• Haberler
  • Edirne
  • Ramazan Ayı'nda Enderun usulü Teravih Namazı kılınacak

Ramazan Ayı'nda Enderun usulü Teravih Namazı kılınacak

Edirne İl Müftüsü Hasan Başoğlu, bu yıl Ramazan Ayı'nda Selimiye, Eski Cami ve Üç Şerefeli Camilerinde haftada 2 gün Enderun usulü Teravih Namazı kılınacağını açıkladı.

Ramazan Ayı'nda Enderun usulü Teravih Namazı kılınacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Müftü Başoğlu basın mensuplarıyla bir araya geldi. Geçtiğimiz aylarda Edirne’ye atanan Başoğlu yaklaşan Ramazan Ayı’na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ramazan Ayı’nın başlamasına sayılı günler kaldığını hatırlatan Başoğlu, bu yıl hafta 2 kez kentteki selatin camilerde Enderun usulü Teravih Namazının kılınacağını duyurdu.

Ramazan Ayı’nın il Teravih Namazının 22 Mart Çarşamba’yı 23 Mart Perşembe’ye bağlayan gece kılınacağını belirten Başoğlu, “Çarşambanın akşamında ilk teravih, Çarşamba’yı perşembeye bağlayan akşam ilk sahur olacak. Ramazan ayında  her sene olduğu gibi tüm camilerimiz de hem mukabele okunacak hem teravih namazı kılınacak hem de Edirne’yi Edirne yapan meşhur Selimiye cami, Ulu cami, üç şerefeli  camilerimizde haftada 2 gün Enderun usulü teravih namazı kılınacak. Enderun usulü Osmanlı’dan gelen bir gelenek rahat rahat rekât aralarında ya da selam aralarında ilahiler söylenecek. Bunun belli bir makamı var, imamın başladığı makamı müezzin bitirecek. Teravih rahatlamak demek. Selimiye de pazartesi günü kılınıyorsa, Ulu camide Çarşamba, Perşembe kılınacak, Üç Şerefeli camide de Cuma, cumartesi kılınacak.” dedi.

Edirne’de haftanın 6 günü Enderun usulü Teravih Namazının kılınacağını vurgulayan Başoğlu, ayrıca Darü-l Hadis Cami ve Hasan Sezai Cami’sinde iftar sofrasının kurulacağını ifade etti.

Her gün Teravih Namazı öncesi vaizler ve diğer din görevlileriyle beraber Ramazan ayı ile ilgili çeşitli konularda sohbet gerçekleştireceklerini dile getiren Başoğlu, cemaatin sorularını da cevaplandıracaklarını aktardı.

Ramazan ayına has fıtır sadakası olduğunu söyleyen Başoğlu, “Kişinin ramazanda orucunu tutmuş ya da hastalık ve benzeri sebepten ötürü tutamamış, fidyesini vermiş Ramazan Bayramına erişmenin bir şükrü olarak bir Fıtır sadakası olacak. Diyanet İşleri Başkanlığı bu sene deprem nedeniyle erken açıklama yaptı. Ramazan ayından önce ve Raman ayında verilebiliyor. En güzeli ramazan ayından önce vermek.  Fıtır sadakası bu sene 70 lira olarak açıklandı. Bir baba, anne çocukları için Fıtır sadakası verebilir.” Şeklinde konuştu.

Selimiye Cami’sinin tadilat olmasına rağmen ibadete kapatılmadığını hatırlatan Başoğlu, tarihi caminin 500’e yakın cemaat alabilme kapasitesi olduğundan bahsetti.

Ramazan ayında teravih namazını için kente gelen kılmak gelen misafirlerin olduğunu belirten Başoğlu, misafirleri en iyi biçimde ağırlayacaklarına değindi.

Kentte bulunan depremzede vatandaşlara yönelik açıklamalarda da bulunan Başoğlu, Edirne’de toplanan yardımların miktarını dile getirdi ve şöyle devam etti:

“İlimizde depremzede vatandaşlarımız var, sizlerin aracılığıyla Peygamber efendimizin dediği gibi ”komşusu açken kendisi tok yatan insan değildir” o kardeşlerimiz başta olmak üzere, komşularımıza inşallah birer iftar sofraları açarız. Türkiye genelinde bir yardım topladık, Edirne halkına çok teşekkür ediyorum gerçekten duyarlı ve güzel insanlar. Yaklaşık 800 bin TL kadar camilerimizden para topladık bunu AFAD’ın hesabına ilk Cuma yatırdık. Türkiye Diyanet Vakfı olarak ilk günden itibaren deprem yerindeydik ve yaklaşık 2500 tane cenazemizi defnetmek durumunda kaldık. Orada sıcak yemek veriyorduk Edirne halkına müracaat ettik iki tır Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla yaklaşık 46 ton sıvıyağ, mercimek, bulgur, pirinç, salça ve fasulyeden oluşan iki tır malzemeyi 2-3 gün içerisinde topladık. Bunu Edirne halkı yaptı, yoksulların yanında olan Edirne halkına karşılık aldığım maaşı hak etmem ve güzel bir iletişim kurarak hayatımızı sürdürmemiz lazım diye düşünüyorum. Rabbim kazasız belasız bir Ramazan ayı geçirmeyi bundan sonraki ömrümüzü de öncekinden daha hayırlı geçirmeyi nasip eylesin diyorum.”

Oruç tutmayan Müslümanların fitre vermesi gerektiğini söyleyen Başoğlu, belirlenen ücretin 70 lira olduğunu bununda aylık 2100 liraya denk geldiğini açıkladı.

Enderun usulü Teravih Namazı nedir?

Enderun usulü Teravih Namazı, her dört rekatı Türk Musiki'nin farklı makamlarında kılınan ve bu makamların ilahilerle süslendiği, müezzinlerin ise makamlar arasında geçişi salavat eşliğinde yaptığı bir Osmanlı Enderun Mektebi geleneğidir.

Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN