Trakya Birlik'te beyaz dönem

Trakya Birlik 2017-2018 İş Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda 48 kooperatiften 333 delegenin katılımı ile gerçekleştirilen seçimlerde 216 oy almayı başaran beyaz liste, yönetim kurulu seçimlerini kazanmayı başardı. Listede Emre Yılmaz, Şafak Kırbiç, Hilmi Kahraman, Ahmet Akgün, Hüseyin Kocabıyık ve Remzi Kobak yer alırken, görevlendirmenin ilk yönetim kurulu toplantısında belirleneceği açıklandı. Seçimlere katılan sarı liste ise 116 oyda kaldı.

Trakya Birlik'te beyaz dönem
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Birlik 2017-2018 İş Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, 48 kooperatiften 333 delegenin katılımı ile gerçekleştirildi. Mimar Sinan Spor Salonu'nda gerçekleştirilen genel kurula; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen ve yönetim kurulu üyeleri, Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çalen, Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yorulmaz, birlik temsilcileri ve ortaklar katıldılar.

Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun'un genel kurulun açılışının gerçekleştirilmesi için yeterli çoğunluğa ulaşıldığını açıklamasının ardından açılış konuşmasını Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen yaptı. Sezen, konuşmasında 2017-2018 iş yılının Trakya Birlik açısından son derece başarılı geçtiğini belirterek; '2017-2018 iş yılının sonuçlarını müzakere ederek karara bağlamak ve yine Birliğimizin geleceği açısından çok önemli ve kritik bir dönemde görev alacak yönetim kurulumuzu seçmek üzere toplanmış bulunuyoruz' ifadelerine yer verdi.

Trakya Birlik'in yükselen hizmet ve ticari kapasitesinin gelecek yıllarda daha da artan bir ivmeyle sürdürülmesi, ihtiyaç duyduğu yatırımlar ve yapısal dönüşüm ile ortak odaklı kooperatifçilik faaliyetlerini aksatmadan gerçekleştirilmesinin büyük önem arz ettiğini söyleyen Sezen;'Bu çerçevede içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar ve yatırım iklimi herkesin malumlarıdır. Bu gerçekler ışığında bahsettiğimiz dönüşüm ve gelişimin büyük bir kararlılıkla aynı zamanda da özen, temkin ve basiretle gerçekleştirilmesi Kurumumuzun geleceği açısından kritik bir anlam taşımaktadır. Uzun bir süredir çoğunuzla paylaştığım ve herkesin bildiği üzere 2003 yılında yine sizlerin güveni ve desteğiyle bu salonda seçildiğim görevime yine bugün sizlerin huzurunda veda ediyorum. Çok şükür ki görevimi teslim edeceğim iş yılında Trakya Birlik tarihinin en yüksek karlılık rakamına eriştiğimiz başarılı bir iş yılına imza atmış olmanın ve uzun yıllardan sonra ilk defa ortaklarına kar payı dağıtıyor olmanın gururunu yaşıyorum' dedi.

'65 milyon TL kârla kapattık'

Sezen, Trakya Birlik'in altın sayfalarına bir yenisinin daha eklendiğini belirterek; '2017/2018 iş yılı çalışmalarımız neticesinde 65 milyon 102 bin 377,99 TL karla kapatmış bulunuyoruz. Bu karın 36 milyon 342 bin 340 TL'si ortak içi işlemlerden gerçekleşmek suretiyle bu alanda da tarihimizin en yüksek karlılık rakamına ulaşılarak ortaklarımıza dağıtılacak risturn rakamının daha anlamlı hale gelmesi sağlanmıştır. Çalışma raporlarının müzakeresinde de belirtileceği üzere 2017/2018 iş yılı ortak içi faaliyetlerimizden elde ettiğimiz karın mevzuatımız çerçevesinde 13 milyon 466 bin 666 TL'si kooperatiflerimizin Birliğimizle gerçekleştireceği ortak içi işlemler oranında dağıtımı yapılacak olup kooperatiflerimizin hesabına düşen tutarların tamamı da kooperatiflerimiz vasıtasıyla Şubat ayının ilk yarısında ortaklarımıza alın terlerinin karşılığı olarak takdim edilecektir. İnanıyorum ki ortaklarımızın da desteğiyle Birliğimizin bundan sonra da sergileyeceği başarılı çalışmalar çok daha müspet iş yılı sonuçlarına ve çok daha yüksek kar payı tutarlarına ulaşılmasını sağlayacaktır' sözlerine yer verdi.

'Geldiğimiz nokta tesadüf değil'

Görevinden ayrılacağı son iş yılında Trakya Birlik ortaklarının yağlık ayçiçeği ürününden elde ettiği kazancı, alternatif ürünler arasında en yükseğe taşımanın gurur ve huzurunu yaşadığını söyleyen Sezen; 'Ancak şunu da bilhassa belirtmek isterim ki görev yaptığım 16 yılın sonunda geldiğimiz bu noktanın tesadüf olmadığını uzun yıllara dayanan emek ve çalışmanın yanı sıra Birlikler açısından son derece kritik bir dönemeç olan yeniden yapılandırma dönemi sürecinde Trakya Birlik Yönetim Kurulu olarak böyle bir zorunluluk altında beklenen kârı elde etmemiz, hammadde piyasasında oyun kurmamız, mamul tarafında pazar payını artırmamız mümkün olamazdı. Bu gerçekler ışığında yeni kanunun bize sağladığı yegâne hak olan ekonomik kararlarımızı kendi alabilme yetkinliğiyle süratle eskiyen ve son derece yetersiz kapasitedeki sanayi tesislerimize yatırım kararı aldık. 4572 sayılı kanundan önce birliklerin yapacağı tüm sabit yatırım kararları, bakanlık onayına tabiydi. Bu nedenle yıllarca fabrikalara bakım, onarım dışında tek bir çivi dahi çakılamadı. Dışarıdan bakıldığında devasa bir tesis görünümünde olan entegre tesislerimiz, Uzunköprü'deki orta ölçekli bir tesis kadar dahi Ayçiçek kıramıyor, buna karşılık günde sadece 3 kamyon rafine yağ üretebiliyordu. 4572 sayılı kanun tüm handikaplarına rağmen bu manada bizleri ekonomik kararlarda özgürlük sağladı ve yönetim olarak biz de bu yetkiyi en faydalı ve en doğru şekilde uygulama kararı gösterdik' dedi.

'Fabrikalara 27 milyon Euro yatırım yaptık'

Sezen, görev yaptığı 16 yıl boyunca Trakya Birlik fabrikalarına yaklaşık 27 milyon Euro (yaklaşık 175 milyon TL) yatırım yaparak fiziki altyapılarını güçlendirdiklerini açıklayarak; 'Kapasitelerini, mevcut altyapılarıyla uyumlu olarak olabildiğince yükselterek, Türkiye'nin en önemli tesisleri haline getirdik. 2005 yılına kadar 160 bin ton kırma kapasitemizi ortalama 300 bin tona çıkardık. 45-50 bin ton olan rafine kapasitemizi ise gerçekleştirdiğimiz bir dizi yatırımla 3 katından fazla artırarak 165 bin tonlara çıkardık. Tüm bu yatırımlarımız kadar ve belki de daha da önemlisi doğru pazarlama, satış politikaları ve idari yapılanmayla 48 bin ton seviyesinde aldığımız rafine yağ satışlarımızı şu anda yıllık 150 bin tonun üzerinde bir seviyeye taşıyarak, ortaklarımızdan aldığımız ürünün tamamını işler ve mamul halinde satar hale getirdik. En son teknolojiye sahip, en büyük tesisleri parayla, krediyle kurabilirsiniz. Ancak doğru bir yönetim politikanız, pazarda rekabet edebilecek insan kaynağınız, donanımınız yoksa markalaşmayı sağlayamaz ve yaptığınız yatırımlardan zarar eder hale gelirsiniz.  Bu çerçevede Birliğimizin, Türkiye rafine yağ pazarında lider pozisyona ulaşmasında emeği geçen tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum' ifadelerine yer verdi.

'Yağ oranına göre fiyatlama devrimdir'

Sezen, görev süresi boyunca kooperatiflerin fiziki ve hizmet altyapılarını güçlendirmek amacıyla 50 milyon TL'nin üzerinde yatırım gerçekleştirdiklerini açıklayarak; 'Tarihi maliyetleriyle ifade ettiğim bu yatırımların bugünkü değerinin yaklaşık 75 milyon TL'nin üzerinde olduğunu belirtmek isterim. Bu yatırımlara ek olarak gerek ortaklarımız, gerek ülkemiz, gerekse ülkemiz tarımı ve tarımsal sanayi adına bir büyük devrimi de bu dönemde tamamen yönetim kurulumuzun vizyonu ve başarısıyla gerçekleştirdik. Ürün alımlarında yağ oranına göre fiyatlama modeline geçmemiz bir devrimdir. Bu sayede hem ortaklarımızın cebine giren ürün bedelini daha yukarılara çekmeyi sağlamış olduk, hem de ülkemiz için stratejik öneme sahip bitkisel yağ üretiminde dönüm başına elde edilen yağ miktarını arttırarak ülke ekonomisine ithalat rakamlarının azaltılması yoluyla büyük bir katkı sağladık. Bu da yine bizim dönemimizde gerçekleştirilen en önemli hizmetlerden biridir. Bu alt yapının kurulması için 2,5 milyon Euro'nun üzerinde nmr cihazı, tamamlayıcı ekipman ve alt yapı yatırımı gerçekleştirdik bu suretle her alım yerimizi küçük bir laboratuvar haline dönüştürdük. Bu saydığım, bugün ki değeri yaklaşık 250 milyon TL tutarında olan sanayi ve kooperatifçilik yatırımları Birliğimizin ticari döngüsü içerisinde hiçbir yabancı kaynak kullanılmadan tamamen birliğimizin kendi öz kaynaklarıyla gerçekleştirilmiş yatırımlardır. Bu husus bizim için ayrıca gurur ve mutluluk kaynağıdır' dedi.

'Çiftçi güçlü olmalıdır'

Sezen'e konuşmasının ardından Başkan Vekili Hilmi Kahraman teşekkür plaketi takdim etti. Plaket takdiminin ardından genel kurulun divan başkanlığına Durgut Ersoy, başkan vekilliğine Levent Kızıltan, katip üyeliklere ise Turgay Sakarya ve Ayhan Demirhan oy birliğiyle kabul edildi. Divan kurulu seçiminin ardından genel kurulda Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından genel kurulda bir konuşma da CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu yaptı. Gaytancıoğlu, konuşmasında birliklerin daha da büyütülerek güçlendirilmesi gerektiğini söyleyerek; 'Çiftçi güçlü olmalıdır. Çiftçi güçlü olursa ülke güçlü olur. Üreten ve hakça bölüşen bir Türkiye istiyorsanız, üreticiyi desteklemek zorundasınız. Ancak uzun yıllardan beri üreticimiz destek almadı, ciddi anlamda desteklenmedi. Yönetimin başarılarıyla buralara kadar gelindiğini çok iyi biliyorum. Yağ verimindeki 5-6 puanlık artış çok önemlidir' sözlerine yer verdi.

'Trakya Birlik'i daha da büyütmeliyiz'

Güçlü olmanın yolunun birlik olmaktan geçtiğini söyleyen Gaytancıoğlu; 'Trakya Birlik'i daha da büyütmemiz lazım. Trakya Birlik güzide bir kuruluşumuz ama maalesef küresel sermaye ve onun aktörleri tarafından bitirilmek isteniyor. Bugün burada seçim yapılacak. Kim kazanırsa kazansın Trakya Birlik, bizim kuruluşumuzdur. Bu seneki fiyatlarda da Trakya Birlik idare etti ama hükümet gereğini yapmadı. Faizlerin yüzde 45'leri bulduğu, Dolar'ın 7,5 TL'lere çıktığı bir ortamda Trakya Birlik yönetim kurulu yüksek bir fiyat açıkladı. Ama aynı desteği hükümetten görmedik. Yüzde 27 olan gümrük vergilerini yüzde 13'e çektiler ve 2 hafta önce de sıfıra çektiler. Bu devlet para kazanmasın mı? Bunun bir mantığı yok. Mantık, çiftçiyi desteklemektir' dedi.

Malkaralı  ortaklargüvenlikle tartıştı

Gaytancıoğlu, çiftçinin borcunun 110 milyar TL'ye çıktığını açıklayarak; 'Buna rağmen Trakya Birlik hâlâ ayaktaysa, çiftçimiz hâlâ ayçiçeği üretiyorsa ve bu sene rekor bir üretim sağladıysa; bu rekor üretimi korumak zorundayız. Ama çok tehlikeli günler bekliyor. Girdi fiyatları ciddi anlamda arttı. Buğday verimlerinde taban gübresi kullanılmadığından dolayı yüzde 25 civarında verimde azalma olacak. Türkiye bunu ithal edecek. Niye çiftçiyi daha fazla destekleyerek daha fazla girdi kullanmasını sağlamak için politikalar geliştirmiyoruz? Biz her zaman Trakya Birlik'in yanındayız. Trakya Birlik'in olmadığı ortamda küresel sermaye gelir, kimsenin gözünün yaşına bakmaz' ifadelerine yer verdi. Gaytancıoğlu'nun konuşmasının ardından genel kurul basın mensuplarına kapatıldı. Bu sırada genel kurula girmek isteyen Tekirdağ'ın Malkara ilçesinden gelen ortaklar ile güvenlik görevliler arasında tartışma yaşandı. Tartışma, emniyet ekiplerinin araya girmesi ile sona erdi.

2 liste yarıştı

Genel kurulda gündem maddelerinin basına kapalı görüşülmesinin ardından seçimlere geçildi. Seçimlerde beyaz ve sarı liste olmak üzere 2 liste yarıştı. Beyaz listenin yönetim kurulu asıl üyeliklerinde Emre Yılmaz, Şafak Kırbiç, Hilmi Kahraman, Ahmet Akgün, Hüseyin Kocabıyık, Remzi Kobak; yedek üyeliklerinde ise Erkan Şener, İsmail Sancakçavuşu, İsmail Aktaş, Salih Köse, Muzaffer Borucu ve Hakkı Çetin yer aldılar. Sarı listenin yönetim kurulu asıl üyeliklerinde ise Serhat Altın, Ersin Aydın, Cem Özkan, Ali Riza Girgin, İsmet Şirin, Rahim Kurt; yedek üyeliklerinde de Ali Pelvan, Recep Yapıcı, Mustafa Özırmak, Ersan Altıparmak, Cengiz Yılmaz ve Süleyman Kesimci yer aldılar.

100 oy farklı seçim

333 delegenin oy kullandığı seçimlerde 332 oy geçerli sayılırken; beyaz liste 216 oy alarak seçimleri kazanmayı başardı. Sarı liste ise 116 oyda kaldı. Seçimlerde 1 oy ise geçersiz sayıldı. Seçim sonuçlarının ardından genel kurula seslenen Hilmi Kahraman, Trakya Birlik için hayırlı bir genel kurul geçtiğini belirterek; 'Şahsım, yönetimim ve Trakya Birlik camiası adına hepinizi selamlıyorum. Cenab-ı Hak, bize güvenen insanlara, bizi mahcup etmesin; Trakya Birlik camiasına, Türk çiftçisine hayırlı hizmetler yapmayı nasip etsin. Trakya Birlik personelimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum' ifadelerine yer verdi.

Görevlendirme ilk toplantıda

Kahraman'ın konuşmasının ardından açıklamalarda bulunan Şafak Kırbiç ise 17 Kasım 2018 tarihinde gerçekleştirilen Edirne Kooperatifi seçimlerinde üyelerin desteğiyle yeniden 188 Sayılı Edirne Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanlığı görevine seçildiğini hatırlatarak; 'O gün yapılan seçimin ardından bugün burada yapılan seçimle de aday olduk. Delegelerimizin teveccühü de bizden yana oldu. Bütün Trakya Birlik ortaklarına, delegelerine çok teşekkür ediyorum. Onların, bize verdiği bu güveni de sırtımızda hissediyoruz. Görevimizi en iyi şekilde yapacağımıza emin olabilirler.  Görevlendirme, ilk toplantıda Genel Müdür ataması ve daha sonra yönetim kurulu görev dağılımı ile oluşacak' dedi. 

Bakmadan Geçme