Suyun püf noktası kuyular

Jeoloji Yüksek Mühendisi Osman Candeğer, Edirne'de meydana gelen içme suyu sıkıntısına karşı önerilerde bulundu. Candeğer, Kayalıköy barajından içme suyu temin edilememesi üzerine Edirne Belediyesi tarafından Süloğlu barajından su temin etme çalışmalarını değerlendirirken Süloğlu'nda meydana gelebilecek bir sorunda suyun nereden temin edileceğini sordu. Candeğer, Paşaçayırı mevkiinde bulunan kuyulara dikkat çekerken 'Bunlarda isale sorunu varsa belediyenin bunu bir an önce çözmesi lazım' dedi.

Suyun püf noktası kuyular
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Belediyesi'nin, bölgede meydana gelen kuralık nedeniyle Kayalıköy barajından su alımının kesilmesinin ardından başlattığı Süloğlu barajı ile isale hattı birleştirme çalışması tamamlandı. İki barajın isale hattının birleştirilmesi ile ilgili çalışmayı, bir dönem Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü'nde de görev alan Jeoloji Yüksek Mühendisi Osman Candeğer değerlendirdi. Edirne Belediyesi'nin isale hattı çalışmasını başlatmadan önce 36 saatlik su kesintisi yapılacağına dair duyurusuna dikkat çeken Candeğer, kentin içme suyu kullanımına alternatif çözüm önerileri sundu.

Candeğer, Kayalıköy barajında yaşanan su sıkıntısının Süloğlu barajında da yaşanabileceğini belirtirken; Edirne'nin Paşaçayırı mevkiindeki su kuyularının içme suyu probleminin çözümünde önemli bir alternatif olduğunu söyledi. Edirne Belediyesi'ne içme suyu çalışmalarıyla ilgili sorular da yönelten Candeğer, belediyenin konuyla ilgili vatandaşları doğru bilgilendirmesi gerektiğini söyledi.

'BELEDİYENİN TAKİP ETMESİ GEREKİRDİ'

                Edirne'nin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Kayalıköy barajındaki suyun bitebileceğini söyleyen Candeğer; 'Kayalıköy barajında su bitmeyecek diye bir olay yok. Kuralık olduğunu zaten biliyorduk, herkes de biliyordu. Bunu belediyenin takip etmesi gerekirdi. Baraja gitmelerine de gerek yok. Su işlerine bakan birimin en azından Devlet Su İşleri (DSİ) ile sürekli irtibatı olması lazım' ifadelerini kullandı.

'ARITMA TESİSİ DEVRE DIŞI MI?'

                Edirne'nin içme suyu ihtiyacının Kayalıköy barajından önce Süloğlu barajından karşılandığını belirten Candeğer; 'Süloğlu'ndan su alıyorduk ve bunun bir arıtma tesisi isale hattı vardı. O isale hattında arıza mı var? Arıtma tesisini devre dışı mı bıraktılar? Bu yapılan baypasa neden gerek duyuldu? Hadi baypas yapıldı ama bunu daha uygun bir zamanda yapabilirlerdi. Suyun rahat olduğu bir zamanda her şeyi organize ederdin. Yarım günde vanayı monte eder ve devreye alırdın' dedi.

'PROJE HAYATA GEÇSEYDİ SORUN OLMAZDI'

                Candeğer, Edirne'nin Paşaçayırı mevkiinde acil durum olarak kuyuların bulunduğunu açıklarken; 'Bu kuyular devreye alınabilir. En azından Buçuktepe'de bir depomuz var. Bu depo devre dışı mı kaldı? Çünkü o depoya Paşaçayırı'ndaki kuyularda su terfi ettirilip verilirdi. Mustafa Varel'in belediyede Su İşleri Müdürlüğü zamanında DSİ olarak İller Bankası'ndan onay alarak Paşaçayırı mevkiindeki projeyi revize ettik. Paşaçayırı mevkiinde belediyeye su basacak şekilde onay verdik. Orada başka kimse kuyu açamaz. Sadece belediye açabilir. Bu suyun Süloğlu'ndaki depoya basılacak şekilde proje vardı. Bu proje hayata geçirilmedi. Bu proje hayata geçirilmiş olsaydı Paşaçayırı'ndan suyu basardın ve sorun olmazdı. Barajlardan gelen suyu 2 gün keserdin ama kuyulardan idare ederdin. Ama buradaki tek handikap enerji masrafıdır. Onu da belediye hesaplar' sözlerine yer verdi.

'SÜLOĞLU'NDAN ALAMAZSAK NEREDEN ALACAĞIZ?'

                Edirne Belediyesi'nin içme suyu çalışmaları hakkında yaptığı açıklamalarda haklı ve haksız olduğu konular olduğunu belirten Candeğer; 'Vatandaşa doğruları söylemek zorundalar. Barajlardan su gelmediği zaman acil durum olarak bu kuyularımızı işletmeyecek miyiz? Barajdan su gelirken işletmem. Ama Süloğlu'nda da su bitebilir veya arıza olabilir. Süloğlu'ndan da su alamazsak nereden alacağız? Kuyularımıza müracaat etmeliyiz. Kuyularımızı neden kullanamıyoruz? Bunun bir nedeni mi var?' dedi.

'PÜF NOKTASI KUYULARIMIZDIR'

                İçme suyu sıkıntısının sadece Edirne için geçerli olmadığını söyleyen Candeğer; 'İstanbul bile şu anda şokta. Ama yeraltı sularının durumunu araştırmamız gerek. Biz zamanında 10-12 tane kuyuya belge aldık. Bunlar işletmeye girebilecek kuyulardır. Bunlarda isale sorunu varsa belediyenin bunu bir an önce çözmesi lazım. Bu sorunun çözümündeki püf noktası kuyularımızdır. DSİ'den belediyeye yazılan, kuyulardan yeraltı su alabileceğine dair yazılar vardı. Oradaki araziler şahıs arazisiyse belediyenin kuyu açması için de kamulaştırma ya da geçici işgal yapılabilir. Kuyu açtıktan sonra da düzenlersin. Her şey tamamlandıktan sonra vatandaş yine ne yapmak istiyorsa işine devam eder. Her iki barajda doğabilecek sorunlarda kentin susuz kalmaması için yeraltı sularının mutlaka devreye girmesi lazım. Bu sistem ne durumdadır? Kuyular var da isale hattı yoksa hiçbir anlamı yok. Çünkü işletemiyorsun' diye konuştu. 

Bakmadan Geçme