Sarı gelin ekimi başladı
Trakya'da 'sarı gelin' olarak bilinen kanola ekimi başladı. Geçtiğimiz yıl 30 bin dekarlık alana ekilen kanolada bu yıl ekim sayısının artması bekleniyor.
Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Trakya’da kanola ekimi başladı.
Trakya çiftçisinin ayçiçeğinden sonra “yeni altın çiçek” olarak adlandırdığı kanolaların ekimi için üreticiler hazır.
Kış şartlarına dayanıklı, yağ kalitesi ve verimi yüksek olan kanolanın Türkiye’deki üretiminin yüzde 70’i Trakya’dan çıkıyor.
Kanola, diğer yağlık bitkilerin yetiştirilmesi imkânsız noktalarda dahi gelişebiliyor.
Kanola Edirne’de 2022 yılında 91 bin, 2023 yılında 48 bin, 2024 yılında ise 30 bin dekarlık alanda üretildi. Bu yıl kanola ekili arazilerin artması bekleniyor.
Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, kanolanın ihtiyaçtan fazla ekilmesi durumunda fiyatının düşebileceğini belirtti.
Kanolanın sonbaharın başında ekildiğini ve kış yağışlarını alarak olgunlaştığını söyleyen Arabacı sözlerine şu şekilde devam etti; “Planlı ekiliş programına uyulması gerektiğini vurgulayan Arabacı, “İl müdürlüğümüz bu ekilişlerle alakalı takibini yapacaktır. Çok fazla tükettiğimiz bir yağ değil. İnşallah üreticilerimiz tabii ki biraz daha fazla üretsin istiyor. Biraz daha kazanç elde etsin istiyor. Bu yıl ayçiçeğine göre kanola iyi olduğu için kanolaya dönüş var. Önümüzdeki yıllarda bakanlığımızın açıklayacağı fiyat politikaları ile destek politikaları sağlanır ve planlı ekilişle de önümüzdeki süreçte 'bu yıl ayçiçeği çok oldu ama fiyatı az oldu veya kanola çok oldu fiyatı kötü oldu planlı ekiliş dönemiyle bunların ortadan kalkacağı anlamına geliyor. İnşallah bu yıl belki bu sistem tamamen oturmaya bilir. Ama önümüzdeki yıllarda bu planlı ekiliş dönemiyle inşallah hiçbir üreticimizin mağdur olmayacağı bir ekim dönemi olur diyelim.” Fahrettin Baydar