Sezer, 25 ressamın eserlerini inceledi

Edirne Valisi Yunus Sezer, lansmanı gerçekleştirilecek Balkan Şehirleri İşbirliği Edirne Platformu'nun 'Balkan Ressamların Fırçasından Edirne Sergisi' öncesi Devecihan'da ressamların çalışmalarını inceledi.

Sezer, 25 ressamın eserlerini inceledi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Valiliği'nin hayata geçirdiği Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu kapsamında Uluslararası Balkan Sempozyumu gerçekleştirilecek.  Sempozyumda 'Balkan Ressamlarının Fırçalarından Edirne' isimli çalıştay da düzenlenecek.

Bu kapsamda kente gelen 8 ülkeden 25 ressam Edirne’deki güzellikleri resmediyor.

Edirne Valisi Yunus Sezer lansmanı gerçekleştirilecek Balkan Şehirleri İşbirliği Edirne Platformu öncesi, “Balkan Ressamların Fırçasından Edirne Sergisi” çalışmalarını Devecihan Kültür Merkezi’nde inceledi. 8 ülkeden 25 ressamın katılacağı sergide, ressamların çalışmalarını inceleyen Sezer, ressamlarla sohbet ederek çalışmaları inceledi.

İş birliği kapsamında Balkan ülkeleriyle dostlukları daha da ileriye götürmeyi hedeflediklerini belirten Sezer, “Bundan yaklaşık 3 ay önce balkan şehirleri Edirne platformunu kurduk. Amacımız balkanlardaki şehirlerin işbirliğini her noktada arttırmak. Buradaki geçmişten gelen dostlukları geleceğe arttırarak devam ettirmek. Bu noktada da 8 çalışma gurubu oluşturuldu.” Dedi.

Sezer, kültürden sanata, ticaretten sanayiye, eğitimden spora kadar birçok başlıkta çalışma gruplarını oluşturulduğunu ve bu grupların kendi programlarını yaparak bu sene içerisinde yapılacak işleri planladıklarını belirtti.

Ressamların Edirne’deki güzellikleri tuvallerine yansıttıklarını dile getiren Sezer, “Balkan şehirleri iş birliği platformuyla ilgili olarak bir lansman olacak. Bu lasman öncesinde de Edirne’miz hem ülkemiz açısından hem de balkanlar açısından sembolik öneme sahip olan bir şehir. Geçmişte de böyleydi bu bugünde böyle.  Edirne’mizi burada sanatsal olarak yansıtılması adına balkan ülkelerinden ressamlarımızı program öncesinde misafir ettik. Edirne’mizin farklı noktalarını farklı bakış açılarıyla tuvallerine yansıttılar. Lansmanda bunun sergisini yapacağız.  Ülkemiz dâhil balkan ülkelerinden 25 tane çok kıymetli ressamlarımız var. Kıymetli eserlerini birer birere güzellikleri tuvallerine yansıtmışlar. Ressamların hepsinin farklı bakış açısı var kimisi tarihi yansıtmış kimi günümüzü yansıtmış kimi doğayı yansıtmış. Yine içerisinde sübliminal bir sürü mesaj var. Bizim için çok kıymetliler ve bundan sonraki programlarda da kullanacağız.” Şeklinde konuştu.

Sezer, sempozyumda balkanları dünü ve bugününü içine alan ve bu platformun nasıl çalışacağına ortaya koyacakları önemli konukların olduğu bir çalıştay düzenleyeceklerini aktardı.

İş birliğini daha da ileriye götürmeyi hedeflediklerini ifade eden Sezer, “Balkan coğrafyası çok yetişken bir coğrafya insanların birçoğu mübadil durumdalar ve kökenleri birçoğunun bazıları Türkiye’de bazılarının balkanlardaki diğer ülkelerde. Bu iş birliğini ve kardeşliği dostluğu daha da ileriye götürmeyi amaçlıyoruz. Bu ilk lansman programımız bizim açımızdan çok kıymetli. İnşallah bundan sonra da programlarımız devam edecek.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. İlber Ortaylı ve dışişleri bakan yardımcısının da katılacağı sempozyum hakkında bilgilendiren Vali Sezer; “ sempozyumumuz var. Burada Balkanların dünü ve bugünü içerisine alan ve bu platformun nasıl çalışacağını ortaya koyacağımız, önemli konuklarımızın olduğu, önemli bir sempozyum düzenleyeceğiz. Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Balkanlardan kendi alanlarında çok iyi noktalarda olan siyasetçilerimiz, akademisyenlerimiz var. 30’a yakın bildiri sunulacak. Bizim için çok kıymetli. Dışişleri Bakan Yardımcımız teşrif edip, programa katılacaklar. Balkan coğrafyası, çok geçişken bir coğrafya. İnsanların birçoğu mübadil durumdalar ve kökenleri bazılarının Türkiye’de bazılarının Balkanlardaki diğer ülkelerimizde. Bu iş birliğini, kardeşliği, dostluğu daha da ileriye götürmeyi planlıyoruz. Bu manada da bu ilk lansman programımız bizim için çok önemli. İnşallah bundan sonra da programlarımız devam edecek.” Dedi.

Bir sonraki programda, Ramazan ayında Balkanların 10 farklı noktasında ve Balkan ülkelerinde iftar programı düzenlemek olduğunu söyleyen Sezer, şunları kaydetti:

“Bunlardan bir tanesi de Selimiye’nin bahçesinde olacak. Tüm Balkanların katıldığı yaklaşık 5 bin kişilik bir iftarı Selimiye’de misafir edeceğiz. Yine sanayi ve ticaret odalarının ve iş insanlarının buluşmasını yaklaşık bin kişinin katılımıyla Edirne’de gerçekleştireceğiz. Büyükelçiler toplantısını planlıyoruz. Nihai hedefimiz, Dışişleri Bakanları toplantısını da Dışişleri Bakanlığı’mızın uygun görmesiyle, yine burada Balkan ülkeleri dışişleri bakanları toplantısını inşallah burada gerçekleştirmeyi umuyoruz. Balkanlardan bin 500’e yakın gencimizi bu yaz Edirne’de misafir edeceğiz. Hem Edirne’mizi hem bölgemizi tanıyacaklar. Bunlar farklı ülkelerden misafir olacakları için, geleceğe de kalıcı bir dostluk ve iş birliğini de aktarmayı amaçlıyoruz. Üniversitemiz vasıtasıyla da üniversiteler arası iş birliğini birçok alanda devam ettiriyoruz. Üniversiteler ile ilgili olarak, afetler noktasında iş birliği yapacağız. Burada hem yarışma hem eğitim şeklinde bir program yapacağız. 13 üniversitemiz buna katılım sağlayacaklar.”

Sezer, programların çeşitlenerek artacağını dile getirdi.

Amatör lig kurmayı amaçladıklarını belirten Sezer, “Bir amatör lig kurmayı düşünüyoruz Balkan şehirleriyle ilgili. Bununla ilgili Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’müz çalışmalarına devam ediyor. Buradaki karşılaşmalar da başladı. En son kadın futbol spor kulübümüz Balkanlardaki ülkelere gitti ve 8 Mart’ta de burada küçük bir turnuva yapılacak ve diğer branşlarda da devam edecek. Bizim hedefimiz, Edirne’yi merkeze alarak, burası gerçekten Balkanların başkenti gibi görülüyorsa, tarihi misyonunu aktif hale getirmek. Tarihi misyonuna yakışır programları Edirne’yle buluşturmayı amaçlıyoruz.” Şeklinde konuştu.

Sezer, emeği geçen herkese teşekkür etti.   Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar