• Haberler
  • Edirne
  • Tarihi köprüler güneş enerjisi ile aydınlatılacak

Tarihi köprüler güneş enerjisi ile aydınlatılacak

Edirne'nin Yeniimaret Mahallesi'nde bulunan II.Beyazıt Ve Yalnızgöz köprüsü güneş enerjisi ile çalışan led armatürler ile aydınlatıldı. Edirne Valisi Yunus Sezer, tarihi köprüleri inceledi. Edirne'deki tarihi köprülerinin tamamını aydınlatmayı hedeflediklerini söyleyen Vali Sezer, aydınlatılan köprülerin de restorasyon çalışmalarının düzenlendiğini söyledi.

Tarihi köprüler güneş enerjisi ile aydınlatılacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Valisi Yunus Sezer, güneş enerji panelleri ile aydınlatılan II.Beyazıt Ve Yalnızgöz köprülerini inceledi.

Edirne’deki tarihi köprülerinin tamamını aydınlatmayı hedeflediklerini söyleyen Edirne Valisi Yunus Sezer, “II.Beyazıt Ve Yalnızgöz köprümüzün aydınlatması tamamlanmak üzere. İnşallah buradan sonrada diğer köprülerimizin de aydınlatmasını gerçekleştireceğiz. Bir taraftan da buraların restorasyonuyla ilgili karayolları genel müdürlüğümüz, ulaştırma bakanlığımız çalışmalar yapıyorlar.” Dedi

Trakya’nın gözdesi olan Uzunköprü’nün de restorasyon ve düzenleme çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Vali Sezer, ”Şehrimiz hem nehiriyle hem de kültürel varlıkları hem de tarihi geçmişiyle beraber Türkiye’nin ve dünyanın incisi olacak bir şehir. Bu çalışmalar da birkaç yıl içerisinde tamamlandığı takdirde gerçekten de önemli bir turizm destinasyonunu kat ve kat öteye götürecek bir şehir olacaktır. “ şeklinde konuştu.

Yaya ve araç trafiğinde kullanılan II.Beyazıt Ve Yalnızgöz köprüsü’nde 59 adet güneş enerji paneli kullanıldı. Yenielebilir enerji ile gerçekleştirilen aydınlatmada yılda yaklaşık 20.000 kwh’ a kadar enerji tasarrufu sağlanması hedefleniyor.

II.Beyazıt Ve Yalnızgöz köprüsü

Yeniimaret mahallesi doğusunda Çavuşbey, güneyinde Yıldırım ile batı ve kuzeyinde yer alan merkez ilçeye bağlı köylere geçiş güzergahı üzerinde bulunmakta olup, son verilere göre 4.056 nüfusa sahip yerleşim birimleri arasındadır. Ayrıca turizm lokasyonlarında önemli yer tutan Tarihi Kırkpınar Güreşleri, Edirne Sarayı Kazı Alanı, II. Beyazıt Külliyesi ve Sağlık Müzesi yer almaktadır. Yalnızgöz köprüsü II. Bayezıd’ın mimar Hayrettin’e yaptırdığı II. Bayezıd köprüsünün devamıdır. Sultan Selim tarafından 1567 yılında Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Tek kemerli ve tek gözlü oluşundan dolayı Yalnızgöz adıyla anılmaktadır. Yalnızgöz köprüsünün uzunluğu 126 metre genişliği ise 5,6 metredir. II.Bayezıd köprüsünün uzunluğu 100 metre genişliği ise 6 metredir.

Haber Merkezi

HABER MERKEZİ