Ramazan'da değişen uyku düzeni metabolizmayı olumsuz etkiliyor

Ramazan ayında uykusuzluk ve uyku bozukluğu şikayetleri artıyor. Bölünen uyku, metabolizma dahil vücut fonksiyonlarında değişikliklere neden oluyor. TÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Öztürk, basit önlemlerle uyku düzeninin sağlanabileceği gibi oluşacak hastalıklarında önüne geçilebileceğini aktardı.

Ramazan'da değişen uyku düzeni metabolizmayı olumsuz etkiliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bozulan uyku düzeni gün içerisinde uyuklamalar, dikkat ve konsantrasyon bozuklukları gibi sorunlara yol açabiliyor. Bu durum düzeltilmezse daha ağır sonuçlara da karşı karşıya kalınabiliyor.
         Uykusunu bölmek istemeyenler sahura kadar bekliyor, Oysa bu durum toplam uyku süresini azaltıyor. Uzmanlar ise Ramazan'da uyku saatinin öne çekilmesini öneriyor. Kişinin iftar ve sahurdaki beslenme şekli de uykusuzluğu tetikleyebiliyor. Sahurun hemen ardından uyku haline geçilmesi, reflü ve kalitesiz uykuya da neden olabiliyor. Uyku için bir süre beklenilmesi tavsiye ediliyor.

“Beynin duyduğu 4-4,30 saatlik uykunun sağlanması gerekiyor”
         Ramazan ayında alışılmış uyku düzeninin dışına çıkmanın vücuda olumsuz etkilerinden bahseden TÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Öztürk, 4-4,30 saat kesintisiz uyku döngüsünün sağlanması gerektiğini belirtti.
         Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Öztürk, “Ramazan ayında ister istemez alışılmış uyku düzeninin dışına çıkılıyor. Bu da özellikle gece sahura kalkmayla birlikte uykunun bölünmesi anlamına geliyor. Uykumuz gece içerisinde aşağı yukarı 90-100 dakikalık döngüler halinde olur. REM döngüleri şeklinde arka arkaya gelir. 2 ya da 3 döngüye sağlayabilmemiz için bir 4-4.30 saatlik kesintisiz uyku ile beynimizin ihtiyaç duyduğu derin uykuyu alabiliriz. İmsak zamanından yarım saat önce kalkıldığını var sayarsak akşam uyku saatimiz 11’i geçmemeli. Bu belirlenen döngü günlük uyku eksikliğinden etkilenmemizi en az seviyeye indir.” Dedi.
        “Akdeniz tipi beslenme yöntemi uyku kalitesini artırıyor”
        Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarının akdeniz tipi beslenmeye dönüştürülmesi meyve sebze ağırlıklı beslenilmesinin uyku kalitesini de artırdığını belirten  Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Öztürk, ramazan ayında yağlı yemek ve kırmızı etten uzak durulması gerektiğine dikkat çekti.
         Öztürk, “Beslenme alışkanlıklarımızı ne kadar Akdeniz tipi beslenmeye dönüştürürsek o kadar iyi olur. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenirsek uyku kalitemizi daha iyi yönde etkiler. Batı tipi beslenmeden uzak durmalıyız. Ramazan ayında Yağlı yemek ve kırmızı et tüketimini azaltmak doğrudan uyku kalitesine etkisi var.”
         “İftardan sonra sigara eğilimi artıyor”
        Ramazan ayında oruç tutanların iftardan sonra sigara sıklığını artırdığını belirten Öztürk, uyku bozukluğuna neden olan faktörlerin başında sigaranın geldiğini söyledi.
         Prof. Dr. Öztürk, “Sigara içmekte olan ve oruç tutmaya devam eden bireylerin iftardan sonra sigara sıklığını arttırma gibi eğilimleri olabilir. Sigara uyku sağlığını bozan faktörlerden bir tanesi. Gün boyunca sigara içilemeyeceği için bütün gün idare etmek adına çok yoğun bir şekilde içmeye kalkmasınlar. Nikotinin vücutta yarılanma ömrü 90 dakika civarındadır.  Nikotin eksikliği 2 saat içerisinde tekrar kendini göstermeye başlar. Olağan akışı içerisinde içebilir ya da bunu fırsat olarak görüp sigara içme alışkanlığın ortadan kaldırmak için bir adım atıp sigara içmeyi azaltabilirler.  Çay ve kahve uyarıcı bir takım kimyasallar içerir. Aşırı tüketim yattığımız zaman uykuya dalmamızı zorlaştırabilir. Uykuya dalma süresi zorlaştığında ya da ileri attığında sahurda kalkmak gerektiği için bu defa uyku süremiz kısalmış olacak. Bu tar sorunlar yaşayanların eğer çalışma koşulları izin veriyorsa öğleden sonra yarım saat veya 1 saat uyku uyumaları yaptıkları işte dikkatsizliğe bağlı olarak iş kazalarının meydana gelmesini önleyebilir.  İnsanlar birbirinden farklı. Biz uyku bakımından bireyleri tavuklar, baykuşlar ve ara tipler olarak 3’e ayırıyoruz. Kimi insanlar baykuş özelliği gösteriyorsa doğal olarak daha geç yatma eğilimindedirler. Sahura kadar bekleme ve sahurdan sonra yatma eğiliminde oluyorlar ancak bu normal koşullarda 1 ay süreyle uygulandığında kişide gecikmiş uyku fazı sendromu diye adlandırdığımız tıbbi rahatsızlığa yol açabilir. Ramazan bittikten sonra bu defa olağan uyku alışkanlıklarına geri dönmede sorunlar yaşayabilirler bu yüzden bireysel olarak bunu önermiyorum.” Şeklinde konuştu.