Son yağışlar buğdaya can suyu, üreticiye umut oldu

Kuraklığa bağlı endişe duyan üreticiler, son yağışların ardından rahat bir nefes aldı. Nisan ayının bereketiyle geldiğini söyleyen Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, son yağışların gelişme geriliği yaşanan buğdaya ve ekili alanlara ilaç gibi geldiğini söyledi.

Son yağışlar buğdaya can suyu, üreticiye umut oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uzun zamandır kuraklıkla mücadele eden Trakya’da son günlerde yağış etkili oluyor. Kuraklık nedeniyle endişeli olan üreticilerin yüzü son yağışlarla güldü. Buğdayını kurak toprağa ekmiş olan üreticiler son yağışların verim kaybını önleyeceğini düşünüyor. Gelişim problemi yaşayan buğdaylar son yağışlarla birlikte istenilen seviyeye ulaştı. Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, son yağışların özellikle buğday ekili arazilere ilaç gibi geldiğini söyledi.

"Dört gözle beklediğimiz yağış geldi"

Buğday boylarının diz seviyesine ulaştığını belirten Kaya, “Sarı renkte olan buğday ekili alanlar yeşile döndü. Edirne’de kuraklık nedeniyle gelişme kaybı yaşayan buğday son yağışlarla istenilen seviyeye ulaştı.Aralık ayı son yetmiş yılın en kurak ayıydı. Aralık ayında yağış bekledik gelmedi. Ocak ayında yağış bekledik gelmedi. Depremden sonra ülkemiz bir diğer felaket de yaşayabilirdi. O yüzden dört gözle beklediğimiz bir yağıştı. Bir hafta önce tekrar yağdı. Şu anda hala yağış devam ediyor. Tarlaya da baktığımızda gelişmeler gayet güzel" ifadelerine yer verdi.

Kaya, yağışların başaklanma döneminde olan buğdaylarda verim artışı sağlayacağını vurguladı. Buğdayların istenilen seviyenin 15-20 gün gerisinde olduğunu ifade eden Kaya, yağışların gübreleri eriterek toprağa karıştırdığını aktardı.

Mart Ayı’nda Edirne’de metrekareye 50,2 kilogram yağış düştü. 2022 yılının Mart Ayı’nda ise metrekareye sadece 9 kilogram yağış düşmüştü. Geride kalan Şubat Ayı’nda metrekareye yalnızca 5,2 kilogram yağış düştü. Geçen yıl ise bu rakam 88 kilogramı bulmuştu. Şubat ayı ortalaması ise 60 kilogram civarındaydı.

Barış Karapaça