Sıcak kış buğdayı erken uyandırdı: Tarlalarda risk alarmı
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, buğday tarımında alışılmış üretim takvimini altüst etti. Özellikle Trakya genelinde etkili olan ılık kış koşulları, buğdayın beklenenden çok daha erken gelişim göstermesine neden olurken, üreticiler ilerleyen aylarda yaşanabilecek verim ve kalite kayıplarına karşı tedirginlik yaşıyor.
Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde buğday ekili arazilerde yapılan gözlemler, bitkinin kış döneminde olması gereken durgunluk sürecine giremediğini ortaya koydu. Kış aylarında soğuk hava etkisiyle gelişimin yavaşlaması ya da geçici olarak durması beklenen buğdayın, bu sezon erken boy atması dikkat çekiyor. Üreticiler, bu durumun bitkiyi olası don olaylarına, yoğun kar yağışına ve yatma riskine karşı daha savunmasız hale getirdiğini belirtiyor.
Bu sezon yaşanan iklim koşullarının buğdayın doğal gelişim döngüsünü bozduğunu ifade eden Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Cemal Durmaz, kış aylarında buğdayın kendini korumaya alması gerektiğini, ancak bu yıl bunun tam tersinin yaşandığını söyledi.
Normal şartlarda bu dönemde buğdayın gelişiminin yavaşlaması gerektiğini aktaran Durmaz, Ancak bu sezon tarlalarda alışılmadık bir büyüme hızıyla karşı karşıya olduklarını bunun da risk oluşturduğunu ifade etti.
Buğdayın normalde Nisan ve Mayıs aylarında ulaşması gereken gelişim seviyesine şimdiden geldiğini dile getiren Durmaz, erken boylanmanın ciddi riskler barındırdığına dikkat çekti. Durmaz, Özellikle ilerleyen günlerde yaşanabilecek ani sıcaklık düşüşleri, kar yağışı veya don olaylarının, gelişimini erken tamamlayan bitkiler üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini vurguladı.
Önümüzdeki haftalarda hava koşullarının yakından takip etmesi konusunda Üreticilere çağrıda bulunan Durmaz, özellikle ani soğuk hava dalgaları ve aşırı yağışların buğdayın gelişim sürecinde belirleyici olacağına dikkat çekti.
Bakmadan Geçme