Suç duyurusu gibi rapor

Edirne İl Genel Meclisi'nin İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun içkili yer bölgesi hakkındaki raporunda Edirne'nin Enez ilçesine bağlı Büyükevren köyünün deniz sahili Karağaaç mevkiinde bulunan 22 bin 500 metrekarelik Maliye Hazinesi'ne ait birinci sınıf tarım arazisine işletme kurulduğu ortaya çıktı. İçkili yer bölgesi kapsamına alınması talebiyle ortaya çıkan işletmenin yasaya aykırı olduğunu açıklayan Geçmiş 'Gecekondu gibi '˜Çadırkondu' olmuş. Tarım arazisi mahvolmuş. 10-15 tane otağ gibi koymuşlar. Hem araziyi işgal etmiş, aynı zamanda da işgal ettiği yere bu tesisleri kurmuş. Yasaya tamamen aykırı bir yapı oluşturmuş' dedi.

Suç duyurusu gibi rapor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne İl Genel Meclisi'nin Ağustos ayı toplantılarının üçüncü birleşiminde İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun içkili yer bölgesi hakkındaki raporu görüşüldü. Komisyon Başkanı Yaşar Sasa tarafından sunulan raporda; Edirne'nin Enez ilçesine bağlı Büyükevren Köyü'nün deniz sahili Karağaaç mevkiinde bulunan 22 bin 500 metrekarelik yerin içkili yer bölgesi kapsamına alınması teklifi karara bağlandı. Sasa, İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun bölgede gerçekleştirdiği çalışmaları açıklarken; 'Komisyonumuz, köy yetkilileri ile görüşmüş, Enez ilçesi Büyükevren köyü deniz sahili Karaağaç Mevkii 1269 parselli yerin içkili yer bölgesi kapsamına alınmasıyla ilgili olarak Büyükevren Köyü Muhtarlığı, 18 Mayıs 2019 tarih ve 2019/16 sayılı kararıyla 2005/9207 sayılı yönetmeliğin 29,30 ve 31'inci maddeleri göz önünde bulundurularak içkili yer bölgesi olarak belirlenmesi teklifinde bulunulması karar verilmiş olması nedeniyle Büyükevren Köyü Muhtarı Ahmet Tezer, 21 Mayıs 2019 tarihinde Enez Kaymakamlığı'na müracaatta bulunmuş, aynı gün Enez İlçe Özel İdare Müdürlüğü, 21 Mayıs 2019 tarih ruhsat 307/04.35 sayılı yazısıyla Enez İlçe Jandarma Komutanlığı'nca asayiş ve güvenlik yönünden olumsuz bir durumun olmadığına dair tutanak tanzim ettiği görülmüştür' ifadelerine yer verdi.

Sasa, 9 Mayıs 2019 tarihinde Mehmet Ali Akar adlı şahsın Enez Kaymakamlığı Milli Emlak Şefliği'ne verdiği dilekçe ile mülkiyeti hazineye ait taşınmazı işgal edip ecrimisil ödediğine dair bilgi edinme kanununa göre yazılı olarak bildirilmesini talep ettiğini açıklarken; 'Enez İlçe Milli Emlak Şefliği, cevap yazısında, Büyükevren Köyü'nde bulunan mülkiyeti hazineye ait taşınmazın 22 Haziran 2017-31 Ocak 2019 tarihleri arası işgalci olarak tespit edilmiş olup, tarafınıza ayrıca ecrimisil gönderileceği belirtilmektedir. 21 Eylül 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na, '˜Yapı Kayıt Belgesi' ile topla yapı alanı 70 metrekare, arsa alanı 50 metrekare bölgenin niteliği konut olarak talepte bulunduğu belirlenmiştir' dedi.

'İşgalci durumunda'

Sasa, İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun, tespit ettiği belgeler ve bilgiler doğrultusunda, yaptığı incelemeler ve araştırmalar neticesinde 22 bin 500 metrekarelik arazinin mülkiyetinin Maliye Hazinesi'ne ait olduğunu belirlediğini açıklarken; 'Tarım arazisi statüsünde olan yere, '˜İçkili bölge plan değişikliği' olmadığı anlaşıldığından, yerin içkili yer bölgesi kapsamına alınması komisyonumuzca uygun görülmemesine; söz konusu yerin maliye hazinesine ait olduğu, kişinin kiralama sözleşmesinin bulunmadığı, işgalci durumunda olduğu, yerin Birinci Sınıf tarım arazisi olduğu, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve ilgili kuruluşlardan izin alınmadan değerlendirme yapılamayacağı, bu nedenlerden dolayı yerin, içkili yer bölgesine kapsamına alınması talebinin reddine karar verilmiştir' sözlerine yer verdi.

'Gecekondu gibi Çadırkondu'

Komisyon raporuyla ilgili açıklamalarda bulunan Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, alanda bulunan işletmenin yasaya aykırı olduğunu açıklarken; 'Bu çadırları kurmadan önce izin alması gerekir. Böyle bir izin talepleri yok. Ortalığı biraz da boş bulmuş herhalde, kendilerinden cesaret almışlar. Gecekondu gibi '˜Çadırkondu' olmuş. Beton yollar yapmış, beton parke taş döşemiş. Tarım arazisine beton ya da parke taş koyamazsın. Tarım arazisi mahvolmuş. Yasal izinler lazım. 12 tane kurumdan izin alması gerekir. 10-15 tane otağ gibi koymuşlar. Bir de bu kişi, burasının mülkiyetin sahibi değil. Hem araziyi işgal etmiş, aynı zamanda da işgal ettiği yere bu tesisleri kurmuş. Yasaya tamamen aykırı bir yapı oluşturmuş. Yasal bir kurum olan İl Genel Meclisi'nin buna onay vermesi mümkün değildir' dedi. Geçmiş'in konuşmasının ardından İl Genel Meclisi üyeleri de toplantıda tek tek söz alarak işletmeye tepki gösterirken; yerin içkili yer bölgesi kapsamına alınması teklifi oybirliğiyle reddedildi. 

Bakmadan Geçme