Şallı'dan tedbir çağrısı

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, korona virüsü salgınında Romanların yaşadığı sorunları açıkladı. Roman çocukların, Milli Eğitim Bakanlığı'nın uzaktan eğitim uygulamalarına katılmadığını belirten Şallı, Roman ailelerin ise pandemi sürecinde daha çok yoksullaştığını söyledi. Şallı, Roman mahallelerinde korona virüsü salgınına karşı tedbir alınmasını talep ederken mahallelerine korona virüsünün girmesi halinde Romanların hastalıktan kurtulmasının mümkün olmayacağını belirtti.

Şallı'dan tedbir çağrısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, dünyada ve Türkiye'de etkisini sürdürmeye devam eden korona virüsü salgının, Roman çocuklarının eğitimine ve Romanların ekonomik ve sosyal yaşamına etkilerini açıkladı. Edirne Kent Konseyi toplantı salonunda açıklamalarda bulunan Şallı, Roman çocuklarının, Milli Eğitim Bakanlığı'nın uzaktan eğitim uygulamalarına katılamadığını söyledi. Korona virüsü salgınında Romanların işlerini kaybederek daha da yoksullaştığını belirten Şallı, salgının Roman mahallelerine sıçramaması için alınması gereken tedbirlere dikkat çekti.

Türkiye'de etkisini sürdüren korona virüsü salgınının kayıplara neden olmasıyla birlikte sosyal yaraları da derinleştirdiğini söyleyen Şallı; 'Türkiye toplumunun en dezavantajlı gruplarından olan Roman vatandaşları, bir kısım geçimlerini sokak ekonomisi ve hizmet sektörünün içinde sürdürmektedirler. Pandemi sürecinde işlerini kaybeden Roman vatandaşlarımız, şimdilerde daha da yoksullaşmış durumdadırlar. Okulların virüs nedeniyle kapatılması, Milli Eğitim Bakanlığı'nın uzaktan eğitim uygulamalarına katılmaları mümkün olmamıştır. Roman ailelerin, çocuklarına internet ve bilgisayar gibi olanak yaratmak gibi şansları da yoktur' ifadelerini kullandı.

'TENCEREDE ET DEĞİL DERT KAYNIYOR'

Korona virüsünün, sosyal ve ekonomik yaşamı etkilediği kadar Romanların da yaşamını büyük ve şiddetli bir şekilde yaraladığını belirten Şallı; 'Pandemi sürecinde daha çok yoksullaşan Romanlar, daha da borçlanmış, çaresizlik artmış durumdadır. Bugünlerde maalesef Romanların tencerelerinde et değil, dert kaynıyor. Romanlara yönelik sosyal politikaların uygulanmasına büyük bir zaruret vardır. Korona virüsünün henüz Roman mahallelerine girmemesi sevindirici gelişmedir. Virüs, zengin fakir kimseyi dinlemiyor, yakaladığını götürüyor. Kontrollü geçiş döneminde olduğumuz bu günlerde virüsten korunmak amaçlı Roman vatandaşlarımızın da korunma tedbirlerinde ne gerekiyorsa uymasının bir zorunluluk olduğunu ifade etmek isterim' diye konuştu.

'KURTULMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL'

Şallı, sosyal medyada Roman mahallelerinde korona virüsü vakalarının görülmemesinin iyi bir şekilde değerlendirildiğine dikkat çekerken; 'Sosyal medyada gördüğüm kadarıyla bazı arkadaşlarımız Roman mahallelerinde virüs olmamasını iyi bir şekilde ifade ediyorlar ama bu durum olmayacak anlamına gelmez. Bazıları, '˜Biz yoksullukla beraberiz, virüs bize bulaşmaz' diyor ama çok ciddi bir sorun olur. Çok önemsemiyoruz, çok değer vermiyoruz ama Roman mahallelerine böyle bir şey giderse; insanlarımızın zaten bu tür hastalıktan kurtulması pek mümkün değildir. Roman vatandaşlarımız zaten yeterli besin alan bir toplum değil. Bizim vücudumuz yeteri kadar dirençli değildir. O yüzden burada tüm Roman vatandaşlarımızdan ricam, lütfen bu korona virüsü ile ilgili ne tedbirler isteniyorsa bu tedbirleri yerine getirmeleridir. Üzülen biz oluruz, dostlarımız olur' sözlerine yer verdi.

'FARKLI BİR POLİTİKA GEREK'

Romanların yaşadığı alanların genellikle yeterli hijyen koşullarını taşımadığını söyleyen Şallı; 'Çünkü kalabalık aileler var. Kalabalık aileler birlikte sağlık tedbirlerini almaları için mutlaka maske takmaları ve sosyal mesafeye dikkat etmeleri gerekiyor. Bunlar bizim için çok önemli şeylerdir. Bir hijyenden söz ediyoruz ama Romanların ekonomik koşulları, hijyen koşullarını yaratacak güçte midir? Bunu da konuşmak lazım. Burada, Roman vatandaşlarına yönelik farklı bir politika, tedbirler içerisinde bunu götürmenin gerektiğine inanıyorum. Bunlar çok hassas meselelerdir. Roman mahallelerine daha fazla özen gösterilmesi, önem verilmesi gerekiyor. Bunu söylerken, Roman mahallelerine hiçbir şey yapılmadığı anlamında söylemiyorum. Ama virüs tehlike hâlâ devam ediyor. Bunun önlenmesi için sürekli tedbirlerin alınmasına ihtiyaç var. Bu durum geçiştirilirse ve önemsenmez hale gelirse Romanlar için büyük bir sıkıntı oluşur' ifadelerine yer verdi.

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NE ÇAĞRI

Korona virüsü salgınında Edirne Belediyesi'nin dezavantajlı mahallelere yönelik hijyen çalışmaları olduğunu belirten Şallı; 'Kolonya, maske ve buna benzer malzemeler dağıtıldı. Edirne Belediyesi, Roman mahallelerini ilaçlamaya da çok özen gösterdi. Ama bu özenin de sürekli olması lazım. Bu yapıldı ama devam etmesi lazım. Çünkü süreç hâlâ devam ediyor ve tehlike bitmiş değildir. O yüzden bu çalışmaların, bu sıkıntıdan kurtulana kadar gözden kaçırılmaması gerekiyor. Belediye üzerine düşeni yapıyor ama çalışmanın devam etmesi lazım. Özellikle dezavantajlı mahallelerde İl Sağlık Müdürlüğü'nün tarama yapmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü çoğumuz hastanelere gitmekten çekiniyoruz. Oradan bir hastalığa yakalanır diye hastaneye gitmeyen çok sayıda insanımız var. En azından yoksul mahallelerde İl Sağlık Müdürlüğü'nün periyodik bir çalışma yürütmesi gerekir. Burada bir eksiklik var' diye konuştu. 

Bakmadan Geçme