Sütte sabır taştı

SÜTÜB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Suiçmez, 10 Nisan Çarşamba günü toplanması beklenen Ulusal Süt Konseyi'ne çağrı yaparak, süt fiyatlarının 2 TL'nin üzerine çıkarılması gerektiğini söyledi. Tarım Bakanlığı'nın süt teşvik primi süresinin 31 Mart tarihinde sona erdiğini hatırlatan Suiçmez, süt üreticilerinin sabırla beklediği 3 aylık sürenin dolduğunu belirterek 'Nisan geldi. Biz sabrettik ama sanayici hiçbir mazeretin arkasına sığınamaz, sığınmamalı' dedi.

Sütte sabır taştı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarım Bakanlığı'nın Ocak, Şubat ve Mart ayı için süt teşvik primi 10 Kuruş'tan 25 Kuruş'a çıkarma kararının sona ermesinin ardından Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi'ne toplantı çağrısı yaparak, süt fiyatlarının 2 TL'nin üzerine çıkarılması için karar alınması gerektiğini söyledi. Suiçmez, açıklamalarısnda 2018 yılında düzenlenen Ulusal Süt Konseyi toplantısının ardından Tarım Bakanlığı'nın süt teşvik primlerini Ocak, Şubat ve Mart ayları için 10 Kuruş'tan 25 Kuruş'a çıkardığını hatırlatarak; 'Burada bir destek yapıldı ve bu süre 31 Mart tarihine kadardı. Ulusal Süt Konseyi'nin toplantısında konseyin 31 Mart tarihinin ardından Nisan ayı için yeniden toplanacağı ve süt fiyatlarında revize olacağı kararı alınmıştı. Biz de Edirne Süt Üreticileri Birliği olarak Ulusal Süt Konseyi yöneticilerine, bölgesel ve uluslararası sanayicilerimize, bütün birliklerin merkez birlik yöneticilerine sesleniyoruz; Nisan geldi. Bizim sabırla beklediğimiz 3 aylık süre doldu. Ulusal Süt Konseyi'nin acilen toplanması gerektiğini sözlü olarak ilettim. Konseyin toplanmasını ve yeni dönemde süt fiyatlarının acilen güncellenmesini ve üreticinin emeğinin karşılığı olabileceği rakamlara getirilmesini istiyoruz. Sanayicinin bu parayı vermesini bekliyoruz' ifadelerine yer verdi.

                Suiçmez, süt üreticilerinin girdilerine ciddi oranlarda zam geldiğini belirterek; 'Birçok şeye zam geldi. Özellikle yemde ciddi zamlarla karşı karşıya geldik. Bakanlığın Ocak, Şubat ve Mart aylarındaki desteklerinden memnunuz. Sanayiciden alamadığımız zam, Tarım Bakanımız tarafından verilmişti. Ama artık sıra sanayiciye geldi. Bu taleplerimizi de ilettik. Ankara'da birtakım görüşmelerim oldu. Uluslararası ölçekte sanayiciler ve merkez birliğimiz ile de Ulusal Süt Konseyi'nin bu hafta toplanacağını düşünüyorum. Bu toplantının takipçisi olacağız' dedi.

'Sanayi mazerete sığınmamalı'

                Süt fiyatlarında 2018 yılının Ağustos ayında verilen fiyatların geçerli olduğunu söyleyen Suiçmez; 'Üreticinin eline geçen fiyat 1.60 TL'dir. Bu fiyatın açıklanmasının ardından özellikle yem girdilerine çok ciddi zamlar geldi. Üreticimiz, yılbaşında alamadığı zamma Tarım Bakanlığı'nın desteğiyle bugüne kadar geldi. Biz sabrettik ama sanayici hiçbir mazeretin arkasına sığınamaz, sığınmamalı. Çünkü aynı gemide yol alıyoruz. Üretim, istikrarlı bir şekilde devam etmelidir. Ülkemizin üretime ihtiyacı var. Hiçbir olumsuzluk yaşanmadan, herkes taşın altına elini koysun. Şu anda üreticinin eline geçmesi gereken fiyatın 2 TL'nin üzerinde olmasını talep ediyoruz. 2 TL dahi bizim için makul bir fiyat olmaktan çıkmıştır. Ulusal Süt Konseyi'nden 2 TL'nin üzerinde bir fiyat bekliyoruz' sözlerine yer verdi.

'Aksaklık olursa sanayici de zarar görür'

                Süt fiyatlarını belirleyecek kurumun Ulusal Süt Konseyi olduğunu ifade eden Suiçmez; 'Ulusal Süt Konseyi'nde sanayiciler, ulusal süt örgütleri, karara etkili olmasalar da bakanlık gözlemcileri vardır. Bu nedenle Ulusal Süt Konseyi'nin acilen toplanması gerektiğini söyledik ve 2 TL'nin üzerinde talebimiz var. Tabi burada soğutma giderlerinden hariç bir fiyattan bahsediyorum. Üreticinin eline geçecek fiyatın bu şekilde değerlendirilmesi lazım. Çünkü yem girdi maliyetleri ciddi anlamda artmış durumdadır. Sanayicilerin bunu değerlendirmeleri lazım. Eğer üretimde aksaklık olursa sanayiciler ham maddeyi bulma anlamında bunun zararını bizden daha fazla görür. Geri dönüşü çok zor olan yollara girmenin hiçbir anlamı yok. Bu ülke hepimizin ve üretime ihtiyacı var. Bizim üreticimiz zor zamanlarda da sessiz, sedasız, sorumluluk bilinci içerisinde üretim yapıyorsa, sanayici de gereki yapmalı. Artık zamanı geldi ve geçti. Her şeyi de bakanlığa yıkmanın anlamı yok. Bakanlık, Ocak ayı desteklemelerini ödedi. Şu anda Şubat ve Mart ayı desteklemeleri ödenecek. Artık top sanayici ve Ulusal Süt Konseyi'ndedir. Biz çağrımızı yaptık ve bekliyoruz. Eğer bir aksilik olmazsa bu hafta Çarşamba günü Ulusal Süt Konseyi toplanacak. Kararın da birinci toplantıda çıkmasını istiyoruz' dedi. 

 

 

Bakmadan Geçme