Tohumcu, 'hayır demekten çekinmeyin'

Uzman Psikolog Utku Tohumcu, kişisel sınırları korumanın önemi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Tohumcu, gündelik yaşamda gerektiğinde hayır kelimesini kullanmanın, kişinin kendi haklarını korumak ve sınırları belirlemek için önemli bir adım olduğunu işaret etti.

Tohumcu, 'hayır demekten çekinmeyin'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sağlıklı kişisel sınırlar koymak için hayır diyebilmek ve hayır demenin bencilce bir şey olmadığını fark etmek oldukça önemli.

Hayır, kelimesini birçok insanın gündelik hayatta söylemeye zorlandığını belirten Uzman Psikolog Utku Tohumcu, “‘Hayır’ kelimesi pek çok insanın gündelik hayatında söylemekten imtina ettiği ya da söylerken zorlandığı kelimelerin başında geliyor. Bu kişiler ‘hayır’ diyemedikleri için de çoğu zaman kendilerini istemedikleri durumların içerisinde, bir şeylerden feragat ederken ya da fedakârlık yaparken bulabiliyor. Oysa ki bu kısacık sözcüğü söyleme becerisine sahip olmak kişinin kendi sağlıklı sınırlarını belirleyebilmesi noktasında çok büyük bir öneme sahip ve bu beceriyi kazanmak çoğu zaman kişilerin hayatında son derece radikal değişimleri de beraberinde getirebiliyor” dedi.

Tohumcu, söylemesi aslında çok basit gibi görülen bu sözcüğü kullanmanın hayata sınır koymamış kişiler için oldukça zor olduğunu aktardı.

Yetiştirilme tarzı, çocukluk deneyimleri, düşük özgüven ve yetersizlik hissinin etkileri olduğunu dile getiren Tohumcu, “Bu kişilerde sıklıkla düşük özgüven, yetersizlik hissi ve yalnız kalamama ile ilintili birtakım yakınmaları görürüz. Bu kişiler genellikle çocukluk dönemlerinde bir yetiştirilme tarzı olarak, kendisinin sürekli ‘evet’ demesi gerektiğine inandırılmış kişiler olarak karşımıza çıkar. Çocukluklarında ‘hayır’ dediği takdirde aileleri ya da bakım veren kişiler tarafından reddedilmiş kişiler yetişkinliklerinde de bu davranışı sürdürme eğiliminde olurlar.” İfadelerini kullandı.

Etkili iletişimin faydalı olacağını belirten Tohumcu, şunları kaydetti:

“İyi haber şu ki; etkili iletişim yöntemlerini öğrenerek karşınızdaki kişiyi kırmadan nasıl hayır diyeceğinizi öğrenmeniz ve biraz pratik yaparak bunu davranış repertuarınıza eklemeniz mümkün. Bu noktada konuyla ilgili kendiniz bir şeyler deneyebilir ya da profesyonel destek alma yolunu seçebilirsiniz.  Unutmayın ki, hayır diyebilmek orta ve uzun vadede iyilik halimizi koruyabilmemiz, yeterli ve dengeli hissedebilmemiz için olmazsa olmazların başında geliyor. Dolayısı ile gerektiğinde hayır demekten çekinmeyin” Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN