Restoran, kafe ve lokantalarda yeni dönem

Ticaret Bakanlığı tarafından resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle beraber kafe, restoran, lokanta ve pastane gibi tüketim sektöründe hizmet veren işletmelerde yeni dönem başlıyor

Restoran, kafe ve lokantalarda yeni dönem
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Buna göre, hizmetlerin özelliğine ve tüketiciye sunuluş biçimine göre, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano ve benzerleri, hizmetin sunulduğu iş yerinde, ayrıca lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan yerlerde ise iş yerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılacak, takılacak veya konulacak.

Resmi Gazete de yayımlanan yönetmeliğe göre, 1 Ocak tarihinden itibaren lokanta, restoran, kafe ve pastanelerde fiyat listelerinin giriş kapısı ve masalara koyulması zorunlu olacak.

Mevcut sistemde menü ya da QR kod ile ürünlerin ücretlerine erişiliyordu. Bazı restoranlarda menü olsa da karşısında fiyatlandırması bulunmuyordu. Böyle tüketiciler yemek yemek istediklerinde iş yerine girmeden kapının önünde duran listeden fiyatları inceleyip tercihini fiyatlara göre belirleyebilecek.

Fiyatların görünür olması birçok restoranı birbirine göre kıyaslama avantajı da sağlayacak. Böylece aynı yemeğe daha fazla ücret ödeme ya da sürpriz hesapların ortaya çıkmasının önüne geçilecek.

Yeni kararın hem müşteriler hem de işletme sahipleri için avantajlı olacağını söyleyen Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Ciğerci Bahri Dinar, “Birçok restoranın girişinde fiyat tarifesi var ama yılbaşından sonra tüm restoranlara zorunluluk haline getiriliyor. Bu verilen karar bizim için çok iyi oldu.  Müşteri neyi kaça alacağı bilmesi gerekiyor.  Bizim için avantaj olacak bu durum. Restoranların önünde müşteri tabelaya baktığında, bu ürünü buradan satın alabilirim deyip tercih hakkında kolaylaştıracak. Tercih hakkı fiyat tabelası demek ve müşteri için güven vermektir.  Biz bu karara çok olumlu bakıyoruz.” Dedi.

Müşterilerin restoranları kıyaslayabileceğini belirten Dinar, “Girişlere konulacak tabelalar müşterilerin isledikleri ürünü tercih etmesinde kolaylık sağlayacak.  Müşteriler restoranları kıyaslayabilecek. Vatandaşlar ne kadar harcayacağını bilerek restoranlara girecek.” Şeklinde konuştu.

Edirne'nin en çok turist ağırlayan üçüncü şehir olduğuna değinen Dinar, “Vatandaşlar ve turistler hangi fiyata ne yemek yiyeceğini tayin edebilecek. Edirne en çok turist ağırlayan üçüncü şehir ve bu uygulama gelen turistlere de yarayacak. Tatlı bir rekabet oluşacak, rekabetin olmaması çok kötüdür.” ifadelerine yer verdi.

Dinar, Fiyatların görünür olması birçok restoranı birbirine göre kıyaslama avantajının da sağlanacağını vurguladı.

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz de, uygulamanın Edirne’ye gelen turistler için de olumlu yansımaları olacağına değindi.

Vatandaşın fiyat tabelasına bakarak istediğini tercih edebileceğini belirten Cingöz, “ uygulama sayesinde müşterinin tercihi kolaylaşmış olacak. Vatandaşlar bir yere giderken ilk önce fiyat tabelası arıyor.” Dedi.

Edirne Tatlıcı Büfeci Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası başkanı Harun Özen de, yeni yılla birlikte tüm işletmelerin kapısında ürün fiyat listesinin bulunacağını söyledi.

Uygulamanın esnaf ve vatandaş arasında güven sağlayacağının altını çizen Özen, “Edirne dışarıdan çok turist aldığı için bu uygulama işletmelerimize bir güven sağlayacaktır. Ben olumlu yansıyacağını düşünüyorum ve esnafımıza da hayırlı olacaktır. Vatandaşlar fiyat kıyaslaması yapacak ve restoranlarda rekabet oluşacak. En önemli konu bu uygulamanın bir güven oluşturması yönünde. Edirne bir turizm kenti dolayısıyla dışarıdan gelen vatandaşlar kıyaslama yapabilecek. Bütün üyelerimize bilgilendirmeleri geçtik artık çalışmalarımızı esnafımızla birlikte takip edeceğiz.  Fiyat tarifesi içeride görünür bir şekilde vardı. Ancak şimdi dışarıdan da görünür bir şekilde ve masaların üzerinde de olacağı için daha güzel olacaktır.” İfadelerine yer verdi.

Ciğerci Uğurcan Irmak, uygulamayı desteklediğini söyleyerek Ticaret Bakanlığını tebrik etti.

Esnaflıkta şeffaflıktan yana olduğunu belirten Irmak, “restoranımızda fiyat tabela uygulamasını birkaç yıl önce başlatmıştık. Dükkandan çıktığımızda biz de bir müşteriyiz. Müşteri bir restorana ve ya lokantaya gittiğinde ne yiyeceğini ve fiyatını merak ediyor. Menüdeki yemekler ve fiyatları fotoğraflarla belirtilirse bu uygulama yabancı turist açısında da oldukça olumlu olur. Esnaflıkta her zaman şeffaflıktan yanayız.” Şeklinde konuştu. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar