Uzmanından LGS'ye girecek aday ve ailelere tavsiye

Liseye Geçiş Sınavı (LGS) öncesi adaylar ve ailelerine tavsiyelerde bulunan Uzman Psikolog Ezgi Yürük,  sınava hazırlık sürecinde hedef belirlemenin sınava odaklanmayı kolaylaştırdığını aktardı.

Uzmanından LGS'ye girecek aday ve ailelere tavsiye
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sınav motivasyonun sınav başarısını yakından etkileyen durum olduğunu belirten bulunan Uzman Psikolog Ezgi Yürük, “LGS sınav motivasyonu sınavda başarılı olmak isteyenler için son derece önemli. Sınav motivasyonu sınav başarısını yakından etkileyen bir durum. Sınava hazırlık aşamasında motivasyonunu kaybeden öğrenciler, sınav hazırlıklarından yeterli verimi alamıyor. Bu süreçte sınava ve hazırlık sürecine yeterli şekilde motive olmak önemli. LGS sınav motivasyonu için öncelikle bir amaç belirlemek gerekiyor. Amaç ya da hedef, sınava odaklanmayı kolaylaştıran somut bir olgu sayılabilir. Yani nereye ulaşmak istediğinizi ortaya koyduğunuzda tüm benliğiniz ile o hedefe ulaşmak için çaba harcamaktasınız.” Dedi.

Yürük, hedef belirlendikten sonran hedefe ulaşmak için program yapılması gerektiğini belirtti.

Program dâhilinde çalışmalara verimli şekilde başlanması gerektiğinin altını çizen Yürük, LGS sınavı için yeterli ders çalışma süresi belirlendikten sonra öğrencilerin kendilerine yeterli dinlenme süreleri de bırakmaları gerektiğini dile getirdi.

Yürük, ders dışında sosyal aktivitelere zaman ayırmanın oldukça yararlı sonuçlar sağladığını söyledi.

Aileler içinde önerilerde bulunan Yürük, şunları kaydetti:

 “ Sınavın eğitim hayatında sadece bir aşama olduğu, yalnızca bir zaman dilimindeki bilgi ve becerilerimizi ölçtüğü anlatılmalıdır. Evde sınav hakkında konuşulduğunda anne ve babalar yorum yapmadan anlayarak, empati göstererek sakince dinlemelidir. Sınav günü ve önceki günler rutin düzen devam etmeli. Anne ve baba kaygılı olsa bile çocuğa kaygısını yansıtmamaya çalışmalı. Ebeveynler kıyaslayıcı, küçük düşürücü ve suçlayıcı dilden kaçınmalı, olumlu sözler, takdir cümleleri kullanmalı. Ebeveynler çocuklarına emekleri için teşekkür etmeli. Çocuklarına, ellerinden gelen çabayı göstereceklerine inandıklarını söylemeliler. Öğrencinin sınava hazırlanma süreci ve hedefleri, çevresiyle ve arkadaşlarıyla kıyaslanmamalı. Sınav sonrası öğrencinin emekleri ve başarısı mutlaka takdir edilmeli. Sınav kötü geçtiyse çocuğun çalışmadığı veya yeterince emek harcanmadığı konuşulmamalı. Sınavdan sonra mutlaka öğrenciler dinlenmeli. Geleceğe dair hedefler, sınav başarısı, puan sonuçları hakkında bir süre yorum yapılmamalı.” Şeklinde konuştu. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar