'Türkiye'de sigaraya başlama yaşı 18'in altında'

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Karlıkaya, sigaranın birçok hastalığın temeli olduğunu ve fazla tüketimin ağır hastalıklara yol açabileceğini söyledi.

'Türkiye'de sigaraya başlama yaşı 18'in altında'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünyada ölümle sonuçlanan hastalıkların nedenleri arasında sigara kullanımı ilk sırada yer alıyor. Akciğer kanseri, ani kalp ölümleri, KOAH gibi birçok ciddi rahatsızlığa yol açan sigara, yaşam sürenizi de oldukça kısaltıyor.

TÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Karlıkaya, tütün endüstrisinin gerekli önemleri alması gerektiğine vurgu yaptı.

Karlıkaya, fazla sigara tüketimine bağlı olarak kanserler, kalp damar hastalıkları, kalp krizleri ve kalpten çıkan ana damarın yırtılmasıyla ani ölümlerin meydana geldiğini aktardı.

Her yıl KOAH hastalığı nedeniyle dünyada milyonlarca insanın yaşamını yitirdiğini dile getiren Karlıkaya, "Zatürre ve verem ölümlerinin yarısının tütüne bağlı olduğunu hesaplıyoruz. Verem bir mikrobik hastalık ama sigara içenlerde verem mikrobunun akciğerlere ulaşması ve hasta etmesi daha yüksektir. Tütün, Covıd ve grip gibi hastalıkların riskini artırıyor. Kısacası tütün kullanımı ölümcül hastalıkların riskini arttıran temel sağlık sorunudur. Sigara içenlerde Covide yakalanma, Covid’den ölme ve yapılan aşıların zayıf kalması gibi büyük etki ediyor. Kafein de bağımlılık yapıcı bir madde, bağımlılıklar birbirini destekliyor. Sigara alkolle, şekerle ve kahveyle birlikte riskleri daha da arttırıyor. Sigara diğer bağımlılıklara açılan bir kapıdır. Sigarayla birlikte alkol 3 kat, esrar 8 kat ve kokain bağımlılığını 22 kat daha fazla arttırıyor. Pediatrik bağımlılık 18 yaşından önce başlıyor. Sigara ve bu tür kafein barındıran ürünlerin beraber kullanılması daha kanserojen bir etki yaratıyor." dedi.

Dünyanın birçok ülkesinde sigara bağımlılığının erken yaşın altına düştüğünü ifade eden Karlıkaya, Türkiye’de sigaraya başlama yaşının yüzde 90’lık bir oranla 18 yaşının altında seyrettiğini söyledi.

Barış Karapaça