• Haberler
  • Edirne
  • Vali Sezer talimat verdi, tarihi lisede çalışmalar başladı

Vali Sezer talimat verdi, tarihi lisede çalışmalar başladı

Edirne Valisi Yunus Sezer'in, Uzun yıllardır Kent gündemini meşgul eden ve bakımsızlığı ile anılan 1. Murat Anadolu Lisesi'nin dış cephe bakım ve onarımı için talimat vermesinin ardından çalışmalar başladı.

Vali Sezer talimat verdi, tarihi lisede çalışmalar başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kısa bir süre önce kentteki 1. Murat Anadolu Lisesi ve Edirne Lisesi'ni ziyaret ederek incelemelerde bulunan Vali Sezer, okulun dış cephe bakım ve onarımı için çalışma yapılacağını duyurmuştu. Zaman içinde tahrip olan 130 yıllık tarihi okul binasının dış cephesinde Vali Sezer'in talimatı sonrası restorasyon çalışmaları başladı. İskeleler kuruldu, dış cephe ve çatıda onarım başladı.

İl Özel İdaresi tarafından yapılan dış cephe, çatı onarım ve bakım çalışmalarının kısa sürede tamamlanması hedefleniyor.

Tarihi lisenin kent için öneminden bahseden Okul Müdürü Yakup Öz, Lisenin Edirne’nin en köklü okullarından birisi olduğunu hatırlattı.

Edirne Valisi Yunus Sezer’in talimatlarıyla çalışmaların başladığını vurgulayan Öz, "Valimiz okulumuza ziyarete geldiğinde tadilatla ilgili talimat verdi, ardından ihaleye çıkıldı, onarım başlatıldı. Şu anda ekipler hızlı bir şekilde çalışıyor. İş güvenliği alınmış durumda, öğrencilerin giriş çıkışlarıyla ilgili bir sıkıntı yok. Okulda eğitim öğretime ara verilmedi. Çatı baştan sona kadar açıldı, ahşapları değiştirildi ve izolasyonu yapıldı. Ardından kiremitler serilecek. Dış cephe de tamamen elden geçirilecek" dedi.

1893 tarihinde Polonyalılar tarafından Polonya azınlık okulu olarak inşa edilen tarihi okul binası, 1912 tarihine kadar azınlık okulu olarak kullanıldı. Bina, Balkan Savaşları sırasında ise hastane olarak kullanıldı.  1913 tarihinden sonra tekrar azınlık okulu haline getirilen bina ilerleyen yıllarda farklı işlevlerde kullanıldı. 1973-1974 Eğitim Öğretim yılında 1. Murat Orta Okulu olarak kullanılan bina, 1984-1985 Eğitim-Öğretim yılından sonra 1. Murat Lisesi olarak faaliyete geçti. 

Dilek Şahin