Yağış olmazsa ayçiçeğinde rekolte kaybı oluşabilir

Trakya bölgesinde son yılların en kurak dönemi yaşanıyor. Mevsim yağışlarının yetersiz olması çiftçileri endişelendiriyor. Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, kuraklığa bağlı ayçiçeği ve buğdayda ciddi rekolte kaybı oluşabileceğini vurguladı.

Yağış olmazsa ayçiçeğinde rekolte kaybı oluşabilir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kuraklık nedeniyle ayçiçeği ve buğdayda rekolte kaybının oluşabileceğini söyleyen Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, bu durumun çiftçileri endişelendirdiğini aktardı.

"Üretimle ilgili sıkıntılar yaşanabilir"

Yağışların gerçekleşmemesi nedeniyle önümüzdeki dönemde üretimle ilgili sıkıntıların yaşanabileceğini dile getiren Kırbiç, “En çok yağış almamız gereken Kasım, Aralık ve Şubat ayları kurak geçti. Kar yağışı da olmadı. Trakya bölgesinde ciddi bir kuraklık var. Ülke genelinde de bu yaşanıyor. Yağışlara miktarlarına baktığımızda gerçekten çok büyük bir düşüş var. Bölgemizin kuzeyinde yer alan barajların su seviyelerinde düşüş görülüyor. Trakya’nın mısır üretiminde ciddi potansiyele sahip Kavaklı bölgesinde Kayalı Barajı’nın su seviyesindeki düşüklük nedeniyle süreç içerisinde arazilere su salınmayacağına dair duyumlarımız var. İnşallah önümüzdeki günlerde bir miktar yağış alırsan o bölgelerde barajlarda yükselme olur” ifadelerine yer verdi.

Yağış olması halinde barajlardaki su seviyesin artış sağlayacağını ifade eden Kırbiç, yağmurun toprağa can suyu olacağını aktardı.  Edirne’nin yıllık yağış ortalamasının 500-600 milimetre olduğuna değinen Kırbiç, bu yıl ortalamanın çok altında olunduğunu açıkladı.

Buğdayların boylarında artış yaşandıkça su ihtiyacının artacağını ifade eden Kırbiç, toprakta bulunan su miktarının oluşan ihtiyaç doğrultusunda kısa sürede azalacağını belirtti.

Bitkilerin kuraklıkla birlikte gelişim sağlamadığından bahseden Kırbiç, “Kuraklık nedeniyle verim düşüşleri yaşanıyor. Bunlar için birtakım önlemler alınması gerek. Bölgemizin kuzeyi için bir takım baraj projelerimiz var. Sulama göletleri ile ilgili projelerin bir an evvel faaliyete geçmesi önem arz ediyor. Meriç ve Tunca nehirlerimizin debileri en yüksek akması gereken dönemde oldukça düşük seyrediyor. İnşallah önümüzdeki günler bizi yanıltır ve gerçekleşen yağışlar hem toprakları hem de barajları doyurur” dedi.

Yağışların gerçekleşmemesi halinde ayçiçeğinde rekolte kaybının oluşacağını dile getiren Kırbiç, Türkiye’nin hali hazırda ayçiçeği ihtiyacını karşılayamadığına dikkat çekti.

Yağ fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 30 daha düşük olduğunu aktaran Kırbiç, "Fiyatlar düştüğü için üreticiler ayçiçeği ekip ekmeyeceği yönünde karar verecek. Daha önce ekilmeyen yerlere ayçiçeği ekimi yapılmıştı. Ülke genelinde ciddi üretimler olmuştu. Hasat döneminde daha önce ekilmeyen bölgelerde fiyatlar dip yapmıştı. Bu nedenle ürün desenlerinde değişikliğe gidilmesi bekleniyor. Geçen yıllara göre ülke üretiminde düşüşe neden olabilir. Tabi üreticilerin para kazanması ve ürünün devamlılığı gerekmekte. Çiftçinin para kazanmasına bağlı olarak üretimde yine artış yaşanabilir. Tekrar desteklerle ve fiyat politikasıyla çiftçiler teşvik edilmeli. Bunu kısa sürede yapmamız gerekiyor çünkü ayçiçeği ekim dönemi geldi. Çiftçilerimiz fiyatlara göre karar verecektir” ifadelerine yer verdi.

Barış Karapaça