Sahte güneş gözlüklerine dikkat

Havaların ısınmaya başlamasıyla güneş ışınlarından korunmak isteyen vatandaşlar çareyi güneş gözlüğünde buluyor. Optisyen Levent Yaçi, sahte güneş gözlüklerinin göz hastalıklarına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Sahte güneş gözlüklerine dikkat
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Havaların ısınmaya başlaması ve güneşin yüzünü göstermesi ile birbirinden renkli ve çeşitli güneş gözlükleri de piyasaya sürülmeye başlandı. Birçok insan, güneş gözlüğünü şık görünebilmek ve günlük kıyafetlerini tamamlamak için kullanıyor.

Edirne’de optisyenlik yapan Levent Yaçi, güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmanın yollarını anlatarak satılan sahte ve oldukça ucuz olan gözlüklere karşı vatandaşları uyardı.

Sadece modelini beğenip güneş gözlüğü almanın oldukça yanlış bir davranış olduğunu söyleyen Yaçi, bahar ve yaz aylarında çoğu kişi tarafından sürekli olarak kullanılan güneş gözlüklerinin, belirli nitelikleri taşımaması durumunda göz sağlığını tehdit edebileceğini söyledi.

Gözlüğün gözlükçüden alınması gerektiğinin altını çizen Yaçi, “gözlüğü gözlükçüden almak lazım, saati saatçiden almak lazım derler ya. Vatandaşlarımıza şunu belirtmek istiyorum üstüne basarak. Bakın kesinlikle seyyardan ve bujiteriden gözlük almasınlar.” Dedi.

Başından geçen olayı anlatan Yaçi, “Ulus Pazarı’ndan çok güzel böyle abiye model dediğimiz gösterişli, değişik, havalı bir model bir kadın müşterimiz almış ve pazardan benim dükkânıma gelene kadar gözleri kan çanağı gibi olmuştu. Ona sebebini söyledim ki senin gözlük camlarında hata var. Kadında bana hak vermişti. Lütfen dikkat edelim. Aksesuar yapalım derken gözlerimizden olmayalım. Göz sağlığı için ne olursa olsun gözlükçüden alalım. Baktığımız zaman alım gücü çoğu kişide düşmüş gibi görünse de iyi ve temiz kullanıldığı sürece senelerce kullanabileceğiniz ürünlerimiz mevcuttur. Vatandaşlar pazarda ve işportacıda satılan gözlükleri almaya yeltenmesinler. Çok güzel gibi gözükse de camlarda hata oluyor ve körlüğe kadar da gidiyor. Sağlık önemli, bu işin şakası olmaz. Göz sağlığımıza dikkat etmek için orijinal gözlük kullanmaya özen göstermeliyiz. Şuna da dikkat edelim. UTS dediğimiz veri tabanını yüklemeden gözlük satışı olmuyor. ” Şeklinde konuştu.

Yaçi, vatandaşlara bildikleri ve güvendikleri optikçilerden gözlük almaları yönünde tavsiyelerde bulunarak merdiven altı satış yapan noktalardan uzak durulması gerektiğin, vurguladı.

Yaçi, gözlükçüden alınan gözlüğün barkoduna bakılması gerektiğini ve barkod olan gözlüklerin orijinal olduğunu belirtti.

Gözlük alırken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Yaçi, “çok uzun yol yapan yani araç kullanan, devamlı gün içerisinde dışarıda vakit geçiren kişiler için söylüyorum. Polarize cam alması da fayda vardır. Polarize cam yol parlamasını, kaput parlamasını, asfalttaki o parlamayı kesen özellikli bir camdır. Lakin çok böyle işte dışarıda tabletle, telefonla işini yapıyorsa polarize camın bir dezavantajı vardır. Normal dijital ekranları da bozuk gösterir. Tabii ki çok uzun yol yapanlar için ısrarla polarize tavsiye ediyorum. Ama çok yol yapmıyorsa, çok tabletle, telefonla işi varsa normal UV420 özellikle polarize olmayan güneş camını tavsiye ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

Sahte güneş gözlüklerinin tehlikelerini ve zararlarını aktaran Yaçi, “Sahte güneş gözlüğü kullandığımızda güneşten gözümüzü korumaktan ziyade, gelen zararlı ışınları gözümüze çekmiş oluyoruz. Bununla birlikte çoğu hastalığa sebep olacak durumla karşı karşıya kalınabiliyor. Kalıcı körlük ve şaşılık gibi bu tarz rahatsızlıklardan biri olarak karşımıza çıkıyor.” Dedi.

İnternetten gözlük alırken dikkat edilmesi gerektiğini aktartan Yaçi, şunları kaydetti:

 “her internetten alınan gözlük orijinaldir diyemiyorum. Hatta sitenin altında yazıyor. Bilmem ne optik. Yani kusura bakmayın 10 bin lira cebinde parası olan bir kişi vergi dairesine gidip kendine şirket açabiliyor. Aslında yine öyle bir optik yok veya gözlükçü yok. Ama nedir o ismin altında çakma gözlükleri sattığını biliyoruz. O yüzden internetten de gözlük almamaya çalışalım. Tabi kurumsal firmalar vardır. Onları sitelerinden güvenilir bir şekilde alabilirler. Ama kesinlikle her zaman için söylüyorum gözlüğü denemeden kesinlikle de internetten almayalım. Çünkü ekartman dediğimiz bir olay var. Biz bunu müşterilerimize çok yaşıyoruz. Devamlı görüştüğüm bir müşterim kendisi internetten alıyor. Ucuz diye giriyor. Hem gözlük çakma çıkıyor. Hem ufak geliyor. Ekartmanı tutmuyor. Dört defa gözlük istiyor ve gözlüğü geri göndermeye kalktığında muhatap bulamıyor ve geri de almıyorlar. Bazı güvenilmez sayfaların ucuz fiyata sahte ve kaçak dediğimiz ürünleri almamaya özen göstermeliyiz. Çünkü sahte ürünlerle çok fazla karşı karşıya kalabiliyoruz”  Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ