• Haberler
  • Edirne
  • Tohumcu, 'Yeni yıl hedefi kişinin yaşam stili ve değerleriyle uyumlu olmalı'

Tohumcu, 'Yeni yıl hedefi kişinin yaşam stili ve değerleriyle uyumlu olmalı'

Yeni yıl, yeni yaşantıları, yeni başlangıçları ve yeni umutları barındırıyor. 2023 yılını bitmesine sayılı günler kala 2024 yılı hedefleri ve yapılacak yeni planlar vatandaşı zihnini meşgul ediyor. Uzman Psikolog Utku Tohumcu, 2024 yılında hedefler belirlemek için dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tohumcu, 'Yeni yıl hedefi kişinin yaşam stili ve değerleriyle uyumlu olmalı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bir yılı daha geride bırakıyoruz. Hepimiz farklı planlar farklı hedefler düşünmüşüzdür belki de. Bu yıla başlarken farklı hayaller planlar kurmuşuzdur. Pek çok kişinin yeni yıl için kendisine çeşitli kariyer hedefleri koyma, kilo verme, sağlıklı beslenme, spora başlama, dans etme gibi yeni hedefler belirlemeye yoğunlaşış durumda olduğunu belirten Uzman Psikolog Tohumcu, bu soru ve planların vatandaşların zihnini meşgul ettiğine değinerek tavsiyeler verdi.

Her şeyden önce bir hedef belirlerken hedefi kesin ve detaylı olarak tanımlamanın önemli olduğunu aktaran Uzman Psikolog Tohumcu, spora başlama hedefi yerine her gün 09.00 – 10.00 saatleri arası yürüyüş hedefi koymanın daha net bir ifade olduğunu dile getirdi.

Net belirlenmeyen bir şeyin çoğunlukla, kişi için bir hedef değil bir dilek yada temenni olarak kaldığını dile getiren Tohumcu,  Hedefin detaylıca tanımlanması ve ölçülebilir olması gerektiğine değindi.

 Ulaşılabilir hedeflerin konulmasının daha yaralı olduğunun altını çizen Tohumcu, “Kişinin kendisi için ulaşılması imkânsız görünen bir takım hedefler koymasının hüsrana uğrayıp başa dönmesi ile sonuçlanıyor, Örneğin hiç kitap okumayan birisinin günde 2 saat kitap okuma hedefi koymak yerine,  günde 10 sayfa gibi daha ulaşılabilir bir hedefle başlayıp sonrasında yavaş yavaş sayfa sayısını ya da süreyi arttırmasının çok daha yararlı olur.” Dedi.

Hedefin kişi için uygun olmaması durumunda sürdürülemez bir hal alacağına değinen tohumcu, İyi bir hedefin kişinin yaşam stili, kaynakları ve değerleriyle uyumlu olması gerektiğini söyledi.

Yeni şeyler öğrenmeyi hedefleyen kişiler için zamanın sınırlı bir hedef olduğuna değinen Tohumcu, “İyi belirlenmiş bir hedef ‘ne zaman’ ve ne kadar sürede?’ sorularına cevap verir. Örneğin yeni bir dil öğrenmek’ yerine ‘Önümüzdeki 6 ayda her gün yarım saat İspanyolca çalışarak A2 seviyesine gelmek’ net, ölçülebilir, gerçekçi, yeni şeyler öğrenmeyi önemseyen bir kişi için değerleriyle uyumlu ve zaman sınırlı bir hedeftir” şeklinde konuştu. 

Herkese şimdiden öncelikle sağlık dolu, belirsizliğin olmadığı, hedeflerimizin gerçekleştiği, umut dolu, umudu yeşertmenin keyifli olduğu bir yıl dileyen Tohumcu, mutlu ve istenilen bir sonuca ulaşmak için hedeflerin iyi belirlenmesi ve ona göre hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Dilek Şahin