VALİ KIRBIYIK İPSALA'DA CEVİZ HASADINA KATILDI

Edirne'nin İpsala ilçesine bağlı Karaağaç köyünde 'Ceviz hasat etkinliği' düzenlendi.

VALİ KIRBIYIK İPSALA'DA CEVİZ HASADINA KATILDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Valisi H.Kürşat Kırbıyık, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen programda, bölgede ceviz ekili alanların her yıl büyüdüğünü belirtti. Karaağaç'ta ceviz ekili alanın 3 bin dönüme ulaştığını ifade eden Vali Kırbıyık, özellikle ürünün bölge halkına da ciddi gelir kazandırdığını söyledi. Tüm dünyada, özellikle salgın sürecinden sonra tarımsal üretimin strateji bir güç haline geldiğini vurgulayan Kırbıyık, konuşmasına şöyle devam etti, "Ne kadar çok üretirseniz, kendi gıdanızı ne kadar çok üretirseniz ya da uluslararası piyasalarda ne kadar olursanız bu milli güvenliğinizi de etkiliyor. Diğer alanlardaki gücünüzü de doğrudan etkiliyor. Dolayısıyla bizim için tarımsal üretim vazgeçilmez derecede önemli bir başlık. Tabii Edirne bu anlamda çok kıymetli bir il. Sahip olduğu coğrafi konum tarımsal verimliliği yüksek arazileri, sulama imkanları gibi hususlar birleştiğinde hakikaten Türkiye'nin diğer yerlerine göre çok daha avantajlı olduğumuzu görüyoruz."

Vali Kırbıyık, Edirne'de üretimi arttırmak için birlikte çalışarak, özellikle de ürün çeşitliliğini arttırmak gerektiğini vurguladı. Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci de bölgedeki ağaçlandırma çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Her yıl 6 milyon fidan ürettiklerini, ortalama 3 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını anlatan Demirci, ağaçlandırma çalışmaların yanında odun ham maddesi üretimi, ceviz, badem, fıstık çamı gibi türlerle de ağaçlandırma çalışması yaparak yöre halkının refah seviyesinin yükselmesine katkıda bulunduklarını söyledi.

Vali Kırbıyık Uzunköprü'de ceviz hasadına katıldı

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık ceviz hasadına katıldı. Vali Kırbıyık, Uzunköprü ilçesine bağlı Meşeli köyünde Avrupa Tarıma ait ceviz bahçesini ziyaret etti. Burada şirketin Genel Müdürü Ahmet Yazıcıoğlu'ndan bilgi alan Kırbıyık, daha sonra ceviz soyma ve kurutma tesisinin açılışını yaptı. Ceviz hasadına da katılan Vali Kırbıyık, cevizlerin silkelenmesi ve toplanması aşamalarını inceledi.

Vali Kırbıyık, Edirne'de ceviz ekili alanların her geçen gün arttığını, bunun mutluluk verici olduğunu söyledi. Güzel bir işletmede, profesyonel bir şekilde cevizlerin toplanıp işlendiğini aktaran Kırbıyık, "Bu kapsamlı ve entegre tesisler gerek üretim kapasitesi gerekse üretim ve işleme kalitesi ile bölge tarımına büyük katkı sunmaktadır. Buradaki işletme ilimiz ve bölgemiz için çok önemli bir rol modeldir. Tesisin kurulumunda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bol bereketli bir hasat dönemi diliyorum." dedi.

Avrupa Tarım Ceviz İşletmesi Genel Müdürü Yazıcıoğlu ise 3 bin dekarlık alanda ceviz ekimi yapıldığını yaklaşık 100 tonun üzerinde kabuklu kurutulmuş ceviz hasat ettiklerini belirtti. Tam kapasiteyle çalıştıklarında 6 bin ton kurutulmuş kabuklu ceviz üretimine kadar çıkacaklarını vurgulayan Yazıcıoğlu, şu anda iç piyasaya verdikleri cevizleri ihraç etmeye de başlayacaklarını sözlerine ekledi.

Etkinliğe, Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Eyyüp Batuhan Ciğerci, Uzunköprü Kaymakamı Onur Kökçü, Edirne Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Naim Tavlı, Edirne Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ile üreticiler katıldı.