'Türk Dış Politikasında Balkanların Yeri ve Önemi' söyleşisi
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Edirne Koordinasyon Ofisi'nde 'Türk Dış Politikasında Balkanların Yeri ve Önemi' isimli söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşiye konuşmacı olarak katılan Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Balkanların Türkiye'yle etle tırnak gibi olduğunu belirtti. Yörük, Balkanların örfü, ananesi, kültürü, mutfağı, dili ve yapısının Türkiye'yle ayrılmaz bir bütün olduğunu vurguladı.
YTB Edirne Koordinasyon Ofisi’nde gerçekleştirilen “Türk Dış Politikasında Balkanların Yeri ve Önemi” söyleşiye konuşmacı olarak Büyükelçi Murat Ahmet Yörük katıldı.
Yörük, Türkiye’nin dünyadaki gelişmelerle yakından ilgilendiğini vurguladı.
Türkiye’nin üreten ve çoğalan ekonomisiyle turizm, savunma sanayi ve farklı sektörlerde üstünlük sağladığını aktaran Yörük, genç nüfusuyla dinamizm yakaladığını dile getirdi.
Türkiye, 2000'li yıllardan itibaren kabuk değiştirdiğini ve değişim yaşadığını ifade eden Yörük, “Türkiye bugün hem NATO içerisinde hem de dünya klasmanında yüksek tecrübeye ve askeri güce sahip ülke konumunda. Türkiye dış politikada her zaman barış ve huzura önem veren bir siyaset yürüttü. Dünyanın farklı coğrafyalarında bölgesel krizler yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye krizlerin sonlandırılması, ülkelere arası barışa dayalı siyasetin gelişmesi ve sorunların çözülmesinde etkin rol oynuyor.” Dedi.
Yörük, Balkanların Türkiye için çok önemli bir coğrafya olduğunu vurguladı.
Balkanların Türkiye’nin dış politikasında önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Yörük, "Balkanlar demek Türkiye demek, Türkiye demek Balkanlar demektir. Balkanlar'da yaşayan milletlerle Türkler akrabadır. Biz et ve tırnak gibiyiz. Bugün Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 30'u Balkan kökenlidir. Yaklaşık 25 milyonluk nüfusun Balkanlar'da akrabaları vardır. Aynı şekilde Balkanlar'da yaşayan milyonlarca insanın Türkiye'de yaşayan akrabaları bulunmaktadır. Balkanlar ve Türkiye, insan unsuru, ortak tarihi, mutfağı, kültürü, dili, edebiyatı, örf ve adetleriyle birbirinden ayrılmaz iki unsurdur." Şeklinde konuştu