Saatte 72 ton kül

Kırklareli'nin Dokuzhöyük köyünde kurulacak termik santrale tepkiler dinmiyor. Santralin kurulacağı köy arazisinde İstanbul Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Atalık ile bir inceleme yapan Kırklareli Kent Konseyi Çevre Komisyonu Başkanı Göksal Çidem, tesisten bir saatte 72 ton külün etrafa saçılacağını kaydetti.

Saatte 72 ton kül
TAKİP ET Google News ile Takip Et



Edirne'yi de çok yakından ilgilendirilen noktaya kurulacak termik santral kurulmasına tepkiler dinmiyor. Santralin kurulacağı Kırklareli'nin Dokuzhöyük köyündeki arazide İstanbul Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Atalık ile bir inceleme yapan Kırklareli Kent Konseyi Çevre Komisyonu Başkanı Göksal Çidem, tesisten bir saatte 72 ton külün etrafa saçılacağını söyledi.

Çidem, Kırklareli Ovasının koruma altına alındığını belirterek 'Kırklareli, Babaeski ve Lüleburgaz'ın tam orta noktasına, Mart 2018'de Resmi Gazete'de ilan edilerek koruma altına alınan Kırklareli Ovasının tam sınırına termik santral kurulacak. Santralin kurulacağı alandaki vertisol topraklarda, çiftçinin deyimiyle '˜kara kepir' topraklarda yetiştirilen buğdayın verimi Anadolu'dan 4 kat fazla. Ovada tarhana yapımında kullanılan özel biber ve domatesler atadan kalma tohumlarla yetiştiriliyor. Ova meyve ve sebze cenneti. Santralde bir saatte 358 ton, bir yılda 2,5 milyon ton kömür yakılacak. Santralin ekonomik ömrü olan 35 yıllık çalışma süresince yaklaşık 88 milyon ton kömür yakılacak. Yanma sonucu atmosfere karışacak gazlar, Türkiye'nin en verimli tarım arazilerine asit yağmuru olarak dönecek, verimi ve kaliteyi olumsuz etkileyecek. Ürünün tadını ve görünüşünü bozacak. Tesisten bir saatte 72 ton, bir yılda 500 bin ton, 35 yılda 17,5 milyon ton kül çıkacak. Santralin bacasından ve depolama sahasından 35 yıl sonunda yaklaşık 6 milyon ton kül çevreye yayılacak. İçerisindeki ağır metaller toprak ve su kaynaklarını kirletecek' dedi.

İnsan sağlığını bozacak

Santralin yeraltı suyu kullanacağına dikkat çeken Çidem daha sonra şunları söyledi: 'Gıdalarımız içerisinde bize kadar ulaşacak ağır metaller kansere kadar sağlığımızı bozacak. Tesis bir saatte 120 ton, bir günde yaklaşık 3 bin ton ve bir yılda 840 bin ton su kullanacak. Civardaki yüzey su kaynaklarından ihtiyacın karşılanması olanaklı görünmüyor. İhtiyaç, açılan sondajlarla yeraltı su kaynaklarından sağlanacak.İklim değişikliği nedeniyle miktarı azalan ve kirliliği artan yüzey su kaynaklarına karşı yeraltı sularımız stratejik, korunması ve temiz bir şekilde muhafaza edilmesi gereken kaynaklardır. Bu stratejik kaynak termik santral tarafından kullanıldıkça ovanın suya olan ihtiyacı artmaya ve verimini kaybetmeye başlayacak.'

ÇED toplantısı 3 Ağustos'ta

Santralin kurulup kurulmayacağına Trakya halkının karar vereceğini belirten Çidem 'Termik santralin ÇED toplantısı 3 Ağustosta yapılacak ve Trakya halkı gelecek nesillere o güzel tarhananın biber ve domatesiyle birlikte güzel sebze ve meyvelerle donatılmış mis gibi havası olan bir ova ve sağlıklı gıda ve su mu bırakacağının yoksa milyonlarca ton kül, gürültülü bir tesis, kötü bir ova, sağlıksız gıda ve kirli bir su ile hava bırakacağının kararını verecek' ifadelerini kullandı. 

Bakmadan Geçme