Sporda amatör kaldık

Edirne İl Genel Meclisi Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Kutay Özköse, amatör spor kulüplerinin branşları, sayıları, lisanslı sporcu sayıları ve sporcuların yaş aralığıyla ilgili sunum yaptı. Özköse, Edirne'de Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu'na kayıtlı olarak faaliyet gösteren 84 aktif kulübün ve 4 bin 124 sporcunun bulunduğunu açıklarken Edirne'de faaliyet gösteren bir tane profesyonel takım bulunmadığını söyledi. Özköse, Kel Aliço Güreş Eğitim Merkezi olmasına rağmen Edirneli bir tane başpehlivanın bulunmadığına da dikkat çekti. Özköse, spora verilen desteklerin titizlikle kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

Sporda amatör kaldık
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne İl Genel Meclisi Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Kutay Özköse, Edirne'deki amatör spor kulüpleri ile ilgili sunum gerçekleştirdi. İl Genel Meclisi'nin Ağustos ayı dördüncü toplantısında amatör spor kulüplerinin branşları, sayıları, lisanslı sporcu sayıları ve sporcuların yaş aralığıyla ilgili sunum yapan Özköse, Edirne'de profesyonel spor kulübünün bulunmadığına da dikkat çekti.

Özköse, Edirne'de Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu'na kayıtlı olarak faaliyet gösteren 84 aktif kulübün bulunduğunu açıklarken; 'Bu kulüplerde mücadele gösteren lisanslı sporcu sayısı 4 bin 124 olarak tespit edilmiştir. Futbol branşındaki 49 kulüpte 14-35 yaş aralığında 2 bin 766 lisanslı sporcu, yüzme branşındaki 2 kulüpte 12-28 yaş aralığında 50 lisanslı sporcu, salon sporları branşındaki 9 kulüpte 10-25 yaş aralığında 480 lisanslı sporcu, savunma sanatları branşındaki 11 kulüpte 12-28 yaş aralığında 430 lisanslı sporcu, güreş branşındaki 3 kulüpte 11-30 yaş aralığında 130 lisanslı sporcu, halk oyunları branşındaki 4 kulüpte 12-40 yaş aralığında 230 lisanslı sporcu, paraolimpik branşındaki 1 kulüpte 20 lisanslı sporcu, doğa sporları branşındaki 1 kulüpte 20-50 yaş aralığında 40 lisanslı sporcu ve okçuluk branşındaki 1 kulüpte 15-30 yaş aralığında 20 lisanslı sporcu bulunmaktadır' dedi.

Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu'na bağlı spor kulüplerinde belirli branşlar üzerine yoğunluk olduğuna dikkat çeken Özköse; 'İlimiz coğrafyası birçok branşın gelişimi için elverişli durumdadır. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve diğer kamu kurumlarının daha çok spor branşının gelişmesine yardımcı olmaları gerektiği ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Amatör spor ve sporcuların gelişmesi, büyük önem sarf etmektedir. Gençlerimizi spora yönlendirmek, onları kötü alışkanlıklarından uzaklaştırarak, daha sağlıklı ve bilinçli bireyler olarak yetişmelerini sağlamaktadır' ifadelerine yer verdi.

Doğa sporlarına dikkat çekti

Özköse, rapor sunumunun ardından meclis üyelerinin, amatör spor kulüplerinin geliştirilmesi amacıyla yapılması gerekenlerle ilgili sorularına cevap verirken; 'Raporda sadece Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu'na kayıtlı kulüplerimizin verileri var. Kayıtlı olmayıp da faaliyet gösteren kulüplerimiz de mevcuttur. Sporun yaş anlamında daha üst noktalara taşınması ve branşların çoğalması gerekiyor. Edirne coğrafyası, özellikle doğa sporları anlamında gerçekten çok önemli ve güzel bir coğrafyaya sahiptir. Nehirlerimiz, yürüyüş alanlarımız var. Bunların geliştirilmesi ve teşvik edilmesi lazım. Doğa sporları daha çok bir hobi niteliğinde yapılıyormuş gibi gözüküyor ama bunları daha küçük yaşta alışkanlık haline getirdiğimizde doğanın ve tabiatın korunması anlamında da bir bilinç elde edeceğimizi düşünüyorum. Raporda futbola ve takım sporlarına gerçekten bir eğilim var. Ama tüm branşların ve bireysel sporculuğun gelişmesi anlamında bunlar önemli noktalardır. Kurumlarımızın gerekli çalışmaları yapacağına inanıyorum. Takip edeceğiz ve elimizden gelen katkıyı da vermeyi düşünüyoruz' dedi.

'Profesyonel kulüp ve başpehlivan yok'

Özköse, Edirne'de amatör spor kulüplerine destek veren kurumların da bulunduğunu söylerken; 'Gençlik ve Spor Müdürlüğü'müz, tesis anlamında sonuna kadar destek veriyor. Belediyemiz de destek veriyor. İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi de aktardığı yardımlarla destek veriyor. Ama bu yardımlar yapıldıktan sonra da takibinin iyi yapılması gerekiyor. Edirne'de bugün faaliyet gösteren bir tane profesyonel takımımız yok. Profesyonel liglerde oynayan hiçbir takımımız yok. Kel Aliço Güreş Eğitim Merkezi'miz gibi çok güzel bir merkezimiz var. Ama bugün güreşen Edirneli bir tane başpehlivanımız yok. Bu destekler verilirken, daha titizlikle kontrol edilmesi gerektiğine inanıyorum' sözlerine yer verdi.

'Toplumsal el birliğiyle çözülür'

Özköse'nin açıklamalarının ardından konuyla ilgili konuşma yapan Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş ise amatör spor kulüplerinin en büyük sıkıntılarının ise maddi imkânsızlıklar olduğunu belirtirken; 'Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün bünyesinde yapmış olduğu çalışmaları bir kenara koyarsak, amatör spor kulüpleri, bireysel olarak çalışmalarında ekonomik problemler yaşamaktadır. Sayın Valimiz, olağanüstü toplantı yaparak Spor Toto Genel Müdürlüğü'nden reklam karşılığı bir anlaşma yaptığını ve 1 milyon TL'lik bir sözleşme yapıldı. Edirne'deki tüm amatör spor kulüplerine 3-4 bin TL gibi rakamlar verdik. Kendi bütçemizden de 150 bin TL gibi bir para aktarmışız ama yetmiyor. Edirne'de yaşayan tüm kurumların, ciddi ticaret yapan vatandaşlarımızın da amatör spor kulüplerine katkı vermeleri gerekir. Bu katkıyı verirsek daha sağlıklı, zinde, toplumda iyi yetişmiş genç nesiller yaratırız. Her şeyi bir kurumdan ya da devletten beklemek yanlıştır. Vatandaşlarımızın da el birliğiyle herkesin katkısıyla bir şeyler yapması gerekir. Amatör spor kulüpleri kendi yağında kavruluyor. Ulaşım, malzeme alımları ve giderleri ile ilgili sorunlar var' dedi. Geçmiş, amatör spor kulüplerinin sorunlarının toplumsal el birliğiyle çözülebileceğini söyledi. 

 

Bakmadan Geçme