Üreticilere ilaçlama uyarısı

Ziraat Odası ekipleri üreticileri uyardı. Üreticilere önümüzdeki günlerde hava sıcaklılarının düşeceği hatırlatıldı ve ilaçlama yapılmaması gerektiği aktarıldı.

Üreticilere ilaçlama uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Ziraat Odası Başkanlığı tarafından üreticilere yönelik ilaçlama hakkında bilgilendirme yapıldı.

Odadan yapılan açıklamaya göre, ilerleyen günlerde hava sıcaklıklarının düşüşe geçeceğinin beklendiği belirtildi.

Soğuk hava şartlarında ilaçlama yapılmaması gerektiği konusunda uyarı yapıldı.

İlaçlamada hava sıcaklıklarının önemine değinildi. İlaç uygulaması yapıldığı günün ve ilerleyen günlerin hava sıcaklığının ilaçlama başarısında önemli olduğu aktarıldı ve şöyle devam edildi:

“Uygulamadan önceki 1 hafta ile uygulamadan sonraki 10 gün çok önemlidir. Bitkinin ve yabancı otların stres altında olduğu dönemlerde uygulama yapılmayarak bu koşulların düzelmesi beklenmelidir.  Burada biraz sebeplerden kısaca bahsedersek; Diyelim ki ilacı bugün güzel havada attık ve bizim buğdayımız ister istemez kimyasal ile etkileşime girdiği için stres yaşayacaktır ( Bu stresi bitkide bazen net görürüz bazen görmeyiz. )Stres durumu soğuk ve don ile daha da artar, buğday sararır ve kardeşlerde ölümler gözükebilir. Bu yazdığım bizim kültür bitkimiz için yaşanabilecek olası bir senaryodur. Diğer önemli sebep ve senaryo ise ilacımızı attık ancak birkaç gün içinde yabancı ot ilacı tam alamadan havalar sert şekilde soğudu. Bu soğuk stresi ile bizim yabancı otlarımız da strese girip uyku pozisyonuna geçecektir. Yabancı otumuz ilacı tam olarak alamadı ve bir süre bu şekilde uyudu sonra havalar düzeldi ve bir bakıyoruz ki maalesef tam ölüm gerçekleşmemiş otumuz yaşıyor.”

Üreticilerin ani sıcaklık değişimleri, aşırı sıcak ve soğuk hava koşulları altında ilaçlama yapmaması gerektiği ifade edildi.

HABER MERKEZİ