE BUĞDAY REKOLTESİNDE ARTIŞ BEKLENİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçen yıla kıyasla bu yıl kış aylarında daha çok yağışın düştüğünü söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, yağışların etkisiyle buğdayların gelişiminin çok güzel ilerlediğini ifade etti.

                Geçen yıl 17 milyon ton olan buğday rekoltesinin bu yıl yüzde 17.6 artışla 20 milyon ton olması bekleniyor.

Ulusal Hububat Konseyi'nin raporuna göre 2021-2022 yılı ülke geneline düşen ortalama yağışın 409 milimetre olduğunu ve geçen yıllın verilerinin üzerinde seyrettiği belirtildi.

                İlk hasatın başlamasına 1 hafta kala Trakya Bölgesi'nde yağışların etkisiyle bu yılki buğday rekoltesinin daha verimli olması bekleniyor.

'Geçen yıla göre buğdayın gelişimi çok daha iyi'

                Geçen yıla kıyasla bu yıl kış aylarında daha çok yağışın düştüğünü söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, 'Geçen yılla kıyaslama yaparsak eğer buğdayların gelişimi çok güzel ilerledi. Buğday başağı çıkardı. Şu an taneyi doldurma aşamasında. Yani şu an bir yağmur alırsak taneyi doldurmada tabi ki katkısı olur. Yani hem ürünün kalitesini hem protein değerlerini yükseltmede tabi ki faydası olacaktır. Buda verimin de artması demektir.' İfadelerine yer verdi.

'Alacağımız bir yağışla ürün kendini daha iyi besleyebilir'

Ulusal Hububat Konseyi'nin hazırladığı rapor hakkında açıklamalarda bulunan Arabacı, 'Geçen yıl Türkiye'de kuraklık vardı. Trakya olarak şanlı bölgeydik. Bölgemizde yağış vardı ve güzel bir sezon geçirdik. Verim ortalamalarımız iyiydi. Rapor doğrultusunda Türkiye ortalamasına göre belki yine iyi olacağız. Alacağımız verim hakkında konuşmak için şuan çok erken. Çünkü hasatlar kısa süre kaldı ama alacağımız bir yağışla ürün kendini daha iyi besleyebilir. Aldığımız duyumlara göre geçen yıla oranla Türkiye olarak kıyaslama yaparsak ortalamanın üzerinde bir hububat olacağı söyleniyor. Tabi bunu diğer odalarla ve bölgelerimizle de konuşmak gerek. İnşallah ülke genelinde iyi oluruz.' Şeklinde konuştu.

Kumru Öngün