Tabiplerden yasa teklifine tepki

Edirne Tabip Odası Yönetim Kurulu, TBMM Sağlık Komisyonu'nda görüşülmekte olan torba yasanın derhal geri çekilerek, konunun tarafları ile birlikte tartışılarak yeni bir yasa tasarısı oluşturulmasını talep ettiler. Yönetim Kurulu Üyeleri, yasanın Türk Tabipleri Birliği'nin önerdiği '˜Sağlıkta Şiddet Yasası' teklifi ile hiçbir ilgisi olmadığını belirttiler.

Tabiplerden yasa teklifine tepki
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Edirne Tabip Odası Yönetim Kurulu ile eski dönem başkanları, Tabip Odası Lokali'nde düzenledikleri toplantı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sağlık Komisyonu'nda görüşülmekte olan torba yasanın derhal geri çekilerek, konunun tarafları ile birlikte tartışılarak yeni bir yasa tasarısı oluşturulması gerektiğini söylediler. Toplantıda TBMM'yi sağlıkta şiddeti durduracak ve güvenli çalışma ortamı sağlayacak somut maddeler içeren yasalar çıkarmaya davet eden yönetim kurulu; ' Kamuoyuna '˜Sağlıkta Şiddet Yasası' olarak sunulmaya çalışılan teklifin 24. maddesinde yer alan düzenlemenin Türk Tabipleri Birliği'nin önerdiği '˜Sağlıkta Şiddet Yasası' teklifi ile hiçbir ilgisi yoktur ve bu haliyle sağlıkta şiddeti önlemeye ilişkin hiçbir yeni düzenleme ve caydırıcılık getirmemektedir. Türk Tabipleri Birliği, verdiği yasa teklifi ile sağlık hizmetinden kaynaklanan nedenlerle cebir, şiddet veya tehdit kullanan kişilerin 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını, sağlık hizmeti kesintiye uğramış ise belirlenen cezanın yüzde 50 oranında artırılmasını, verilen cezalarda hükmün açıklanmasının geriye bırakılmamasını ve bu cezaların adli para cezasına çevrilmemesini istemişti' ifadelerine yer verdi.

Komisyonda görüşülmekte olan yasa teklifinin 5. maddesine dikkat çekilen toplantıda;'Maddede, herhangi bir yargılama yapılmadan ve haklarında, mesleklerinin icrasının yasaklanmasını gerektiren bir suçtan dolayı mahkemeler tarafından verilmiş bir ceza olmayan hekimlerin, mesleklerini icra etme haklarının belirli süreyle tümüyle ortadan kaldırılması, devamında da neredeyse imkansız hale getirilmesi, hekimlik faaliyetinin ayrılmaz parçası olan tıbbi rapor düzenleme yetkisinin tümüyle ortadan kaldırılmasını getirerek hukuka aykırı, keyfi ve vicdan dışıdır' denildi.

'Hekimlere karşı bir tehdittir'

Hekimlerin mesleğini icra etmeye engel, adli makamlarca onaylanan bir suç veya cezası olmadığı sürece hekimliğini yapmaya devam edeceği ifade edilen toplantıda; 'Hekim, hastasını hastalıklardan korumaya çalışır, muayene eder, tedavisini düzenler; gerekiyorsa ameliyatını yapar. Hipokrat'tan bu yana karşısındakinin kimliğini, dilini, dinini, cinsiyetini, toplumsal konumunu sorgulamadan ve ayrım yapmadan sağlık hizmeti sunmakla yükümlü olan biz hekimler, mesleğimizi icra ederken yasalar dışında hiçbir erk tarafından ayrımcılığa tabi tutulmak ve mağdur edilmek istemiyoruz. Bu madde göreve yeni başlayacak hekimleri etkilediği gibi halen görevleri başında bulunan tüm hekimlere karşı da bir tehdittir. Bu teklif yasalaşırsa kişilerin bu meslekleri kamuda ve hatta özelde icra edip edemeyeceğine, gerekçeleri belirtilmeyen, herhangi bir kanıta dayanmayan '˜Güvenlik soruşturmalarını' yazan kişiler karar verecektir. Bu yaklaşım en temel '˜vatandaşlık hakkının' ihlalidir' sözlerine yer verildi.

'Taslak geri çekilmeli'

Yönetim kurulu, Sağlık Komisyonu'ndaki yasa teklifinde ayrıca hastane döner sermayelerinin yönetim yerini değiştirmenin, şehir hastanelerinde işletmeci şirketlere vergi muafiyetini artırmanın yanı sıra aile hekimliğinde hak kayıplarına yol açan ve tabip odalarının hekimliğin uygulanmasındaki etkisini sınırlamayı amaçlayan maddelerin yer aldığını belirterek; taslağın geri çekilmesini ve toplumun taleplerine uygun, hukuku esas alan yasa maddelerini içeren yeni bir teklifin getirilmesini talep ettiler.

Bakmadan Geçme