Ülke çeltiğinin yarısının üretildiği Edirne'de ekim dronla yapılıyor
Türkiye'nin çeltik ihtiyacının yarısının karşılandığı Edirne'de ekim dronlarla yapılarak maliyet düşürülüyor.
Ülke çeltik üretiminin yaklaşık yarısının üretildiği Edirne’de önce ekimin yapılacağı tava adı verilen arazilerini hazırladı. Tavalara su verilmesinin ardından tohum ekimine geçildi. Çeltik ekiminde insan gücünü ya da traktörü kullanan üreticiler artık devasa dronları da kullanmaya başladı.
40 kilo tohum taşıyabilen dev dronlarla kısa sürede geniş arazilere ekim yapabilen üreticiler hem maliyeti düşürüyor hem de zamandan tasarruf ediyor.
Üretici Abdullah Meşeci, dronla yapılan ekimin avantajlarını sıraladı.
İşlerinin kolaylaştığını vurgulayan Meşeci, “Dron ile ekim maliyetleri düşürüyor. Dron rahatlık sağlıyor. Programlanması yapılıyor ve çamurun içine girmeden tohum atılıyor. İlerleyen dönemde biz de bir dron alacağız." Dedi.
Üretici Özcan Çetin de dronla ekimin yapılmasıyla zamandan da tasarruf ettiklerini iletti.
Teknolojinin gelişmesiyle modern tarım aletlerinden faydalandıklarını aktaran Çetin, “Geleneksel ekim yöntemlerine göre dronun pek çok avantajı var. Öncelikle tohum zayiatı az oluyor ve daha homojen ekim oluyor. Tarlaya traktör girmediği için iz olmuyor. Bitki kökü daha iyi gelişiyor. Normal ekime göre yüzde 20 fazla verim sağlıyor." Diye konuştu.
Dron operatörü Tugay Gümüş ise üreticilerin dronla ekime ilgi gösterdiğini ve talebin çok olduğunu söyledi.
Zorlu ekim alanlarında dronla işlerin kolaylaştığını vurgulayan Gümüş, “Traktörle girildiğinde toprak yarılıyor hem su kaybına neden oluyor hem fazla ot çıkıyor. Dron ile ekim yapıldığında birim alandaki verim daha fazla oluyor. Tohumu tarlanın her köşesine denk şekilde atıyoruz. Bu sayede verim artıyor. Bir turda yaklaşık 2 dönüm tohum atabiliyoruz. Edirneli üreticiler yeni teknolojileri kullanıyor." İfadelerini kullandı.