Trakya'ya RES tehdidi
Uzunköprü Kent Konseyi Çevre ve Kent Meclisi Başkanı Av. Bülent Kaçar, Trakya Kent Konseyleri Birliği'nin Kırklareli'nde düzenlenen toplantısında Saros'a, Kıyıköy'e ve Uçmakdere ile Şarköy arasına Off Shore Deniz Üstü RES ve karasal RES projelerinin ihalesinin yapıldığını açıkladı. Kaçar, dünyadaki en büyük '˜off shore' projesinin Trakya'nın elinden kıyılar ve denizleri alacağını söyleyerek 'Kendinize yer arayın' dedi.
Uzunköprü Kent Konseyi Çevre ve Kent Meclisi Başkanı Av. Bülent Kaçar, Trakya Kent Konseyleri Birliği'nin Kırklareli'nde düzenlenen toplantısında '˜Off Shore Deniz Üstü RES Projeleri' konusunda sunum gerçekleştirdi. Kaçar, sunumunda Off Shore deniz üstü RES projelerinin Saros, Kıyıköy ve Gelibolu-Şarköy arasında kurulacağını belirterek çevre ve doğaya etkilerini açıkladı. '˜Off Shore deniz üstü RES projeleri', Trakya açısından yeni bir tehlike ama Trakya'da uygulanması aynı zamanda Türkiye'de bir ilkin uygulanmasıdır. Bununla ilgili olarak Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, geçen yıl bir ihaleye çıktı ve 3 yenilenebilir enerji bölgesi aday olarak seçildi. Bunlar; Enez ve Keşan ilçelerini kapsayan Saros, aday ilan edildi. Alanı bellidir. Saros ile beraber Kırklareli ili Vize ilçesi Kıyıköy diğer bir adaydır. Diğer bir aday da Gelibolu ismi konulsa bile aslında Uçmakdere ile Şarköy arasında kalan kısımdır. Bu durum benim için son derece rahatsız edici bir tanımdır. Neyin adayı? Siz kimsiniz? Bizi nasıl bizlere sormadan seçip, aday ilan ediyorsunuz? Adaylık alanlar da bölgemizin tamamı. Dünyadaki en büyük '˜off shore' projesi olduğunu söylüyorlar. Dünya sermayesi bu projede kendini kırdı geçti. Feci şekilde rekabet içinde yarıştılar. Kapitalizmin açık ara önde gideni Alman Siemens kazandı' ifadelerine yer verdi.
'Kurulması mümkün değil'
Kara üstü RES'ler ile deniz üstü RES'ler arasında belirgin bazı farkların olduğunu söyleyen Kaçar; 'Off Shore'lar deniz tabanına yapıldığı için maliyetleri fazla. Dolayısıyla bakım maliyetleri de fazla. Kış koşulları ve fırtınadan kaynaklı da lojistik ihtiyaçları farklı. Hukuk, Türkiye'de üstün bir şekilde uygulanıyor olsa bize kurulması mümkün değil. Çünkü Danıştay 6. Dairesi defalarca kararlarında söyledi. Trakya çok özel ekolojik değerlere sahiptir' dedi.
'RES korumadan muaf mı?'
Off Shore deniz üstü RES projelerini harita üzerinde de gösteren Kaçar; 'İşaretlemeler karayı da kapsıyor. Sadece deniz değil. Hani deniz üstüydü? Saros Körfezi aslında özel olarak bir koruma bölgesidir. 2006 yılında bu bölge kültür, turizm koruma, geliştirme bölgesi ilan edildi ama herhalde bu RES'ler korumadan muaf. Danıştay 6. Dairesi'nin kesinleşmiş bir kararı var. Mimarlar Odası da dava açmıştı. Danıştay bunu hükümete, bakanlığa söylüyor' sözlerine yer verdi.
'1. derece deprem bölgesi'
Saros ile Uçmakdere Şarköy bölgesinin Kuzey Anadolu Fay Hattı'na çok yakın konumda olduğunu söyleyen Kaçar; 'Jeolojik sakıncalı alandalar. İktidar enerji güvenliği deyip duruyor ama yaptığı bütün projeler deprem fay hatlarının üzerinde. İki Off Shore deniz üstü RES projesi de 1. derece deprem bölgesi içindeler. Kuzey Anadolu Fay Hattı, dünyanın en hızlı hareket eden, en aktif fay hattıdır. Çok tehlikelidir. Zaman zaman Saros'ta aktivitelerini yaşıyoruz. Biz bunu görüyoruz ama hükümet bunu hiç görmüyor. Bize hiç sormadan direkt Siemens ile bizi evlendirmiş görünüyor. Bize sormasını geçtim, bu konuda normal prosedürleri de uygulamadı. Sağlık Etki Değerlendirmesi, Türkiye'nin üyesi olduğu BM'nin Dünya Sağlık Örgütü'nün bir uygulamasıdır. ÇED ise iç mevzuatımızda yer alan bir uygulamadır. Neden bunların hiçbirisini yapmadan direkt adaylık, yarışma diyerek bunu yapıyorsun? Bir de ihale ettiler' dedi.
'Trakya'da denizler, kıyılar sizden çıkıyor'
Projelerin haritaları incelendiğinde 3 projenin de hem karasal hem de denizsel RES yapılacağının ortaya çıktığını belirten Kaçar; 'Asıl yapılmak istenen hem denizde hem karada. Trakya'daki kıyılar, denizler sizden çıkıyor, kendinize yer arayın. Türkiye'de enerji fazlası olduğu halde bu projeler sürekli gündeme getiriliyor. Amaç enerji üretimi değilse neden yapılıyor? Amaç nedir? Bize devasa yıkım getirecek, denizi altüst edecek' ifadelerine yer verdi.
'Biyoçeşitlilik gider'
Karasal RES'lerin tehlikelerine dikkat çeken Kaçar; 'Karasal RES, nereye kurulursa kurulsun biyoçeşitlilik gidiyor. Kümülatif olarak bir sürü etkisi oluyor. Bu da bize büyüme, kalkınma, zenginleşme olarak sunulan bir sistem. Bu da büyük bir yalanla sunuluyor' dedi. Off Shore Deniz Üstü RES'lerin kurulum aşamalarına dikkat çeken Kaçar; 'Sadece bir tane direk diktim falan değil. O direği dikerken bir sürü nakliye gemileri, platformlar, delmeler, sondajlar, inşaatlar, betonlar olacak' sözlerine yer verdi. Off Shore Deniz Üstü RES Projelerine karşı yapılması gerekenleri açıklayan Kaçar; 'Her kötü sürece, ekolojik yıkım yaratan tüm süreçlere karşı yerel kampanyalar düzenlenmeli. Toplu itiraz dilekçeleri verilmeli. Kurumlarımızın ve belediyelerimizin il ve ilçe ayrımı yapmadan davalar açmasını sağlamalı. Mücadele eden platformlara, derneklere destek vermek bir başlangıç olabilir. Doğal, kültürel, tarihsel tüm değerlerimizi, yaşam alanlarımızı eko-kırım ve yıkıma uğratacak her türlü planlama ve yatırım faaliyetlerine karşı hep birlikte daha güçlü savunmalıyız. Geleceğimiz açısından sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının gerçekleşmesi için sosyal ve hukuksal mücadele büyük önem taşımaktadır' dedi.