TMMOB kurulundan Edirne'deki eski binaların kontrol edilmesi önerisi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, (TMMOB) Edirne İl Koordinasyon Kurulu tarafından deprem konulu toplantı düzenlendi. Kurul Sekreteri Egemen Kurtdere, deprem riskine karşı Edirne'deki zemin durumunun ve eski binaların kontrol edilmesini önerdi.

TMMOB kurulundan Edirne'deki eski binaların kontrol edilmesi önerisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği'nde düzenlenen toplantıda deprem riski ve alınması gereken önlemler konuşuldu. Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma neden olduğunu söyleyen Kurtdere,olası depremlere karşı Edirne’nin yararına olacak her türlü çalışmanın içerisinde yer almaya hazır olduklarını ifade etti. Birçok insanın yaşamını yitirdiğini söyleyen Kurtdere, yaşanan acının çok büyük olduğuna değindi.

TMMOB olarak ilk günden beri deprem bölgesinde yaraların sarılması için dayanışma organizasyonu yaptıklarını belirten Kurdere, depremden zarar gören yapılar için bilirkişi gönüllülerinin bölgeye gönderildiğini ifade etti.

"Çalışmalara katkı vermeye hazırız"

Edirne'deki eski binaların ve zemin yapısının kontrollerinin aksatılmadan yapılması önerisinde bulunan Kurtdere, "TMMOB üyesi mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak halkımız yararına ne yapılması gerekiyorsa yapılmasını ve bizim de üzerimize düşen sorumluğu alarak tüm çalışmalara katkı vereceğimizi beyan ederiz. Gerek AFAD gerek Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı gerekse diğer STKlar tarafından ülkemiz ve Edirne'miz açısından yapılacak her türlü çalışmanın içerisinde yer almaya, mesleki bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmaya hazır olduğumuzu beyan ederiz” ifadelerine yer verdi.

Edirne’deki zemin durumunun belediye ve özel idare ile bir bütün olarak halkla paylaşılması gerektiğini dile getiren Kurtdere yapıların statik kontrollerinin kamu kurumlarınca yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Bina ve zeminler üzerinde yapılacak işlemler için her hangi bir ücretin talep edilmemesi gerektiğine değinen Kurtdere, il çapında oluşabilecek afetler ilgili çalıştay ve panel gibi etkinliklerin sıkça yapılması gerektiğini kaydetti.

Yapılacak panel ve çalıştay gibi etkinliklere başta TMMOB bileşenleri ve üniversite öğretim üyeleri olmak üzere uzman katılımcıların davet edilmesi gerektiğini belirten Kurtdere, “Bu soruları, sorunları, tespitleri ve önerileri ortaya koyduktan sonra tekrar etmek isteriz ki atılacak her türlü olumlu adımda TMMOB Edirne Bileşenleri olarak üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu beyan ederiz.Yaşanan büyük yıkımda hayatını kaybeden vatandaşlarımızı saygıyla anıyor, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Harita Yüksek Mühendisi Yılmaz Eren, kentteki eski yapıların kontrol edilmesi gerektiğine değindi.

Edirne’de zemin sıkıntısı olduğunu ifade eden Eren, “Deprem bölgesine girmiyoruz ama zemin durumunu iyi bir şekilde etütte edemediyseniz bir uyumsuzluk olabilir. Edirne belediyesi yapıları kontrol etmek için bir çalışma başlattı, eski yapıların incelemeden geçirilmesini düşünüyorum. Edirne merkezde iki bine yakın bina imar barışından yararlanmış ilçe de ise on bine yakın imar barışından yararlanan ama yapısını bilmediğimiz binalar var özellikle bu imar barışından yararlanan binaların çok sıkı gözden geçirilmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN