• Haberler
  • Edirne
  • Tarihi camiler gül suyu ile temizlenerek Ramazan'a hazırlanıyor

Tarihi camiler gül suyu ile temizlenerek Ramazan'a hazırlanıyor

Edirne'de tarihi camilerde Ramazan ayı öncesi hazırlıklar başladı.

Tarihi camiler gül suyu ile temizlenerek Ramazan'a hazırlanıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

 

Edirne’de Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte camilerde temizlik, bakım ve onarım çalışmalarına başlandı.

Kentteki Selimiye başta olmak üzere Eski Cami ve Üç Şerefeli Cami’de de temizlik, bakım ve onarım çalışmaları yapılıyor.

Kentte asırlardır ayakta duran camiler 11 ayın sultanı Ramazan boyunca ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek. Çalışmalar kapsamında camiler Ramazan ayından öncesi temizlenerek ibadete hazır hale getiriliyor.

Cami içerisinde bulunan avizeler, ahşap döşemeler ve caminin her bir köşesi titizlikle gül kokusu ile temizleniyor.

Edirne Müftüsü Hasan Başoğlu, Selimiye Camisi başta olmak üzere kentteki camilerin ramazan ayına hazır olduğunu belirtti.

Başoğlu, 10 Mart Pazar günü Teravih Namazı ile başlayacak olan Ramazan Ayı'nın,  Devlete, Millete, ülkeye ve Filistin ve Doğu Türkistan başta olmak üzere mazlum coğrafyaya hayırlar getirmesini niyaz etti.

Ramazan ayı öncesi il müftülüğü personellerinin vatandaşlara daha iyi bir din hizmeti sunabilmek için çeşitli programlar hazırladıklarını dile getiren Başoğlu, “Cami görevlileri, ve gönüllü vatandaşlarla birlikte tüm camilerde genel bir temizlik yapıldı. Özellikle tüm ülkede olduğu gibi gül suyu ile birlikte secde makamlarına, çeşitli minber, mihrap gibi yerlere geçmişte olduğu gibi bu şekilde bir temizlik yapıldı. Gül peygamber efendimizi simgeliyor ve bu yüzden camiler gül suyu ile temizleniyor.” Dedi.

Başoğlu, tüm ülkede özellikle secde alanları ve caminin belli alanlarının gül suyu ile temizlenerek vatandaşlara peygamberin kokusunun hissettirilmeye çalışıldığını dile getirdi.

Fatih Cami'nin altında her akşam 100 üniversiteli gençle birlikte iftar programları düzenleyeceklerini söyleyen Başoğlu, “Ramazan ayı boyunca kentteki tüm camilerde, Kuran kurslarında mukabeleler okunacak. Dernek ve benzeri yerlerde mukabele okumak isteyenlere de din görevlilerini göndermeyi planlıyoruz. Hasan Sezai Hazretleri’nin Türbesi'nin bulunduğu camide de hazırlık yapıyoruz. Fatih Cami'nin altında her akşam 100 üniversiteli gençle birlikte iftar programları düzenleyeceğiz.” Şeklinde konuştu.

Başoğlu, Selimiye Camii başta olmak üzere diğer camilerde de Enderun usulünde Teravih Namazları kılınacağını belirterek haftada 2 gün Selimiye'de 2 gün Eski camide, 2 gün ise Üç Şerefeli Camii'nde olmak üzere toplam 6 gün Enderun usulü Teravih Namazı kılınacağını aktardı.

Ramazan ayında gelen ziyaretçilerin rahat etmesi için gerekli çalışmalar yaptıkların dile getiren Başoğlu, “Selimiye'nin hem ülkenin, hem de Edirne’nin sembolü. Mimar Sinan'ın ustalık eseri olan Selimiye'nin Edirne'ye değer katıyor. Edirne’ye gelen turistlerin çoğu Selimiye Camii'ni merak ediyor. caminin gelecek nesillere aktarılabilmesi için başlatılan restorasyon çalışmalarının aralıksız olarak devam ediyor.” İfadelerini kullandı.

Başoğlu, Selimiye’nin bir yandan restorasyon çalışmaları devam ederken, bir yandan da caminin ibadet ve ziyarete açık olduğunu aktararak Ramazan ayında da ibadet ve ziyaretlere açık olacağını belirtti.

Özbekistan'dan Edirne'yi gezmeye gelen yabancı turistlerden Yorinoy, ilk defa geldiklerini ve Selimiye Camii'ni çok beğendiğini söyledi. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN