• Haberler
  • Edirne
  • Tava ciğerin lezzetinin ortağı Karaağaç biberinde hasat dönemi başladı        

Tava ciğerin lezzetinin ortağı Karaağaç biberinde hasat dönemi başladı        

         Edirne'nin meşhur lezzeti tava ciğerin lezzetinin eşsiz ortağı Karaağaç biberinde zorlu hasat mesaisi başladı.

Tava ciğerin lezzetinin ortağı Karaağaç biberinde hasat dönemi başladı         
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

                İlk bahar aylarında ekilen Karaağaç biberinde zorlu hasat mesaisi başladı. Edirne’de Yunanistan sınırındaki Karaağaç Mahallesi'nde ekimi yapılan acı biberin hasadı hava sıcaklıklarına rağmen sürüyor.

                Hasat döneminde yaklaşık 200 dekarlık alanda ekilen acı biberler toplanacak. Karaağaç biberinden bu yıl yaklaşık 250 ton ürün hasat edilmesi bekleniyor.

Meşhur lezzet tava ciğerin yanında vazgeçilmezlerden olan biber toplandıktan sonra ip geçirilerek yaklaşık bir ay gölgede kurutulacak.

                Biber üreticisi Tunahan Ule, bu yıl yağışlar nedeniyle biber ekimini geç yaptıklarını söyledi.

Normalde 1 Mayıs’ta ekilmesi gereken biberleri 15 Mayıs’ta ekmek zorunda kaldıklarını belirten Ule, “15 Temmuz’da yapmamız gereken hasadı bugün yaptık. 15 gün geciktik. Biberimiz patentli, tescilli. Sadece Edirne’nin Karaağaç Mahallesinde sınır topraklarında yetişiyor. Burada 90 kişi biber topluyoruz. Güzel bir hasat geçiyor. Bu biberler toplandıktan sonra imece usulü tek tek ipten geçiriliyor. Daha sonra gölgede kurutuluyor. Güneş görmemesi lazım. Nemi sevmiyor. Kendi kurutma yerimizde işlemleri yapıyoruz. Bunaltıcı sıcaklıkta biber topluyoruz. Zor oluyor ama alıştık. Bu sene 250 ton kadar rekolte bekliyoruz. Sadece Edirne olarak değil diğer illerde de çok ciğerci var. Oralara da Karaağaç biberi gidiyor. Kurutup yolluyoruz.” Dedi.

                Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Kontrol Derneği Başkanı Bahri Dinar da hasadın geçte olsa gerçekleştiğini ifade etti.

                Karaağaç biberini “dünyanın en tatlı acısı” olarak nitelendiren Dinar, “Yüzlerce ton biber hasat edilecek burada. Daha sonra doğal haliyle kurutulduktan sonra sofralarımızı süsleyecek. Bizlerde bugün çiftçi arkadaşlarımızın yanına gelip ziyaret ettik. Acı biber toplayan arkadaşlarımıza tatlı ikram ettik. Hayırlısı olsun hasat. Bu biberi özel yapan Karaağaç’ın kendisi. Yani üç nehrin geçtiği yer ve tohum özel. Memleketimizde çok acı var ama böyle bir acı yok.” Şeklinde konuştu.

                Biber toplayan işçilerden Serap Armutkıran da aile bütçesine katkı olması amacıyla biber topladığını belirtti.

                Sıcak havada biraz zorlandıklarını dile getiren Armutkıran, sabahın erken saatlerinden akşam saatlerine kadar mesaiye devam ettiklerini kaydetti.

                Biber toplayan işçilerden Garip Özdemir de zorlu bir mesai süreci geçirdiklerini söyledi.

Kadın işçilerin biber topladığını kendilerinin de çuvalları taşıdığını aktaran Özdemir, meşhur Karaağaç biberinin bölge için çok önemli olduğunu vurguladı.

                Biber toplayan işçilerden Samir Özdemir ise biberin toplama işinin her anında olduklarını anlattı.

Hızlı bir şekilde çalıştıklarını ifade eden Özdemir, “Edirne’nin olmazsa olmazı tava ciğerin yanında Karaağaç acı biberi. Bu biber olmazsa tava ciğer yenmez. Sıcak havalar çok zorlu gidiyor ama çalışıyoruz. Biz artık alıştık. Severek yapıyoruz. Veriminde iyi olması bizleri motive ediyor.” Dedi.
Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN