Vizyon çok, içi yok

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü, Trakya Üniversitesi Kalite ve Strateji Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Trakya Üniversitesi Girişimcilik Topluluğu işbirliğinde Üniversitelerde Kalite ve Strateji Ekseninde Planlama konferansında açıklamalarda bulunan Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Türkiye'deki üniversitelerin vizyon ve misyon çalışmalarının dünya çapında olduğunu söyledi. Elmas, üniversitelerin bu çalışmaları uygulamadığına dikkat çekerek 'Bir değerlendirici geldiğinde daha çok onları konuşuyorlar. Ama içi nasıl? İçi yok' dedi.

Vizyon çok, içi yok
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü, Trakya Üniversitesi Kalite ve Strateji Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Trakya Üniversitesi Girişimcilik Topluluğu işbirliğinde Üniversitelerde Kalite ve Strateji Ekseninde Planlama konferansı düzenlendi. Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen konferansa Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Fenerbahçe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Rıza Büyükuslu, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Trakya Üniversitesi Kalite ve Strateji Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mahmut Güler, akademisyenler ve öğrenciler katıldılar.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan konferansta, Trakya Üniversitesi'nin tanıtım filminin gösterimi de gerçekleştirildi. Konferansın açılış konuşmasını Prof. Dr. Mahmut Güler yaptı. Güler, konuşmasında 21'inci yüzyılda kalite, strateji, planlama ve kamusal hizmetin önemini koruyarak devam edeceğini belirterek; 'Bu kapsamda yöresel düzeyde son 20 yıldan beri birtakım düzenlemeler yapılmaktadır. Planlama kavramına çok yabancı değiliz. Dünya genelinde ilk modern planlama örgütleri, 1917'den sonra Sovyetler Birliği'nde başlamıştır. Dünya ekonomik bunalımından sonra ise 1945'li yıllardan sonra Batılı kapitalist ülkeler de plana bağlı kalarak kalkınma anlayışına geçmiş ve bu bağlamda ülkemizde de benzer planlamalar yapılmıştır' ifadelerine yer verdi.

Türkiye'nin planlama deneyiminin 1923'te Cumhuriyet'in ilanı öncesi ve sonrasında yaşandığını açıklayan Güler; 'Örneğin; İzmir İktisat Kongresi'de yaşanmıştır. Plana bağlı kalma, bir kalkınma anlamı taşır. Biz, 1945 yılı sonrası gelişmelerini, 1961 yasası yürürlüğe girdikten sonra hayata soktuk. Bunun için Devlet Planlama Teşkilatı'nı kurduk. 61 Anayasası'nın sosyal ve ekonomik hükümler başlığı altında bir planlama anlayışına geçişimiz söz konusu oldu ve bu bağlamda da ilk 5 yıllık kalkınma planımızı yürürlüğe soktuk. Bu 5 yıllık kalkınma planına dayalı planlamamız hâlâ devam ediyor. Şu anda da 11'inci planın içinde bulunuyoruz' dedi.

'İlk stratejik planımız 2006'da'

1980'li yıllardan sonra dünyanın refah devleti anlayışından, yeni bir liberal anlayışa geçtiğini söyleyen Güler; 'Sadece 5 yılda bir yapılan planlamaların yeterli olmadığı görüldü. Bu yüzden de daha başka planlar da hayatımıza girdi. Pek çok plan yapar hale geldik ve sektörel düzeye kadar inen stratejik planlar da pek çok planın bir parçası oldu. Çok sayıda planın birbiriyle uyum içerisinde olması gerekir. Üniversitemiz de ilk stratejik planını 2006 yılında yaparak yürürlüğe soktu. Genel olarak nerede olduğumuzdan başlayarak, nerede olmak istediğimize kadar 5-6 sorudan oluşan ve soruların genel olarak cevaplarını aldığımız bir planlama var. Bu planmaya tümden baktığımızda hedef, kaliteye ulaşmaktır. 2006 yılında başlayan serüvenimiz, 3'üncüsünü hazırladığımız ve senatomuz tarafından yürürlüğe giren strateji planlama sürecinin içerisindeyiz' sözlerine yer verdi.

'Hedefimiz, Balkanları ve bölgeyi geliştirmek'

Güler'in konuşmasının ardından konferansta bir konuşma da Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu yaptı. Tabakoğlu, konuşmasında Trakya Üniversitesi'nin, Balkanları ve bölgeyi geliştirmeyi hedef almış bir üniversite olduğunu söyleyerek; 'Sayısal üstünlüklerin yavaş yavaş nitelik anlamına dönüştüğü bugünlerde, var olan niteliği ve kaliteyi nasıl artıracağımızı, hem var olan serüvenimizi açıklamak, hem bu konuda Türkiye'nin en otorite isimlerinin tecrübelerini paylaşmak için konferansı düzenleyen herkese teşekkür ediyorum' dedi.

'Radikal değişim zamanıdır'

Tabakoğlu'nun konuşmasının ardından konferansta bir konuşma da Prof. Dr. Muzaffer Elmas yaptı. Elmas, konuşmasında Yükseköğretim Kalite Kurulu'nun, üniversitelerin amaçladığı mezunu yetiştirebildiğine, yetiştirdiği mezunların karşılığına, öğrenci yetiştirecek atmosferine ve öğrenci yetiştirecek öğretim elemanlarına dikkat ettiğini belirterek; 'Bunlar için bir yol haritası belirleniyor. Üniversitelerde radikal değişim ve dönüşümlerin olma zamanıdır. Dünya bunu hızla yapmaya çalışıyor. Bizim ülkemizde de var. Üniversiteleri karmaşık hale getiren bu dönüşümü tetikleyen ana unsur da bilişim ve teknolojideki gelişmelerdir' ifadelerine yer verdi.

'Dersleri 3'e böleceğiz'

Öğrencilerin, mesleki bilgiler dışında, kendilerini dünyada ayakta tutabilecek beceri ve bilgilere sahip olması gerektiğini söyleyen Elmas; 'Dünyadaki üniversiteler bunu yapıyor. Türkiye'deki vakıf üniversiteleri ile bazı devlet üniversiteleri de yapmaya başladılar. Bu artık yapılmak zorundadır. Artık dersleri; temel alan dersleri, küresel beceri kazandıran dersler ve bireysel, bireyi yetkin yapacak dersler olarak dersleri 3'e böleceğiz. Asıl değişiklik dediğimiz budur' dedi.

'Dünya çapında çalışmalarımız var'

Üniversitelerin kendi vizyon ve misyonunu, stratejik hedeflerini, politikalarını, performans göstergelerini hazırladıklarını belirten Elmas; 'Stratejik plan, genellikle bu aşamalarda belirlenir. Türkiye'deki vizyon ve misyon çalışmalarımız dünya çapındadır. Her üniversiteye baktığınızda bugün MIT, Harvard'a benzerdir. Politikalarımız da hemen hemen öyledir. Ama biz bunu uygulamıyoruz. Üniversite çapında belirlediğimiz misyonu işletme veya coğrafya bölümündeki öğrencinin veya hocanın haberi yok. Üniversitelerimizin vizyonu, misyonu ve politikaları çok güzel. O yüzden bunu uygulamıyorlar. Ama bir değerlendirici geldiğinde daha çok onları konuşuyorlar. Ama içi nasıl? İçi yok' sözlerine yer verdi.

3 oturum gerçekleşti

Elmas'ın konuşmasının ardından konferans, kalite ve strateji ekseninde üniversite deneyimleri konulu birinci oturum ile devam etti. Başkanlığını Prof. Dr. Muzaffer Elmas'ın yaptığı oturumda Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Fenerbahçe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Rıza Büyükuslu, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin ve Medipol Üniversitesi'nden Prof. Dr. Recep Öztürk kalite ve strateji ekseninde üniversite deneyimleri konusunda sunumlarını gerçekleştirdiler. Konferans, üniversitelerde planlama süreci ve yükseköğretimde kalite süreci konularında oturumların gerçekleştirilmesi ile sona erdi. 

 

 

 

 

 

 

Bakmadan Geçme