Selimiye gölgesinde 5 bin kişilik iftar

Edirne Valiliği ve Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu ev sahipliğinde Balkan ülkelerinden gelen misafirlerin katılımıyla 5 Bin kişilik iftar programı gerçekleştirildi.

Selimiye gölgesinde 5 bin kişilik iftar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Valiliği ve Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu ev sahipliğinde Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Cami’nin gölgesinde Balkan ülkelerinden gelen misafirlerin katılımıyla iftar programı düzenlendi.

Bu yıl ilk kez düzenlen iftar programı binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Selimiye Meydanı'nda düzenlenen 5 bin kişilik iftar programı yoğun katılımla ilke imza attı.

Balkan Buluşması İftar Programı, Balkan Senfoni Orkestrası ile Edirne Devlet Türk Müziği ve Rumeli Müziği Topluluğu'nun ilahilerden oluşan konseriyle başladı.

Konserde, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı sahne alarak ilahi söyledi.

Selimiye İmam Hatibi Yusuf Serenli'nin Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından ezan okundu ve 5 bin katılımcı iftarını açarak sofra duası edildi. Ardından konuşmalara geçildi.

Programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ramazan ayının kardeşlik, birlik, beraberlik, dayanışma ve yardımlaşmayı simgelediğini söyleyerek şunları kaydetti:

 “Bizim medeniyetimiz sevgi, saygı, sadakat medeniyeti. Bizim medeniyetimiz inançları, kültürleri, renkleri farklı olmasına rağmen çok farklı özelliklere sahip olan insanlarla bir arada barış içerisinde yaşama tecrübesini dünyaya tanıtan bir medeniyet bizim medeniyetimiz. Burası Balkanlar, bu tecrübenin yaşandığı en önemli bölgelerden birisi. Onun bir örneğini bu iftar programında yaşıyoruz. Ne mutlu bize ki böyle bir medeniyetin mensuplarıyız ırkı, dini ne olursa olsun birlikte yaşama tecrübesi bizim bütün dünyaya örnek gösterebileceğimiz ve tarihimize baktığımız zaman bizim için mutluluk verici bir konu.”

Erbaş, Edirne Valisi Yunus Sezer’e binlerce kişiyi aynı masada buluşturduğu etkinlikten dolayı teşekkürlerini sundu.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Balkanlar’dan Türkiye’ye çok fazla öğrenci ağırladıklarını aktardı.

Her yıl 50’den fazla eğitim, kültür ve sosyal içerikli projeyi Balkan ülkelerindeki paydaşlarıyla faaliyete geçirdiklerini söyleyen Eren, “Sadece biz değil, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son 20 senede Balkan coğrafyasıyla Türkiye'de çok yakın ilişkiler kurulmaya başladı. Edirne'yi hem Osmanlıya başkentlik yapması itibariyle, hem ecdat yadigârı eserlerin burada çokça olması itibariyle hem de Balkanlar’a açılan kapımız olması itibariyle çok önemsiyoruz.” Şeklinde konuştu.

Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne’de, Balkan ülkelerini buluşturmak istediklerini vurguladı.

Bu birlikteliğin Balkan coğrafyasının zenginliğinin bir yansıması olduğunu ifade eden Sezer, “Bu birliktelik Balkan coğrafyasının zenginliğinin bir yansımasıdır. Bulgaristan, Kuzey Makedonya ve Yunanistan'da dokuz şehrimizde iftar programları gerçekleştiriyoruz. Edirne iftarımızda da tüm Balkanlar'daki kardeşlerimizle bir araya geldik. Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu tarihten ve kültürümüzden kardeşliğimizi pekiştirmek, ilişkilerimizi güçlendirmek, aynı zamanda ticaretten turizme, kültür ve sanattan tarıma, eğitimden gençlik spora, yerel yönetimlere ve yine insani yardım konularına kadar birçok konularda ciddi adımlar atacaktır. Hedefimiz sınırları aşan dostlukları, kardeşliklerimizi pekiştirmek, gönül birliği oluşturarak tarihi bağlarımızı güçlendirmek ve ortak bir geleceği hep beraber inşa etmektir.” Dedi.

Sezer, sevinçte ve kederde Balkan şehirleriyle bir arada olduklarını belirterek 6 Şubat depremlerinde ilk koşanların komşu ülkelerdeki vatandaşların olduğunu söyledi.

Program Edirne Emel Özgür Subaşıay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Edirne Serhat Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşan semazen grubu gösterisi ile sona erdi.

Programa Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Kırklareli Valisi Birol Ekici, Bulgaristan Filibe Valisi İliya Zümbülev, CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkan İsmail Kaşdemir, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Abdullah Kutalmış Yazgan, Türkiye'nin Burgas Başkonsolosu Tolga Orkun, Türkiye'nin Filibe Başkonsolosu Korhan Küngerü, Hırvatistan'ın İstanbul Başkonsolosu Ivana Zerec, Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosu Borislav Dimitrov, Romanya'nın İstanbul Başkonsolosu Madalina Dinu, Kuzey Makedonya İstanbul Başkonsolosu İdris Fazlıoski, Bulgaristan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Filiz Hüsmenova, İstanbul Müftüsü Safi Arpaguş, Bulgaristan Baş müftüsü Mustafa Aliş Hacı, Bulgaristan Yüksek İslam Şurası Başkanı Vedat Ahmed, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mustafa Trampa, Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Feyziç, Sırbistan İslam Birliği Riyaseti Başkanı Senad Halitoviç, Arnavutluk Elbasan Toplum Lideri Ardit Selmani, Bulgar Ekzarhlığı Kilisesi Vakfı Başkanı Dimitri Yotef, Batı Trakya Türkleri merhum lideri Dr. Sadık Ahmet'in eşi ve Dostluk Eşitlik Barış Partisi Onursal Başkanı Işık Sadık Ahmet ve ailesi, Dünya İş Konseyi Başkanı Bekir Turan, Dünya Türk İş Konseyi Başkanı Levent Sadık Ahmet, Balkanlar ve Edirne'den vatandaşlar katılım sağladı.

Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar