• Haberler
  • Edirne
  • Teknolojinin yaygın kullanımı bağımlılıkları da beraberinde getiriyor

Teknolojinin yaygın kullanımı bağımlılıkları da beraberinde getiriyor

Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte cep telefonu kullanımı her yaş grubunda yaygınlaştı. Telefon kullanımının küçük yaştaki çocuklara kadar inmesi beraberinde bazı problemleri de getiriyor. Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, çocukların yemek yerken cep telefonuyla oynamalarının veya televizyon karşısında yemek yemelerinin obezite riskini artırdığını belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu.

Teknolojinin yaygın kullanımı bağımlılıkları da beraberinde getiriyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bilgisayar ve ekran başında geçirilen uzun süreler, hızlı tüketilen yüksek kalorili gıdalar ve hareketsizlik gibi yaşam tarzları obeziteye neden olabilir. Bu konunun büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan uzmanlar, dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında aileleri bilgilendiriyor. Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, teknolojinin yaygın kullanımının bağımlılıkları da beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Televizyon, internet kullanımı, mobil oyunlar ve sosyal medya bağımlılığı gibi birçok tanımın literatüre girdiğini ve bu konular üzerinde çalışmalar yapıldığını belirtti.

Başkurt, teknolojinin doğru kullanımı ve bilgi düzeyinin artırılmasıyla risklerin en aza indirilebileceğini, ancak çocuklar ve ergenlerde çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini söyledi. Özellikle hareketsiz yaşam tarzı ve yüksek kalorili yiyeceklerin tüketimi, çocuklarda obezite riskini artırıyor.

Ailelerin, çocuklarının teknoloji kullanımını dikkatle izlemeleri ve gerekli önlemleri almaları gerektiğini vurgulayan Başkurt, "Teknolojiyi doğru kullanarak, çocuklarımızın sağlığını korumak bizim elimizde. Onların ekran başında geçirdikleri zamanı kısıtlamak, fiziksel aktivitelere yönlendirmek ve sağlıklı beslenmelerini sağlamak obezite riskini azaltacaktır." dedi.

Ekran başında geçen sürenin artmasıyla fazla miktarda enerji değeri yüksek sağlıksız atıştırmaların tüketildiğini dile getiren Uzman Diyetisyen Başkurt,  "Yemeklerde porsiyon kontrolünün sağlanamaması, beslenme dengesinin bozulması, yetersiz fiziksel aktivite, depresyon, anksiyete, uyku problemleri, dikkat eksikliği, metabolik hızın düşmesi ve gıda reklamlarına maruz kalma ile obezite riski artmaktadır. Yapılan çalışmalarda boş vakitlerinde internet kullanmayı tercih eden ergenlerin beden kitle indeksi değerlerinin daha yüksek olduğu ve daha az fiziksel aktivitede bulundukların belirlenmiştir. Tüm bu sorunların teknolojinin obezite açısından risk oluşturduğu yapılan birçok çalışma ile de desteklemektedir.  Bu sorunlar obezite ve buna bağlı kronik hastalıkların gelişimi açısından risk faktörleridir" ifadelerine yer verdi.

Yetişkinlikte sağlığın korunması için çocukluk döneminde doğru ve sağlıklı alışkanlıkların kazanılması gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Başkurt,  Bu nedenle teknolojinin kullanımının doğru şekilde yapılmasının büyük önem taşıdığına değindi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından bebeklik döneminden itibaren ekrana maruz kalma süresinin kontrol altına alınması ve 2 yaş altı çocukların ekran görmemesi gerektiğinin önerildiğini aktaran Uzman Diyetisyen Başkurt, "Ebeveynlerin ve çocukların teknoloji kullanımı konusunda bilgi düzeylerini arttırmaları çocukların yatak odalarında ve yemek yenilen yerlerde televizyon, internet veya benzeri ürünlerin bulunmaması gerekiyor.  Obozite ile mücadele açısından fiziksel aktivite artırıcı uygulamaların arttırılması çocukların hem fiziksel hem sosyal yönünden gelişebilmesi adına spor veya sanat branşlarına veya fiziksel aktiviteyi arttıracak faaliyetlere yönlendirilmesi sürdürülebilir arkadaşlık ortamları desteklenmelidir” şeklinde açıklamada bulundu.

Çocuklar söz konusu olduğunda obezite tedavisi için ilaç, cerrahi yöntemler veya zorlayıcı ve kısıtlayıcı diyet programlarından söz edilemeyeceğinin altını çizen Uzman Diyetisyen Başkurt, çocuğun doktor ve diyetisyen kontrolünde uygun bir beslenme ve egzersiz programıyla zayıflatılması gerektiğini belirtti.

Fastfood tarzı beslenme ve hazır gıdaların tüketimine sınırlama getirilip yerine sebze meyve yeme alışkanlığı kazandırılmasının daha doğru olacağını aktaran Uzman Diyetisyen Başkurt, "Şekerli yiyecek ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Daha fazla hareket etmesi teşvik edilmelidir, ilgi duyduğu bir spor dalına yönlendirilmelidir. Televizyon veya bilgisayar kullanımına sınırlama getirilip, televizyon karşısında yemek yeme alışkanlığı bırakılmalıdır. Öğünler atlanmamalı, her öğünde yeterli ve dengeli bir düzen sağlanmalıdır. Şeker ve tuz tüketimine dikkat edilmelidir" dedi.

Çocuklar için ‘yesin kilo alsın, hasta olmasın’ veya ‘çok zayıf, hasta olur’ düşüncesinin yanlış olduğunun çok açık bir gerçek olduğunu ifade eden Uzman Diyetisyen Başkurt, "Vücuttaki yağ miktarının artmasına bağlı olarak giderek artan obezite, özellikle çocuklarda çok ciddi bir sağlık sorununa dönüşüyor. Besinler aracılığıyla alınan fazla enerji miktarının ve yetersiz fiziksel aktivite sonucunda ortaya çıkan obezitenin, geç kalınmadan tedavi edilmelidir.Ebeveynler için kilo bir sağlık göstergesi olarak kabul edilse de obezite, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimleri üzerinde oldukça etkili olumsuz bir role sahip. Dolayısıyla kilosu normalin üstünde olan çocuklar mutlaka uzman bir doktora ve diyetisyene götürülmesi ve sağlıklı beslenme davranışları kazandırılması gerekmektedir" şeklinde açıklamada bulundu.

Fahrettin Baydar