Saraçlar Caddesi'nde baharın müjdecisi 'Marteniçka bileklikleri' dağıtıldı

Edirne'de Saraçlar Caddesi'nde baharın müjdecisi 'Marteniçka bileklikleri' dağıtımı yapıldı. Bulgaristan Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen etkinliğe vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Saraçlar Caddesi'nde baharın müjdecisi 'Marteniçka bileklikleri' dağıtıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Balkanlarda baharın gelişini simgeleyen ve Mart ayı boyunca kutlanan geleneksel Baba Marta (Marta Nine) günlerinin başlamasıyla birlikte baharın gelişini simgeleyen Marteniçka' bilekliklerinin dağıtımı başladı.

Bulgaristan Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen etkinliğe Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Bulgaristan Başkonsolosu Borislav Dimitrov, konsoloslar Atanas Dimov, Roberto İvanov ve yöresel kıyafet giyimli konsolosluk görevlileri katıldı.

Yöresel kıyafet giyen görevliler vatandaşlara kırmızı beyaz yün ip ya da boncukla yapılmış marteniçka bilekliği dağıttı.

Atatürk Anıtı önünde bir araya gelen heyet, giydiği geleneksel kıyafetlerle günün anlamına uygun ellerinde sepetlerle Saraçlar Caddesi'ne geçti. Vatandaşlara 'Marteniçka bileklikleri' dağıtan heyet, bahar bayramlarını kutladı.

Düzenlenen etkinlikte Marteniçka bilekliği dağıtılarak iyi dileklerde bulunuldu.

Her yıl Mart ayının ilk haftasında baharın gelişini kutladıklarını söyleyen Bulgaristan Başkonsolosu Borislav Dimitrov, Mart ayının başından sonuna kadar, leylek görene kadar bilekte taşınan marteniçka takma adetinin Baba Marta geleneği olarak bilinen kültüre dayandığını kendilerinin de bu kültürü yaşatmak için etkinlik düzenlediklerini aktardı.

Marteniçka'nın yıllardır kutlanan bir gelenek olduğunu söyleyen Dimitrov,"Sağlık, kısmet, bereket ve huzur getirmesini dileyerek bileğimize takıyoruz. Bir leylek gördüğümüzde bileğimizdeki marteniçkayı çıkarıp dilek dileyerek ağaca asıyoruz." dedi.

Bulgaristan Edirne Konsolosu Atanas Dimov, "Bizim rivayetlerimize göre Nine Mart'ta çocuklardan başlayarak, sonra ormana ve tarlalara giderek herkese böyle kırmızı, beyaz, ipli Marteniçka dediğimiz bileklikleri takıyor. Yani sene sağlıklı olsun, huzurlu olsun, bol bereketli olsun. Bizim inancımıza göre, yani geleneklerimize göre, bugün artık kışı ufaktan göndermeye başlıyoruz ve ilkbahar için hazırlıklara başlıyoruz. Doğanın yeniden canlandırmasını kutluyoruz. Bu Marteniçkaları leylek görene kadar ya da bir ağaç çiçekleri açana kadar takıyoruz. Ondan sonra da ya ağaçlara takıyoruz veya taş altına koyuyoruz. Güzel dilekler tutuyoruz ve olacağını ümitle bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Renklerin anlamına ilişkin de açıklamada bulunan Dimov,"Beyaz özgürlük, sağlık, huzuru sembolize ediyor. Kırmızı da bereket.  Bugün Bulgaristan Cumhuriyeti Edirne Başkonsolosluğu olarak, yaklaşık 1500 Marteniçka dağıtacağız. Çünkü biliyorsunuz her Cuma günü Bulgaristan'dan gelen vatandaşlarımız var. Hem de buradaki insanlarla zaten Türkiye bizim çok büyük bir dostumuzdur. Bu gelenek ufaktan da buraya geçmiştir artık. O yüzden de dostluğumuzu da kutlayacağız" dedi.

Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, yıllardır devam eden geleneği Edirne'de yaşattıklarını belirtti. Hazırlanan 1500 bilekliği vatandaşlara dağıttıklarını aktaran Tanrıkulu, geleneğin tüm insanlığa sağlık, huzur, barış ve mutluluk getirmesini diledi.

Bulgar inanışına göre yapılan etkinlikle beraber, 1 Mart tarihi itibariyle takılmaya başlanan Marteniçka bilekliği leylek görene kadar takılıyor ve sonrasında meyve veren bir ağaca bağlanarak dilek tutuluyor.

MARTENİÇKA NEDİR?

Marteniçka, 1 Mart’tan başlayarak Mart ayının sonuna kadar takılan, beyaz ve kırmızı yünden yapılan bir blekliktir. Baharın gelişi münasebetiyle geleneksel Baba Marta (Marta Nine) günleri başlar. Çok eskilere dayanan Baba Marta, Bulgaristan'a has bir gelenektir. Bulgarlar yakınlarına ve arkadaşlarına “marteniçka” olarak adlandırılan sembolleri, yıl boyu sağlık ve güç dileğiyle hediye ederler. Marteniçkalar el yapımıdır, yalnızca hediye edilebilir, mütevazı bir dilekle bileğe bağlanır, leylek görünce de baharda çiçek açan ilk ağaç dalına bağlanır ve dilek gerçekleşir.

Bu bayram Bulgarcada “Çestita Baba Marta!” şeklinde kutlanır. Baba Marta – Marta Nine, günümüze kadar korunmuş en saygın geleneklerden biridir. Bu takılar, meyve ağaçlarına, evlere, ev hayvanlarına da takılırlar. Bu şekilde yeni başlayan tarım yılının da bereketli ve verimli olması için dilekler tutulur. Marteniçkalar da kullanılan beyaz renk uzun ömrü, kırmızı renk ise sağlık ve gücü temsil eder. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar