• Haberler
  • Edirne
  • Tarımsal üretimin 178'nci yılı törenle kutlandı

Tarımsal üretimin 178'nci yılı törenle kutlandı

Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilciliği, tarımsal üretimin başlangıcının 178'nci yılı dolayısıyla Edirne'de Atatürk anıtında tören düzenlendi.

Tarımsal üretimin 178'nci yılı törenle kutlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başlayan tören saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunasıyla devam etti.

Daha sonra ise Edirne Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Kurt ve ​ Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Volkan Diriker anıta çelenk sundu.

Tarımsal Eğitim ve Öğretimin 178. Yıldönümünü kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Edirne Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Kurt , “Türkiye'de tarımsal öğretim günümüzden 178 yıl önce, 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul Yeşilköy'de Ayamama Çiftliğinde kurulan "Ziraat Mektebi" ile başlamıştır. 1891 yılında Halkalı Yüksek Ziraat Okulu açılmış ve öğretime 1928 yılına kadar devam etmiştir. Büyük Önder Atatürk'ün emirleriyle Cumhuriyetin 10. yılında Yüksek Ziraat Enstitüsü'ne dönüştürülmüştür. Bugün açılan ve ülkemizde tarımsal üretim düzeyini ve verimliliğini önemli ölçüde artmasını sağlayan Ziraat Fakülteleri ile devam etmektedir.” Şeklinde konuştu.

Kurt, Tarımsal Eğitim-Öğretiminin, köklü bir geçmişe sahip olması, mesleğin vazgeçilmez olduğunu belirtti.

Tarımın gelişmesinin vatandaşların iyi ve dengeli beslenmesi anlamına geldiğini aktaran Kurt, “Tarımın gelişmesi ve ileri gitmesi insanların iyi ve dengeli beslenmesi demektir. Sağlıklı, düşünen, üreten nesillerin yetişmesi demektir. Ülkemizde üretilen tarımsal ürünlerin tüketiciye ulaşana kadar geçen her safhada güvenliği, denetimi sevk ve idaresi meslektaşlarımızın sorumluğundadır. Ülkemizin tarım ürünleri potansiyeli ve ülkemiz il diğer ülkelerin gereksimleri dikkate alınarak uzun vadeli tarım politikaları gerçekleştirilmeli ve bu politikalar ışığında karar verilmelidir.” Dedi.

Türkiye’nin tarımsal eğitim ve öğretimde büyük aşamalar kaydettiğini söyleyen Kurt, “Tarım ve gıdanın yanı sıra çevremizin, toprak ve su kaynaklarının korunmasında da aynı duyarlılık gösterilmektedir. Bu bilince sahip meslektaşlarımız gerek kamu kurum ve kuruluşlarında, gerekse özel sektörde görevlerini meslek yaşamlarını daima ve ciddi bir şekilde sürdürmektedir. Ülkemiz dünden bugüne tarımsal eğitim ve öğretimde büyük aşamalar kaydetmiş, bunun neticesinde tarım sektörümüz dünya ülkeleri ile rekabet eder durumuna gelmiştir. Bu topluluğun üyeleri olan bizler her geçen yıl Türk çiftçisine daha fazla hizmet verebilmenin gayreti ve azmi içerisindeyiz.” İfadelerini kullandı.

Kurt, öğretimde 178 yıllık köklü bir tarihsel geçmişe sahip bir meslek gurubu olmanın haklı gururunu yaşadıklarını dile getirerek Tarımsal Öğretimin ülke tarımına ve meslektaşlara hayırlı olmasını diledi. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ