Unutulmaya yüz tutmuş Pomak lezzetleri, etkinlikte tanıtıldı

Edirne'de 'Türk Mutfağı Haftası' etkinlikleri çerçevesinde çoğunlukla Bulgar göçmenlerinin yaşadığı Naipyusuf köyünde unutulmaya yüz tutmuş Pomak yemekleri görücüye çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde gerçekleştirilen 'Türk Mutfağı Haftası' nedeniyle Edirne'nin Havsa ilçesine bağlı Bulgaristan'dan göç edenlerin yaşadığı Naipyusuf köyünde etkinlik düzenlendi. Etkinlikte Pomak yemekleri tanıtıldı.

Unutulmaya yüz tutmuş Pomak lezzetleri, etkinlikte tanıtıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Havsa Belediyesi ile Havsa Kadın Üreticiler Kooperatifi tarafından Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında köyün düğün salonunda düzenlenen etkinlikte 20 çeşit çorba, yemek, börek ve tatlı yapıldı.

Bu yıl 2'ncisi gerçekleştirilen haftanın teması, "Sürdürülebilir Türk Mutfağı Atıksız, Geleneksel, Sağlıklı" olarak belirlendi. Hafta kapsamında Edirne’nin Havsa İlçesi’ne bağlı Naipyusuf Köyü’nde unutulmaya yüz tutmuş yemekler yapılarak katılımcılara ikram edildi.

Etkinlik ilçe belediyesi ve ilçe kadın üreticiler kooperatifi öncülüğünde köyün düğün salonunda gerçekleştirildi. Türk mutfağı haftası kapsamında unutulmaya yüz tutmuş yemekler hazırlandı. Yemeklerin tamamı eski teknikleriyle yapılıp sunuldu. Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, etkinlikte kadim şehir Edirne'nin önemli kültürel öğeleri ve değerleri olduğunu söyledi.

Trakya'nın özel bir coğrafya olduğunu söyleyen Vali Kırbıyık, "Osmanlı'ya yaklaşık bir asır boyunca başkentlik yapmış payitahtlık unvanı bulunan kadim bir şehirde yaşıyoruz. Bu şehrin bize kattığı son derece Önemli, kültürel bölgeler var. Kültürel değerler var. Her gün bunu yaşarken biraz daha teneffüs ediyoruz. Biraz daha ruhumuzda hissediyoruz. Tabii bizlerin devlet olarak, millet olarak temel vasıflarımızdan birisi, sorumluluklarımızdan bir tanesi. Bu milletin, Türk milletinin olduğu kültürü korumak ve yaşatmak. Bu kültürel ögelerin içerisinde en önemli unsurlardan bir tanesi de mutfak. Gastronomi” Dedi.

“Türk Mutfağı dünyada müstesna bir yere sahip”

Trakya'da da, Edirne'de de çok daha özellikli yemekleri, gastronomi zenginlikleri her gün müşahede ettiklerini söyleyen Vali Kırbıyık, "Edirne yemeklerini büyük oranda öğrendiğimizi düşünüyorduk ama Naipyusuf Köyü'ne geldiğimiz Pomak yemekleri boyutuyla yeni yeni birçok yemeği de burada keşfetmenin heyecanını sizlerle birlikte yaşıyoruz. Türk mutfağı deyince dünyada müstesna bir yere sahip olduğunu hemen altını çizerek belirtmek gerekiyor. İnanılmaz Geniş bir yelpaze içerisinde çünkü ülkenin doğusuyla, güneydoğusuyla, Karadeniz'iyle, İç Anadolu’suyla, Ege'siyle hakikaten çok farklı bir mutfak zenginine sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. masadaki yazılara bakarken hakikaten birçok yemeğin ismini ilk defa gördüm" ifadelerine yer verdi.

 “Gastronomik zenginliğimizi her platformda anlatmaya devam ediyoruz”

Edirne Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk yaptığı açıklamada, “Yaklaşık bir asır Osmanlı'ya payitahtlık yapmış şehrimizde de birçok coğrafi ve kültürel özellikleri barındırmakta. Bu yılki etkinliklerimiz Sadece şehir merkezinde değil, Keşan, Havsa, Uzunköprü, Lalapaşa ilçelerinde de devam edecek. Bu etkinlik bugün burada Pomak kültürü ve Pomak yemeklerini tanıtacağız. Bolluğun ve bereketin coğrafyası şehrimizi tanıtmanın en eski yolu gastronomidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak hedefimiz turizmde konaklama geliri kadar gastronomi geliri de elde etmektir. Bunun için şehrimizde gastronomik zenginliğimizi her platformda anlatmaya devam ediyoruz” İfadelerini kullandı.

“Pomak kültürümüzü halkımızla tekrar buluşturmak için buradayız”

Havsa İlçesi Belediye Başkanı Aydın Balkan: “Türk mutfağı haftası kapsamında tüm ülke çapında başlattığı bu projede bugün hep beraber birlikteyiz. Bildiğiniz gibi artık yirminci yüzyılı gençtik yirmi birinci yüzyılda hayat çok hızlı akıyor. Her anlamda. Eğitim anlamında, ekonomi anlamında, iş hayatı büyük bir koşturmaca içindeyiz. Ve bu koşturmaca için de köylülerimiz şehirlere göçmeye başladı. Ve şehirlerde de maalesef yöresel değerlerimizi yavaş yavaş kaybetmeye başladık. İşte biz bu çalışmada tıpkı gül hasadı şenliğinde olduğu gibi yöresel bir değerimiz olan Pomak yemeklerimizi, Pomak kültürümüzü halkımızla tekrar buluşturmak, onlara tekrar hatırlatmak ve yaşatmak için bugün bir aradayız” ifadelerine yer verdi.

"Amacımız, kaybolan lezzetlere sahip çıkarak yaşatmak"

Trakya Üniversitesi'nde Pomak yemekleri üzerine doktora çalışması yapan köy sakinlerinden Meryem Pelin, “Pomak kültüründe de bölgede yetişen güzelim sebzeler ve besili hayvanların lezzetleri ürünleri hamarat hanımların lezzetli elleriyle neşeli sofralar kuruyor. Bugün elimizden geldiğinde bize ait tatları sizinle de paylaşmak istedik. Hamur işlerinden tatlılara her şey Naipyusuflu kıymetli hanımların ortak çabasıyla bugün sizlere sunulmak üzere hazırlandı. Hepimiz 2023 yılı Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında hür ve bağımsız olmanın gururuyla sizlere afiyet olsun demenin hazzını paylaşıyoruz.Geleneksel mutfak evlerde annelerimizin, ninelerimizin, lokantalarda, ustalarımızın elinden kuşaktan kuşağa aktarılarak yaşatılmaktadır. Hızla değişen dünyada Türk Mutfağı'nda gün geçtikçe kaybolan lezzetlere sahip çıkarak yaşatmak, kayıt altına almak, bilgiyi aktarmak Türkiye'nin somut olmayan kültürünün sürdürülebilirliği için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN