Türk Dünyası Kadın Başlıkları Sergilendi

Edirne'de Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından Türk Dünyası Kadın Başlıkları ve Prof. Dr. Tilla Baykuzu Danışmanlığında Bir Deneysel Tarih Çalışması sergisi gerçekleştirildi.

Türk Dünyası Kadın Başlıkları Sergilendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi Fuaye Salonu’nda Türk Dünyası Kadın Başlıkları ve Prof. Dr. Tilla Baykuzu Danışmanlığında Bir Deneysel Tarih Çalışması sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Türk kültürünü korumak, gelecek kuşaklara ulaştırmak amacıyla açılan sergi katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü.

Tarih Bölümü öğrencileri kendi fotoğraflarının önünde durarak başlıkları canlı sergiledi.

Fuaye alanında toplam 23 fotoğraf sergilendi.

Sergi açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Genel Türk Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tilla Deniz Baykuzu, serginin toplam iki bölümden oluştuğunu belirtti.

Bazı başlıkları kendi el emeği olduğunu söyleyen Baykuzu, “Sergimiz Türk dünyası kadın başlıkları ve bir deneysel tarih çalışması adını taşıyor. İki bölümden oluşuyor. Birincisi günümüzde Türk toplulukları ve Cumhuriyetlerinin geleneksel başlıkları. Bir diğeri de Çin kaynaklarından veya arkeolojik eserlerden yola çıkarak kendi ellerimizle yaptığımız bir takım giysiler, başlıklar, rütbe gösteren kemerler, zırhlar. Bunları uzun süredir üzerinde çalışıyorum. Bundan sonrasında inşallah bunu geleneksel sergiler olarak devam ettireceğiz.” Dedi.

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu da son derece ilginç ve dikkat çekici bir sergi açmak için bir araya geldiklerini aktardı.

Türk Dünyası Kadın Başlıkları sergisinin bu zamana kadar yapılan en dikkat çekici sergilerden bir tanesi olduğunu söyleyen Topaloğlu, “Bu fuaye alanında çok fazla sergi yapıldı ama bugün kanaatime göre bu sergiler arasında en dikkate değer en ilginç olanlarından biri bu sergi oldu. Türk dünyası tabii ki Balkanların bir parçası ama bugün herhalde biraz daha dikkatimizi geldiğimiz noktalara doğru çevrilmiş görünüyor. Bu bakımdan bu serginin dikkati değer olduğunu düşünüyorum.” Şeklinde konuştu.

Fotoğraf Sanatçısı Alparslan Bolu ise yaklaşık 2 buçuk ay fotoğraf çekimi ve hazırlık aşamasının sürdüğünü dile getirdi.

Bolu, sergide 23 fotoğraf olduğunu ve 23 ayrı modelle çalıştıklarını vurguladı.

Bolu, birçok başlığı yurtdışından temin ettiklerini ifade eden Bolu, bazı başlıkları ise Baykuzu’nun kendi elleriyle yaptığını aktardı.

Tarih 3’üncü sınıf öğrencisi Kübra Seda Doğru, böyle bir projede olduğu için çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Doğru, fotoğraf aşamasında zorluktan daha çok heyecanlı olduklarını belirtti.

Arkadaşlarıyla yardımlaşa çalıştıklarını aktaran Doğru, “ kostümlerde ve makyajda birbirimize yardım ettik. Çok güze bir ekip çalışması gerçekleştirdik. Tilla hocamıza teşekkür ediyorum böyle güzel etkinlikte yer aldığımız için. Burada olduğum için çok mutluyum.” Dedi.

Tarih birinci bölüm öğrencisi inci keskin ise, bu tür başlıkların ve kıyafetlerin günümüze uyarlandığı takdirde çok modern bir görünüm ortaya çıkacağını söyledi.

Tarihi tanımak için sergin oldukça önemli olduğunu belirten Tarih 1’inci Sınıf öğrencisi Mesut Koç, “Serginin amacı insanlar tarihini tanısın kendilerini öğrensinler ve kültürlerini arttırsınlar diye hem görsel olarak hem de bilgi olarak afişlerle yardımcı olmaya çalıştık. Kıyafetleri kendimiz yaptık el emeği hepsi.” İfadelerini kullandı.

Dilek Şahin