Termik santrale imzalı tepki

DAYKO Vakfı, Saraçlar Caddesi'nde düzenlediği imza kampanyası ile Kırklareli'nin merkez ilçesine bağlı Tekkeşeyhler ve Dokuzhöyük mevkiinde yapılması planlanan entegre termik santral projesinin Trakya bölgesine zararlarına dikkat çekti. Kampanyaya vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken, termik santral tepki çekti.

Termik santrale imzalı tepki
TAKİP ET Google News ile Takip Et



Kırklareli'nin merkez ilçesine bağlı Tekkeşeyhler ve Dokuzhöyük mevkiinde Deba Madencilik Ticaret ve Sanayi A.Ş. tarafından yapılması planlananentegre termik santral projesine karşı Edirne'de imza kampanyası başlatıldı. Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) tarafından Saraçlar Caddesi'nde düzenlenen kampanyaya Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren, Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Varel de destek verdiler.

Trakya'˜nın tarım topraklarının kirletilmesine, Istrancaların asit yağmurları ile telef olmasına, su havzaların tahrip edilmesine, insanların hastalıklarla boğuşmasına, binlerce yıl süre gelen bir yaşamın yok edilmesine karşı düzenlenen imza kampanyasına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdiler. Kırklareli Ovasının Büyük Ova Koruma Alanı kapsamında yapılmak istenen termik santral projesinin Çevre Düzeni Planı'nda tarım arazisi, orman alanı, yeraltı suları beslenme alanında bulunması dikkat çekti.

Kampanya ile ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Tanrıkulu, Trakya'da termik santral istemediklerini belirterek; 'Türkiye'nin birçok yerinde de olduğu gibi termik santrallerin doğaya nasıl zarar verdiğini, insanların sağlığını nasıl etkilediğini biliyoruz. Artık dünya yenilenebilir enerjiye gidiyor. Güneş, bizim ülkemizi resmen 365 günün 230 günü ışıtıyor. Ama biz güneş enerjisinden yararlanamıyoruz. Biz, doğa ile mücadele ediyoruz. Doğaya rağmen bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu doğru değil. Doğa ile barış içinde olacağız. Trakya'da da termik santral istemeyeceğiz. Trakya'nın, Edirne'nin, Kırklareli'nin, Uzunköprü'nün, Tekirdağ'ın güzelim tarım alanlarına, topraklarına termik santralleri yaptırmayacağız' ifadelerine yer verdi.

'Vicdana çağırıyoruz'

Dr. Tanrıkulu, Türkiye'deki su sorununa dikkat çekerek; 'Artık su fakiri bir ülkeyiz. Toprağın altındaki suyun da çok büyük kıymeti var. Yeraltı suyu gerçekten çok önemli. Bizim için önemli olan; çocuklarımıza miras olarak aldığımız bu doğayı geleceğe iyi bir şekilde bırakmaksa, bizi yönetenleri bilime, sivil inisiyatife ve vicdana çağırıyoruz. Biz, bunu söyleyince; '˜Çevreciler enerjiye karşı', '˜O zaman elektrik kullanmasınlar' gibi cümleler kuruyorlar. Böyle değil. Biz çevreciler de enerji ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Bu ülkenin yüzde 70'inin ithal enerji ile döndüğünü de biliyoruz. Enerjide dışa bağımlı olduğumuzu da biliyoruz. Ama biz, bu ülkede güneşimizi de, rüzgârımızı da biliyoruz. Yenilenebilir enerjinin bu ülkede nasıl yapılabileceğini biliyoruz' dedi.

'Neden güneş paneli yapmıyoruz?'

Dünyadaki yenilenebilir enerji çalışmalarına dikkat çeken Dr. Tanrıkulu; 'Daha bugün Japonya'da evlerin üzerine devlet tarafından güneş panellerini okudum. Biz neden yapmıyoruz? Çok mu pahalı? Evet, pahalı ama eğer işler düzgün olursa, insanlar vergilerinin doğru yerlere gittiğini bilirse hepimiz bunların harcanmasında bir sorun çıkaracağımızı düşünmüyoruz. Niye yenilenebilir enerjilerden konuşmuyoruz da ortaçağ tekniği diyebileceğimiz termik santralleri konuşuyoruz? Trakya'da çıkan açık işletmedeki kömürlerin kalorisi çok düşük. Bunların bir şekilde değerlendirilmesi lazım. O da ne yazık ki Trakya'nın topraklarına ve insanına zarar veriyor. Ergene-Çorlu hattını biliyoruz. Niye 2 kere yanlış yapalım? O yüzden Çevre Gönüllüleri Derneği'miz, Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası'ndan bakkal amcalarımız, bizler; Edirne'de, Trakya'da yaşanacak olan çevre felaketlerine artık bir dur demek durumundayız' sözlerine yer verdi.

'Saatte 61 ton kül çıkacak'

Dr. Tanrıkulu'nun açıklamalarının ardından termik santral projesi ile ilgili bilgiler veren DAYKO Vakfı Temsilcisi Olcay Ayluayan ise termik santralin etkileyeceği yerleşimlerden biri olan Karahalil Beldesi'nde oturduğunu belirterek; 'Firmanın, Bakanlığa sunduğu ÇED tanıtım dosyasından aldığımız bilgilere göre; bacadan saatte 61 ton kül çıkacak. Saatte 72 ton depolanabilir kül çıkacak. Saatte 120 ton yeraltı suyu kullanacaklar. Trakya'da zaten yeraltı sularında sıkıntı var ve koruma altına alınmış. Bugün DSİ'ye gittiğinizde yeraltı sularına 10 metrenin altına sayaç koyuyorlar. Çiftçiler, 10 metrenin altına sayaç koymadan, izin almadan su çıkaramıyorlar. Ama onlar saatte 120 ton su kullanacaklar' dedi.

'Tarım, hayvancılık bitme noktasına gelecek'

Termik santral yapılmak istenen yerin Ulukonak, Dokuzhöyük ve Karahalil'in arasında 125 rakımlı bir tepe olduğuna dikkat çeken Ayluayan; 'Edirne'nin rakımı ortalama 41. Haritaya baktığınızda Trakya'nın tam orta yerinde. Buradan çıkacak olan küller, orada depolanacak olan kömür külleri, rüzgârlarla beraber bütün Trakya'ya yayılacak. Tarım, hayvancılık bitme noktasına gelecek. Bugün dönümünden 500 kilogram buğday alınan bir tarladan belki de 100 kilogram alınacak. Çünkü verim düşecek. İnsanlar havayı soludukları için kanser olacak' ifadelerine yer verdi.

'Biyogazdan elektrik üretilebilir'

Ayluayan, biyogaz tesislerinin de elektrik üretebildiğine dikkat çekerek; 'Biyogaz tesisi ile de elektrik üretilebiliyor. Madem Trakya'ya bir yatırım yapılacak, o zaman biyogazdan elektrik üretilme yatırımı yapılsın. Çünkü hayvancılığın ve çiftçiliğin en yoğun olduğu bölge Trakya'dır. Biyogazda hayvan atıkları, organik atıkları, çeltik, buğday ve mısır sapları çürütülerek çıkan gazdan elektrik üretiliyor. Böyle bir yatırım yapılsın. Toplanan bütün organik atıklar orada toplansın ve öyle elektrik üretilsin. Çok alternatif ve yenilenebilir enerji kaynakları var. Bunu geri kalmış teknolojilerle yapmanın bir anlamı yok. Dünya, termik santralleri terk etti. Almanya, 2019'da kapatıyor. Avrupa, termiklerle beraber nükleer santralleri de kapatıyor' dedi.

'Herkesi kampanyaya bekliyoruz'

Ayluayan'ın konuşmasının ardından imza kampanyası ile ilgili açıklamalarda bulunan Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren; 'Anayasal hakkımız olan sağlıklı çevrede yaşama hakkımızı kullanmak üzere sağlıksız, Trakya'mızı zehirleyen sistemlere, termik santrallere karşı çıkmak üzere bütün çevre gönüllülerini başvuruda bulunmaya çağırıyorum. Biz, yapabildiğimiz kadar Saraçlar Caddesi'nde olmaya devam edeceğiz. Herkesi imzalarını ve desteklerini vermek üzere Saraçlar Caddesi'nde bekliyoruz' sözlerine yer verdi. Termik santral projesine karşı 30 Temmuz Pazartesi günü Karahalil Beldesi'nde halk toplantısı düzenlenecek. 

Bakmadan Geçme