Prof. İnci: İç gümrük yargıya aykırı

Edirne'nin Havsa ilçesinde kurulmak istenen ve AK Parti ile CHP'yi karşı karşıya getiren İç Gümrük Sahası tartışmasına Trakya Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Osman İnci de katıldı. İnci, bölgede İç Gümrük Sahası kurulmasının yargı kararlarına aykırı olduğunu belirtirken şartlı hibe edilmek istenen 60 dönümlük arazinin, 1. sınıf tarım arazisi olarak yargı kararıyla tescillendiğini açıkladı.

Prof. İnci: İç gümrük yargıya aykırı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'nin Havsa ilçesinde kurulması planlanan İç Gümrük Sahası için 60 dönümlük alanın İl Özel İdaresi'ne hibe edilmesi tartışmasına Trakya Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Osman İnci de katıldı. İl Genel Meclisi'nin Haziran ayı son toplantısında Seda İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından 60 bin dönümlük arazinin İl Özel İdaresi'ne şartlı hibe edilmesi gündeme geldi. Millet İttifakı (CHP-İYİ Parti) ile AK Partili meclis üyelerini karşı karşıya getiren gündem maddesi, araştırılması amacıyla oy çokluğuyla İmar ve Bayındırlık Komisyonu'na sevk edilirken; AK Parti İl Başkanı Belgin İba ve Edirne Milletvekili Fatma Aksal'ın tepkisini çekti. AK Parti'den yapılan açıklamaların ardından bir açıklama da CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı'dan geldi. AK Parti ile CHP'yi karşı karşıya getiren şartlı hibe konusunda bir açıklama da Prof. Dr. Osman İnci yaptı.

'YARGI KARARINA AYKIRIDIR'

                Prof. Dr. Osman İnci, Havsa ilçesinde Zarbun çiftliği olarak da bilinen arazide lojistik merkezinin kurulmasının yargı kararlarına aykırı olduğu söyledi. Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı'nın, Trakya Üniversitesi'nin bugüne kadarki en büyük eseri olduğunu belirten İnci; 'Trakya Üniversitesi ismini aldığı bölgenin insanına, toprağına, suyuna, orman ve merasına kısaca ekosistemine sahip çıkmıştır. Trakya Üniversitesi öncülüğünde Yıldız Teknik, İstanbul ve Kocaeli Üniversite öğretim üyeleri, Edirne Barosu ve sivil toplum örgütleri katkıları ile hazırlanmış olup, 13 Temmuz 2004 tarihinde dönemin Çevre Bakanı tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Dönemin Üniversite Rektörü olarak Çevre Bakanı ile yapılan protokolü imzalayan, planı değiştirmeye yönelik girişimlere karşı yargıya başvuran, davalar açan akademisyen olarak ben de diğer arkadaşlarım gibi gurur duyuyorum' ifadelerine yer verdi.

'PLAN, BİR KORUMA PLANIDIR'

                İnci, Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı'nın, bir koruma planı olduğunu söylerken; 'Toprak, su, sanayi eşgüdümünü esas alan bir yaşam planıdır. Amaç ekonomi-çevre düzeneğinin korunmasıdır.  Plana karşı girişimler planın onayından bir ay sonra başladı, İstanbul planlaması ile uyum amaçlı çeşitli revizyonlar yapıldı. Oysa İstanbul'un bir planı yoktu. İstanbul Büyükşehir Başkanı 12 Ekim 2006 da, 'Trakya Planını Biz Yapacağız' dedi. Oysa Trakya'nın planı yapılalı 27 ay olmuştu. İstanbul Planı'nın amacı; ''¦yeni ekonomik stratejik hedefler için gerekli olmayan fonksiyonları bölgeye desantralize etmesiyle'¦ İstanbul'un aşırı ve düşük(niteliksiz) yığılmalardan doğan sorunlarını çözmek.' şeklinde yazılı. Özetle Trakya, İstanbul'un niteliksizlerini göndereceği bölge olacaktı. Çok mücadele verildi, yazıldı, konuşuldu, anlatıldı, kitabı yazıldı. İdare Mahkemeleri, Danıştay Altıncı Daire, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararları ile planın ana ilkeleri korundu. Tarım arazileri, Trakya suları ve tarımsal verimlilik ve temiz gıda döngüsü için yoğun emek verildi' dedi.

'1. SINIF TARIM ARAZİSİDİR'

                Son günlerde basında ve bazı emlakçı sitelerinde bir inşaat firmasının Edirne'de Havsa Uluslararası Endüstri ve Lojistik Merkezi kurulması işlemi başlattığı ve Türkiye'nin en büyük Lojistik Köyü için düğmeye bastığının yazıldığına dikkat çeken İnci; 'Zarbun Çiftliği olarak bilinen yere yapmak istiyorlarmış. Konu İl Genel Meclisi'nde de görüşülmüş, İmar komisyonuna havale etmiş. Siyasi parti yetkilileri açıklamalara başladılar. Bizi ilgilendiren tarafı yargı kararları ve tarım topraklarının korunmasıdır. Yargı kararlarlına göre böyle bir yapılanma söz konusu olamaz. Danıştay Altıncı Daire, 25/12/ 2013 günlü E:2010/1281, KZ:2013/9178 sayılı kararıyla Zarbun çiftliğinin bulunduğu alan 1. öncelikli korunacak tarım alanı olarak kabul edilmiştir. Danıştay 6. Daire kararı 12. Maddede açıkça yazılıdır. Ayrıca arazi kullanım kararları kapsamında 3.12'de, ''¦Havsa yerleşiminin batısında önerilmiş olan Lojistik hizmet merkezinin I. öncelikli korunacak tarım alanı üzerinde olması' belirtilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı istemini reddetmiştir. Bakanlık Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na temyize gitmiş ve kurul 2015/3845 Kararı ile temyiz istemini reddetmiştir. Sonuçta buranın 1. sınıf tarım arazisi olduğu yargı kararı ile tescillidir. Bu kararlar varken Lojistik merkezi kurulamaz' sözlerine yer verdi.

'GEREKİRSE YİNE YARGIYA GİDERİZ'

                İnci, yargı kararlarının herkesi bağlayacağını belirtirken; 'Ayrıca bilimsel verilerle yapılan planlamalara saygı beklentimizdir. Biz görev ve sorumluluğumuzu 'Bilimsel bilgiyi toplumsal refaha dönüştürmek' olarak tanımlarız. Bu plan bilimsel verilerle ve planlama ilkelerine uygun yapıldı.  Bilimsel sonuçları ve planı savunmak görevimizdir, gerekirse yine yargıya gideriz. Plan Trakya'da sürdürülebilir kalkınmanın anayasasıdır. Korumaya kararlıyız' dedi. 

Bakmadan Geçme