Uzmanından erken ekim uyarısı
Trakya bölgesinde yaşanan kuraklık ayçiçeğini olumsuz etkiledi. Erken ekilen ayçiçeği az da olsa yağışlardan nasibini alırken, geç ekilenler ise mevsim yağışlarının yetersizliği nedeniyle beklenilen seviyeye ulaşamadı. Erken ekimin avantajlarına yönelik açıklamada bulunan Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, aşırı sıcakların tane doldurma evrelerinde yağ oranının da olumsuz etkilediğini söyledi.
Son yılların en kurak döneminin yaşandığı Edirne'de etkili olan aşırı sıcaklar ve mevsim yağışlarının yetersiz olması, ayçiçeğini olumsuz etkiledi. Ayçiçeğinde verim kaybının yanı sıra yağ oranında da düşüş yaşanıyor. Kurak geçen bahar ve yaz mevsiminin ardından ayçiçeğinde hasat mesaisi başladı.
Ayçiçeğinde dönüm başına verimin geçen yıla göre büyük düşüş göstermesi bekleniyor. Aşırı sıcak ve kuraklık verimin yanı sıra yağ oranını da olumsuz etkiledi.
Aşırı sıcakların tane doldurma evrelerinde yağ oranını da olumsuz etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Yalçın Kaya, sıcak hava nedeniyle yer altı sularında da kayıplar yaşandığını belirtti.
Su kaybı yaşayan ayçiçeğinin kabuk oranının arttığını belirten Prof. Dr. Kaya,
“Kabuk oranı ve yağ oranı ters bir ilişki var. Kabuk oranı arttıkça yağ oranı düşüyor. Doğal olarak iç oranı düştüğü için cılız taneler oluşuyor. O yüzden bu aşırı düzensizlik sıcaklıklar tane doldurma periyodunda verimi, yağ oranını ve yağ verimini de etkiliyor. En önemli şey erken ekim. Ayçiçeğini erken ekmemiz lazım. Süt olum devresinde bu sıcaklıklarda mücadele edemeyeceğimize göre ondan sonra yapacağımız süt olum devresin mümkün mertebe sıcaklıklara denk gelmemesini sağlamamız lazım. Yerli ayçiçeği kuraklığa daha dayanıklı. Bu bölgede yetiştiği için diğer çeşitlere karşı kuraklığa daha dayanıklı oluyor. Çiftçilerimiz yerli ayçiçeğini tercih edebilir” ifadelerine yer verdi. Fahrettin Baydar