SİNAN'IN USTALIK ESERİ ASLINA UYGUN RESTORE EDİLİYOR

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan tarihi Selimiye Camii restorasyon çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen 8 aydır restorasyon çalışmaları minare ve kubbelerdeki çalışmalarla devam ediyor.

SİNAN'IN USTALIK ESERİ ASLINA UYGUN RESTORE EDİLİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Selimiye Camii, eşsiz mimarisi ve ihtişamıyla serhat şehri Edirne'de yıllara meydan okuyor. 2021 yılının Kasım ayında başlatılan restorasyon 2025 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Selimiye, azameti, eşsiz mimarisi ve heybetiyle Osmanlı mimarisinin teknik ve estetik eseri olarak yüzyıllar öncesinde ulaştığı noktayı gözler önüne seriyor. Bu ihtişamlı eserin, gelecek nesillere sağlıklı taşınması için Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Restorasyon, oluşturulan bilim kurulu gözetiminde sürdürülüyor.

'Aslına uygun restore ediliyor'

Kubbelerinin taşıyıcı sistemi kontrol edildikten sonra eğer yapısal bir hasar varsa ilgili raporları doğrultusunda müdahale ediliyor. Ancak herhangi bir sorun yoksa bu kubbeler yeniden kurşun kaplanacak. Cephelerde çalışma iskelesi kuruldu ve Camiinin dört minaresi tek tek elden geçiriliyor. Kubbe ve revaklarda ki kurşun kaplamalar kontrol edilerek yenileniyor. Yapıda taş aşınmaları, kırık, çatlak ve korozyon hasarları varsa müdahale ediliyor. Zemin döşemeleri ve kalem işleri de bakıma alınarak korunuyor. Ayrıca Camii'nin camlarıyla ahşap pencere doğramaları ise tamamen elden geçiriliyor.

Restorasyon öncesi yapılan statik inceleme ve jeoradar taraması Mimar Sinan'ın dehasını bir kez daha ortaya koymuş oldu. İncelemelerde Camiide bulunan kademeli temel sistemi sayesinde depremlerde hasar görmediği tespit edildi. 446 yıllık Selimiye Camii aynı zamanda UNESCO un Dünya mirası listesinde yer alıyor.

Selimiye Camii restorasyon boyunca ibadete açık 40 ay sürmesi planlanan çalışmalar süresince camii ibadet ve ziyarete açık olacak.
Kumru Öngün