Uzmanından uyarı: Ramazan sonrası beslenmeye dikkat!

11 ayın sultanı Ramazan ayının sona ermesi ve bayrama erişmenin heyecanını yaşayan vatandaşlar, beslenme alışkanlıklarında da değişikliğe gidebiliyor. Oruç süresince 2 öğüne bazen de 1 öğüne alışan metabolizma, Ramazan Bayramı'nda bozulabilir. Sağlıklı beslenme konusunda uyarıda bulunan Uzman Diyetisyen  Selin Başkurt, Gün boyunca uzun açlığa alışan metabolizmanın gün içinde sayısız öğün ve sınırsız tatlılara/yemekler ile zorlanmaması gerektiğini belirtti.

Uzmanından uyarı: Ramazan sonrası beslenmeye dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ramazan'ın bitmesi, uzun süren açlık psikolojisinden çıkarak özgürlük hissiyle kısıtlanmadan yemek ve bayram denilince akla ilk gelenin tatlılar, börekler, dolmalar iştahları oldukça kabarttığını söyleyen Uzman Diyetisyen  Selin Başkurt, bayramda ve sonrasındaki süreç için beslenme önerisinde bulundu.

              Gün boyunca uzun açlığa alışan metabolizmanın gün içinde sayısız öğün ve sınırsız tatlılara/yemekler ile zorlanmaması gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen  Selin   
              Başkurt,"Yemeklerinizi yavaş yemeniz ve tabaklarınızı küçük porsiyonlarda doldurmanız gün sonunda mide ve hazımsızlık problemi yaşamadan bayramı bayram etmenize yardımcı olacaktır. Yiyecekleri odak noktası haline getirmek yerine sevdiklerinizle bir arada olmanın tadına ve keyfine vararak ruhsal doygunluğu arttırmak, tatlıları ve ikramları bu beraberliklere araç olarak görmek porsiyon kontrolünün ilk kuralı diyebiliriz. Her ikrama evet dememek, gerçekten ihtiyaç duyduğunuz/istediğiniz kadar yemek gün sonunda daha mutlu ve hafif hissettirecektir. Bunun yanında şerbetli, yağlı, hamurlu tatlılar yerine sütlü tatlıları veya meyveleri tercih etmeninde bedeninizi mutlu etmenin bir yolu olduğunu hatırlamak gerekir. Baklava/ sarma/ börek/ dolma/ pilav/ hamur işleri gibi besinlerin yanına glisemik indeksi düşürmek için mutlaka ayran veya yoğurt ilave etmek tokluk sürenizi arttıracaktır. Tatlı ve hamur işi gibi sindirimi zor yiyecekleri takip eden öğünlerin hafif ama sağlıklı yemeklerden oluşmasına özen gösterilmelidir" ifadelerine yer verdi.

              "Antioksidanlardan zengin taze sebze ve meyveleri günlük rutininize ekleyiniz"

              Taze sebze ve meyvelerin günlük rutine eklenmesi gerektiğini söyleyen Uzman Diyetisyen  Selin Başkurt,"Sıvı tüketimi her zaman önemli fakat yüksek miktarda hayvansal protein ve karbonhidrat aldığınız ve tatlı tüketiminin arttığı bayram günlerinde daha da önem taşıyor. Su toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlıyor. Bu sebeple gün için de 2-2,5 litre su içmeye özen göstermeli, aşırı çay ve kahve tüketim yerine maden suyu, bitki çayı tercih edilmelidir. Bayramda ikram edilen içeceklere de dikkat etmeli limonata, meyve suyu, meyveli soda ve gazlı içeceklerin yüksek şeker içerdiğini unutmamalı bunların yerine ayran, şekersiz ev yapımı komposto gibi içecekler öğünlere eşlik edebilir" ifadelerine yer verdi.

              Bayram ziyaretlerinde yakın mesafeler için araç kullanmak yerine yürüyerek gitmeyi tercih etmek gerektiğini aktaran Uzman Diyetisyen  Selin Başkurt, kısa süreli de olsa yürüyüş için zaman yaratarak hareket etmenin ihmal edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Sağlıklı beslenme konusunda bazı ipuçları veren Uzman Diyetisyen  Selin Başkurt, "Günde 45 dakika yürüyüş beslenme alışkanlıklarında yanlışları dengelemenize yardım eder. Egzersizi unutmayın. Salatalarınızda zeytinyağ kullanın, ekstra sos eklemeyin. Günün bir veya iki öğününde salata bulundurun. 10 adet yaprak sarma yerseniz beslenmenizden 2 dilim ekmek azaltın.  1 dilim börek için beslenmenizden 2 dilim ekmek + 1 dilim peynir + 1 kaşık yağ azaltın. 1 dilim baklava için; 1 dilim ekmek + 10 badem/fındık/3 tam ceviz+ 2 porsiyon meyve beslenmenizden azaltınız.  Bayramda/tatilde geç bir kahvaltı yaptığınızda öğlen yemeğini atlayabilirsiniz ancak hafif ve sağlıklı bir ara öğün yapmayı ihmal etmeyin. Yemeklerinizin gece geç saatlere kalmasına izin vermeyin" ifadelerine yer verdi.

 

 

Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN